Behandles som dyr
Vakker fasade med kummerlige forhold. Arbeidsforholdene til de som steller i stand før fotball-VM i Qatar er under enhver kritikk. Se de unike bildene, og video!
Bak den vakre fasaden i Doha skjuler det seg ekstremt kummelige forhold for de mange hundre tusen arbeiderne.
Amnesty/ANB
frifagbevegelse@lomedia.no
Gjestearbeiderne som bygger infrastrukturen til fotball-VM i Qatar utsettes systematisk for overgrep. Ofte er det snakk om tvangsarbeid, kommer det fram i en Amnesty-rapport.
SE VIDEO NEDERST I SAKEN
– Mens de bokstavelig talt bygger landet, utnyttes de mange migrantarbeiderne i Qatar på det groveste, sier Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty International i Norge.
Rapporten kommer en uke etter at FIFA-president Sepp Blatter fortalte at Qatar er på rett vei når det gjelder hvordan de behandler de arbeidsrettslige forholdene, etter anklagene om at arbeiderne behandles svært dårlig av underleverandører som er hentet inn av store byggefirmaer, skriver The Guardian.
Lurt opp i stry
De utenlandske arbeiderne oppholder seg i Qatar med en arbeidstillatelse som i praksis binder dem til én arbeidsgiver. De kan verken flytte eller bytte jobb, eller forlate landet uten arbeidsgiverens tillatelse. Det er også forbud mot å danne fagforeninger.
– De ankommer Qatar og finner ut at betingelsene de undertegnet for å komme og arbeide i landet, ikke gjelder. I praksis innebærer det at de arbeider langt flere timer per dag enn avtalt, noen ganger til det ekstreme. De arbeider under farlige – til dels livsfarlige – forhold, lønningene uteblir i månedsvis om de i det hele tatt utbetales, de installeres under elendige boforhold, og de må gi fra seg passene til arbeidsgiver, som dermed får full kontroll over deres mulighet til å kunne forlate Qatar, sier Ekeløve-Slydal.
Amnesty-rapporten, som baseres på undersøkelser på plassen, samt en rekke intervjuer, fant mange arbeidere i skitne, overbefolkede boliger, ofte uten vann og avløp. Mange hadde problemer med skuldrene og fikk heller ikke reise hjem.
Flere er rammet av psykologisk stress, og flere skal ha vært på grensen til selvmord. Diskriminering er vanlig. Ifølge rapporten omtalte en sjef arbeiderne som «dyr».
Jobber i 45 grader
Det er ventet at nær én million utlendinger blir hentet til Qatar for å bygge hoteller, stadioner og infrastrukturen i forkant av det gigantiske mesterskapet i 2022.
En arbeider fra Nepal forteller at de ble tvunget til å jobbe tolv timer hver dag, sju dager i uken under sommeren selv om temperaturen regelmessig var over 45 grader. Det til tross for arbeidsmiljøloven i Qatar har en makstid på ti timer og at ingen skal jobbe mellom 11.30 og 15.00 på sommeren.
Forrige måned ble FIFA tvunget til å ta opp arbeidsforholdene i Qatar etter at The Guardian hadde avslørt at flere arbeidere fra Nepal hadde dødd i løpet av de siste månedene.
– Det er totalt uakseptabelt at så mange migrantarbeidere utnyttes på denne måten i et av verdens rikeste land. Qatar må sørge for at eksisterende rettigheter og lover for arbeidere etterleves, og få bedre lover og reguleringer på plass, sier Ekeløve-Slydal.
Fagforeninger har advart mot at hele 4.000 arbeidere står i fare for å miste livet før fotball-VM i 2022 innledes.
– FIFA må ta tak
Blatter lovet å reise til Qatar for å møte emiren, Tamim bin Hamad al-Thani, for å diskutere arbeidsforholdene. Etter møtet sa Blatter at han hadde fått forsikringer om at tiltak var gjort.
Det har ikke beroliget menneskerettighetsorganisasjonene.
– FIFA må stille klare betingelser til myndighetene i Qatar for at fotball VM skal kunne gjennomføres i 2022. I 2012 falt tusen arbeidere ned fra ubeskyttede stillaser, ti prosent av dem ble invalide og mange av dem døde. Man kan ikke ha et fotball-VM der stadion er bygget av mennesker som er blitt utnyttet som gratis arbeidskraft og med liv og helse som innsats, mener Ekeløve-Slydal.
Amnesty oppfordrer norske myndigheter til å ta opp migrantarbeidernes situasjon.
– Oljefondet har kjøpt statsobligasjoner i Qatar, og vi bør ikke stilltiende tjene våre penger mens disse alvorlige menneskerettighetsbruddene foregår, avslutter Ekeløve-Slydal. (ANB)