JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KINOKLAR: Regissør Jon Haukeland har laget dokumentarfilmen «Barneraneren». Filmen er basert på Noahs liv. Noah spiller selv hovedrollen.

KINOKLAR: Regissør Jon Haukeland har laget dokumentarfilmen «Barneraneren». Filmen er basert på Noahs liv. Noah spiller selv hovedrollen.

Hans Henrik Torgersen

Barneraneren:

Barneraneren Noah ble dømt til å kutte kontakten med vennene sine og flytte fra Groruddalen

Da Noah var 15, ble han dømt for medvirkning til ran.


18.10.2016
07:30
21.08.2023 17:14

hans.henrik@lomedia.no

Våren 2013 ble mange ungdommer ranet i Groruddalen. Mer enn 25 ungdommer ble hentet inn av politiet. Noen, også de yngste, havnet i varetekt i noen dager. Etterforskningen ledet til 19 tiltaler, der alle de antatte gjerningsmennene var under 18 år. Barneranerne ble et begrep i norske medier. Gjerningsmennene var helt nede i 13 år.

Ofrene var som oftest enda yngre barn, som ble slått eller truet til å gi fra seg telefonene sine.

Noah var en av barneranerne. Han var 15 år da han ble tatt.

• Følg oss på Facebook

Dømt til å bryte kontakten med vennene og flytte

Noah sto i fare for å havne i fengsel, men valgte å samarbeide med politiet. Han ble dømt til oppfølgingsteam, en frivillig ordning i regi av konfliktrådet.

En del av straffen og opplegget var at han måtte kutte kontakten med vennene sine og flytte fra Haugenstua i Groruddalen i Oslo. I ett år ble hjemstedet hos far på Bekkestua i Bærum.

– Det var tøft. Vennene betyr svært mye for meg. Det er de som stoler på meg og som trenger meg. Hele barndommen og ungdommen blir på en måte et spill der det er de voksne vi lurer, og vennene de som er virkelige, sier Noah.

Aisha får kjeft fra både somaliere og nordmenn

Hun ble vendepunktet for Noah

Oppfølgingsteamet Noah takket ja til ble ledet av sosionom June Grimestad. Hun kjente til Noah fra før av.

– Han var jo en av dem som var under oppsyn i bydelen. Men jeg hadde ikke møtt ham. En av de første tingene jeg sa til ham, og som jeg har sagt til veldig mange, er at de lett kan lure meg. Hvis du vil, kan du lure meg, sier Grimestad.

Sosionom June Grimestad ledet oppfølgingsteamet som guidet barneraneren Noah gjennom ett år. Nå håper hun han gjør alvor om planene om å bli sosionom.

Sosionom June Grimestad ledet oppfølgingsteamet som guidet barneraneren Noah gjennom ett år. Nå håper hun han gjør alvor om planene om å bli sosionom.

Hans Henrik Torgersen

Noah forteller at Grimestad var den første voksne som nådde inn til ham.

– Hun var streng. Men ærlig, og det gjorde at jeg stolte på henne. Hun har vært svært viktig for at jeg gikk inn på dette, sier Noah.

– Jeg hadde veldig mange tilbud, lenge før jeg ble innblandet i barneransaken. Men det var aldri virkelig. Det som var virkelig, var kompisene mine. Det var dem jeg ville leve med, og skulle leve med. Det skole, foreldre og politiet kom med handlet rett og slett ikke om meg, sier han.

– Noen ganger er vi de eneste som er i begravelsen. Det er ganske trist.

De fleste går det ikke så bra med

I oppfølgingsteamet samarbeider en rekke instanser, som barnevern, skole og politi. Alle skal jobbe sammen for å lose den unge lovbryteren inn på en ny og bedre bane. For lovbryteren er det en lang rekke regler som skal overholdes. Hvis de brytes, truer fengselsstraffen.

Selv om historien om Noah er et lyspunkt, er Grimestad klar på at det er langt fra alle det går like bra med.

