JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstilsynet frykter de ikke kan beskytte ansatte i delingsøkonomien

Arbeidstilsynet er bekymret for at de kan få en vanskeligere jobb i kampen mot useriøse forhold i arbeidslivet.
Drosjefirmaet Uber er for mange blitt et bilde på delingsøkonomien – en tjeneste der alle sjåfører er selvstendig næringsdrivende, men opererer gjennom en mobilapp. (Foto: AP/NTB scanpix)

Drosjefirmaet Uber er for mange blitt et bilde på delingsøkonomien – en tjeneste der alle sjåfører er selvstendig næringsdrivende, men opererer gjennom en mobilapp. (Foto: AP/NTB scanpix)

AP/NTB scanpix

stian.fyen@anb.no

Dette fordi regjeringen skal vurdere å gi frislipp for delingsøkonomi i Norge – i kjølvannet av konklusjonene i Delingsøkonomiutvalgets rapport.

«Dersom delingsøkonomien øker i omfang, og de som utfører arbeid ikke betraktes som arbeidstakere, vil dette medføre at Arbeidstilsynet ikke har tilsynsmyndighet for en økende andel av arbeidslivet», heter det.

Rapport om delingsøkonomi: – Utvalget har hoppet bukk over de vanskeligste sakene

Arbeidsmiljøloven

I februar overleverte Delingsøkonomiutvalget sin rapport til finansminister Siv Jensen. Der kom de med en rekke forslag om hvordan Norge kan møte en stadig voksende plattform- og delingsøkonomi.

Men rapporten møtte også stor motstand, blant annet fra en samlet fagbevegelse, som advarte mot at utvalget tok for lett på oppgaven. De fryktet blant annet at begrep som arbeidsgiver og arbeidstaker ble utvannet, og at rapporten ville gjøre kampen mot sosial dumping vanskeligere.

Nå får de støtte fra Arbeidstilsynet, som i sitt høringssvar foreslår raskest mulig å sette ned et nytt utvalg som klargjør nettopp disse begrepene.

– Samlet sett, og ut fra en føre-var-vurdering, mener Arbeidstilsynet at man allerede nå bør nedsette et lovutvalg for å vurdere arbeidsmiljølovens arbeidstakerbegrep, skriver avdelingsdirektør for Lov og regelverk i tilsynet, Gry Singsaas.

Tilsynet er også redde for at innen bransjer som renhold og bygg, der man allerede i dag ser triksing med disse begrepene for å dumpe lønn, vil det bli enda vanskeligere å avsløre useriøsitet og kriminalitet. Arbeidsmiljøloven gjelder ikke for selvstendig næringsdrivende.

«Vi ser allerede i dag en økning i kreative organisasjonsformer og selskapsstrukturer for å unngå eller omgå et arbeidsgiveransvar, noe som medfører økt ressursbruk i tilsyn for å avdekke de reelle arbeidstaker- og arbeidsgiverforholdene» skriver tilsynet.

Da utvalget leverte sin rapport, mente de at delingsøkonomi i Norge fortsatt er en så liten andel av økonomien at det foreløpig ikke er nødvendig å avklare disse begrepene.

De ansatte går opp 100.000 i lønn etter at de fikk tariffavtale

LO: – Fornuftig

LO-sekretær Trude Tinnlund, som denne uka jobber med LO-kongressen i Oslo, satt selv i delingsøkonomiutvalget og hadde en rekke innsigelser mot utvalgets konklusjoner. Hun er svært glad for at Arbeidstilsynet er så tydelige som de er.

– Det er jo også basisen for mine særmerknader i rapporten, nettopp det risikable ved at man går utenom alle lover og regler, og at man kan mista alt vern i arbeidsmiljøloven og all sosial beskyttelse som arbeidstaker. Man har ikke noe annet behov for vern om man gjør en jobb som arbeidstaker eller selvstendig, sier Tinnlund.

Hun er ikke en del av flertallet i utvalget som mener dette foreløpig ikke er et problem, og at man dermed kan vente.

– Vi har mange eksempler fra andre steder i Europa hvor dette har gått mye lengre, og hvilke resultater dette gir. Da mener jeg vi i Norge bør gjøre noe nå, før det vokser seg så stort og uhåndterlig at vi ikke får gjort noe med det, sier hun. (ANB)

• Følg oss på Facebook

Fakta om rapporten:

* Delingsøkonomiutvalget leverte sin rapport i februar, og foreslår blant annet:

* Informasjonsportal om rettigheter og plikter i delingsøkonomien

* Rapporteringsplikt til skattemyndighetene for delingsøkonomiplattformer

* Vurdere en forenklet skattebehandling av småinntekter fra tjenester

* Et flertall foreslår i tillegg fjerning av løyveplikten i drosjemarkedet

* Et annet flertall foreslår økt skattlegging av korttidsutleie av egen bolig

Annonse

Flere saker

Annonse