Ansatte i Veireno jobber ulovlig lange arbeidsdager
Arbeidstilsynet avdekket 344 lovbrudd på én måned i Oslo-renovasjonen
Arbeidstilsynets rapport etter første driftsmåned med lavprisrenovasjon i Oslo er nå klar. Det er dyster lesning.
NY OPERATØR: Renovatøren fra RenoNorden må belage seg på ny arbeidsgiver dersom han skal fortsette i samme jobb til høsten.
WERNER JUVIK
ola.tommeras@fagbladet.no
Fagbladet har tidligere omtalt timelistene for ansatte i Veireno. Nå har Arbeidstilsynet konkludert, etter å ha gjennomgått arbeidsforholdene for 29 utvalgte renovatører, som kjører søppel i Oslo kommune.
En arbeidstaker jobbet hver eneste dag i oktober. Timelistene Fagbladet sitter på, viser at samme arbeidstaker fortsatte med 82 timers arbeidsuke etter maratonøkta. Den lengste arbeidsuka var på 90,5 timer. Gjennomsnittet for oppstartsukene strekker seg fra 61 til 67 timer i uka.
• Fem uker med renovasjon i Norge var nok
29 dager, 29 timelister, 344 lovbrudd
Konklusjonen fra Arbeidstilsynet er:
• 81 brudd på lovbestemmelsen om at samlet arbeidstid ikke skal overstige 13 timer per dag.
• 69 ganger har Veireno brutt bestemmelsen om at samlet arbeidstid ikke skal overstige 48 timer på ei uke.
• 71 ganger har de kontrollerte renovatørene hatt mindre enn lovpålagte 11 timer fri mellom arbeidsøktene.
• Det fastslås 35 brudd på lovens bestemmelse om minst 35 timer sammenhengende arbeidsfri i løpet av syv dager.
• 66 brudd på maksimumsgrensa på 10 timer overtid i uka.
• 22 brudd på lovens bestemmelse om at overtidsarbeid ikke skal overstige 25 timer på fire uker.
Har ikke vurdert politianmeldelse ennå
Dette er det tredje tilsynet ved bedriften etter at de startet kjøring for ti Vestfold-kommuner i oktober 2015. Bruddene i Vestfold var så vidt grove at det medførte politianmeldelse. I mellomtiden var bedriften i gang med oppdraget å kjøre søppel for Oslo kommune. Første dag ble bedriften rammet av en arbeidsulykke der en renovatør kløyvde tommelen i pressveggen på bilen. Konklusjonen fra Arbeidstilsynet var klar i desember. I rapporten konkluderes det at mangelfull opplæring kan ha vært en direkte årsak til ulykken.
Det er ennå ikke vurdert om lovbruddene i Oslo, vil medføre politianmeldelse.
– Bedriften har nå tre uker frist for tilsvar. Det vil ikke bli vurdert noen anmeldelse før de har fått uttalt seg om forholdene, opplyser tilsynsleder Vigdis Tingelstad.
• Veireno fikk tillatelse av Arbeidstilsynet til å jobbe enda mer overtid
Mange og alvorlige brudd
Hun vurderer bruddene som er avdekket i Oslo som mange og alvorlige.
– Generelt kan høye belastninger over tid gi uheldige helsekonsekvenser for den ansatte, ikke minst i et fysisk belastende yrke som renovasjon. De kjører dessuten tunge biler, med et stort skadepotensialet, påpeker hun.
Arbeidstilsynet vil vurdere fortløpende om tilsynet vil bli fulgt opp med nye besøk ved bedriften.
• Ansatte utslitt etter klagestorm
Billig og effektivt
Oslo kommune skrev kontrakt med Veireno 2. september 2015, like før det forrige byrådet gikk av. Da var Veireno nøyaktig 11 måneder og 17 dager gammelt. Selskapet dundret på kort tid inn i markedet med tilbud langt lavere enn konkurrentene. I Oslo skal Veireno levere tjenesten henholdsvis 81 og 129 millioner kroner billigere enn Norsk Gjenvinning og RenoNorden som hadde oppdraget fram til oktober i år.
Både i Vestfold og Oslo går konseptet ut på å jobbe mer effektivt med færre ansatte og færre biler. I Oslo innførte selskapet to skift og kunne på den måten kutte antall biler til nær det halve. Ved hjelp av optimaliserte ruter, skal 96 renovatører gjøre samme jobben som tidligere ble gjort med 145. I oppstartsperioden har imidlertid både selskapet og kommunen selv kjørt med ekstra bemanning og reservebiler. Ifølge Renovasjonsetaten er 170 renovatører nå i gang med å hente inn etterslepet på avfallsinnhenting.
3. mars er beredskapsperioden på seks måneder over.
• Følg oss på Facebook
Gjennomgår rapporten
Veireno vil ikke kommentere rapporten på nåværende tidspunkt.
– Vi vil bruke tid på å gjennomgå tilsynsrapporten før vi kommenterer den, opplyser HR-direktør Kirsten Bates.
Da Fagbladet avslørte den enorme overtidsbruken i selskapet i desember, forsikret Veireno-direktør Jonny Enger at ingen tvinges til ulovlig overtid.