– Jeg vil anta at det er 30 prosent av barneranerne det har gått passelig bra med. Resten går det ikke så bra med. Samtidig er det ikke tvil om at det er mange som ikke får det tilbudet et oppfølgingsteam skal bestå av, sier Grimestad.

Arya har bodd i telt i Norge i fire år

Kommer på kino

Noahs historie blir vist fra i dokumentarfilmen «Barneraneren» som har norgespremiere 21. oktober. Regissør er Jon Haukeland som tidligere har laget «Reunion – ti år etter krigen» om konflikten på Balkan og «Mannen som elsket Haugesund» om den polske jøden Moritz Rabinowitz.

– Mye av mitt virke handler om identitet. Det gjør denne filmen også. Hva slags valg må en 15-åring gjøre når han sitter i en alvorlig sak som dette? Hva skal han velge? Framtiden eller vennene?

Regissøren møtte Noah på et kurs for gatemeglere mens saken fortsatt var under opprulling. Noah tok kontakt og fortalte hva han sto oppe i. Det var en historie Jon Haukeland gjerne ville forstå mer av. Hvordan kunne den intelligente gutten han hadde møtt være en av det Dagsrevyen kalte «hardbarkede kriminelle»?

kinoaktuell: Filmen «Barneraneren» har premiere i oktober. Regissør Jon Haukeland (t.h.) og hovedrolleinnehaver Noah er spent på mottakelsen. Filmen tar for seg hva som skjedde med Noah etter at han ble dømt som barneraner i 2014. 
Foto:

kinoaktuell: Filmen «Barneraneren» har premiere i oktober. Regissør Jon Haukeland (t.h.) og hovedrolleinnehaver Noah er spent på mottakelsen. Filmen tar for seg hva som skjedde med Noah etter at han ble dømt som barneraner i 2014. Foto:

Hans Henrik Torgersen

• De jobber fulltid, men kan ikke leve av lønna

Skal på skoleturné

Etter premieren på kino følger skoleturneer og internasjonale filmfestivaler. Et nytt liv for ungdommene fra Groruddalen.

– Det blir veldig spennende. Jeg håper at man kan lære noe av filmen, at man kan forstå hva det er som gjør at ting blir som de blir, sier Noah.

For ofrene er opplevelsen kanskje noe som aldri kommer til å forsvinne. For Noah ble oppfølgingsteamet og dokumentaren en livsendrende opplevelse.

– Jeg tror ikke man har selvinnsikt nok når man er så ung som 14-15. Også før dette hadde jeg flere tiltak knyttet til meg, men jeg tok det aldri på alvor. Denne gangen skjønte jeg virkelig at dette var en mulighet, og nå er jeg veldig opptatt av å ta vare på den, sier han.

Siden perioden med oppfølgingsteam var over har han gått på helse- og oppvekstfag på videregående. Nå er han lærling, og håper at han skal jobbe med ungdom i framtiden.

Noah (t.v.) og kameratene Tim og Hashim på Haugenstua. Filmen Barneraneren gjør oss kjent med de tre kameratene etter at de er tatt for å begått ran. Hvordan de straffes, og hva som skjer i løpet av de første 12 månedene etter dommen gir et godt innblikk i hvordan utsatt ungdom har det.

Noah (t.v.) og kameratene Tim og Hashim på Haugenstua. Filmen Barneraneren gjør oss kjent med de tre kameratene etter at de er tatt for å begått ran. Hvordan de straffes, og hva som skjer i løpet av de første 12 månedene etter dommen gir et godt innblikk i hvordan utsatt ungdom har det.

Medieoperatørene

– Jeg ønsker jo å bli sosionom da. Jeg tror jeg har noe å bidra med, og at jeg kanskje forstår virkeligheten til ungdom som trenger hjelp. Jeg tror det å ha noe å gjøre er utrolig viktig, og mangelen på tilholdssteder og aktiviteter er noe av det jeg tror fører ungdom ut på den kriminelle løpebanen, sier Noah.

Se traileren fra «Barneraneren»

– Jeg ville heller hatt ti saker fra 80-tallet enn en sak fra i dag

Det sier Jarle Kolstad, leder for forebyggende avsnitt ved Stovner politistasjon.

Hans Henrik Torgersen

hans.henrik@lomedia.no

Han mener kompleksiteten er større enn før, selv om antallet saker er på vei ned. Kolstad har 25 års erfaring som etterforsker. Han mener det er stor forskjell på dagens politisaker og de han selv løste som ung etterforsker.

Politioverbetjent Jarle Kolstad leder forebyggende avsnitt ved Stovner politistasjon og var ansvarlig for etterforskningen av barneranerne.

Politioverbetjent Jarle Kolstad leder forebyggende avsnitt ved Stovner politistasjon og var ansvarlig for etterforskningen av barneranerne.

Hans Henrik Torgersen

– Det er så mye mer sammensatt enn før, sier Kolstad.

Avdelingen hans ledet etterforskningen som ledet til tiltalen av de 19 barneranerne i Groruddalen.

– Det er noe med empatien som blir borte. Da jeg møtte ofrene cirka ett år etter at ranene ble begått, så var det fortsatt flere av dem som slet med å gå ute blant folk. I ettertid ser jeg at hjelpeapparatet kunne gjort enda mer for å ivareta dem, sier Kolstad nå. Siden den gang har politiet fått på plass Trygghetsprogrammet for å trygge personer under 18 år som blir utsatt for kriminelle handlinger.

Ungdomsstraff fra 2014

I 2014 innførte justisdepartementet Ungdomsstraff. Hensikten var å unngå at unge under 18 år som kom i kontakt med domstolene, skulle havne i fengsel. En satsing som krever mye ressurser, men som Jarle Kolstad mener har mye for seg.

– Mitt fremste mål er å forebygge kriminalitet, og jeg vet at hvis vi klarer å styre en del av disse yngre over på en annen sti, mens de ennå er unge, så slipper vi som samfunn store utgifter senere. Det er mitt primærmål. Å hjelpe folk som har det vanskelig.

Terskelen for å samarbeide med politiet er høy for en del av ungdommene.

– For de som sto tiltalt sammen med meg var det nesten utenkelig å skulle samarbeide med politiet. Det gikk bare ikke. Det var ikke aktuelt. For de opplevde at politiet var ute etter dem. Da jeg valgte oppfølgingsteam, tok jeg en sjanse, sier Noah.

Verre av straff

Han mener straffereaksjonene fra samfunnet, ofte bøter, gjør en vanskelig situasjon enda verre. Bøter fra myndighetene kommer på toppen av bøter fra kriminelle.

– Noen har gjeld på flere hundre tusen kroner før de er 18. Jeg tror det er en del av forklaringen på hvorfor ran blir begått. Man må ha penger for å betale gjelden. Men dette vil ingen snakke om med politiet, sier Noah.

Kolstad erkjenner at gjeld er en årsak til kriminalitet, men mener ransbølgen i 2013 ikke kan knyttes direkte til det.

– Ofrene var ikke planlagte. Man så en sjanse, og man tok den. Jeg tror ikke det handlet om bare gjeld, men også om kjedsomhet, sier han.

Kolstad anslår at 80 prosent av ungdommene som vokser opp i Groruddalen har det bedre enn man noen gang har hatt det i Oslo.

– Av de 20 prosentene som ikke har det bedre, er det imidlertid noen som har det mye verre i dag. Og 20 prosent er ganske mange ungdommer, påpeker han.

– Dette sier noe om kriminalitetsbildet, men også at vi må bruke store ressurser på oppfølging av straffereaksjonene retten gir. Jeg har stor tro på ungdomsstraff, men er også redd for at dette kan gjøre at vi ikke har ressurser nok til å følge opp de som gjør mindre alvorlige kriminelle handlinger og som også trenger oppfølging. Og det er et tankekors.

18.10.2016
07:30
21.08.2023 17:14



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker