JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gryende oppslutning om dette i engelsk politikk

Britisk LO vil ha EØS-avtale for Storbritannia

Mener Storbritannia må gi fulle rettigheter til EU-borgere også etter Brexit.
Luca Visentini frykter konsekvensene av Brexit.

Luca Visentini frykter konsekvensene av Brexit.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Britisk fagbevegelse mener EØS-avtalen ville fungere bra for landet. Nå legger de stort press på ledelsen i Labour om å mene det samme.

– Den viktigste grunnen for dette standpunktet er at da ville ikke den konservative regjeringen kunne delta i å forpurre og svekke fornuftige forslag i Brussel. Da måtte landet akseptere alle arbeidsrettsregler som Brussel vedtok uten å ødelegge dem, sier LOs mann i Brussel, Knut Arne Sanden til LO-Aktuelt.

– Det var kanskje sagt litt på spøk, men britisk LO ser at EØS-avtalen er av stor og viktig økonomisk betydning for Norge og Island, legger han til.

– Det vil selvsagt være nedverdigende for et fortsatt stort land og et slags imperium å kunne fratas stemmeretten på så mange viktige områder. Men landet ville også få et par andre unntak som Norge har. De vil forbli utenfor valutaunionen og dermed beholde sin dronning på mynter og sedler. De vil kunne slippe ut av den felles landbrukspolitikken - som nok har vært til gunst for landet. Og de kan kanskje unngå å delta i den felles fiskeripolitikken, som særlig blant skotske fiskere vil være svært bra. Med mindre Skottland søker om direkte medlemskap i EU.

I disse yrkesgruppene sover de ansatte dårligst

Slakter britisk tilbud

Den mektige fagforeningsbossen Luca Visentini, generalsekretær i Den Europeiske Faglige Samorganisasjonen (DEFS), mener rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og britiske borgernes rettigheter i Europa, ikke en gang bør være gjenstand for forhandlinger.

– Det må bli en automatisk og gjensidig rett til fulle rettigheter, mener han.

Noe EØS-avtalen som kjent gir.

Visentini mener tilbudet fra den britiske regjeringen langt fra kan kalles generøst.

– Forslaget virker begrensende og vil skape store hindre som må passeres for at EU-borgere (og dermed nordmenn) kan få rettigheter til å bosette seg og få permanent rett til opphold i Storbritannia, mener Visentini.

– EU-borgere vil miste retten til å bosette seg permanent, hvis de bosetter seg etter en kutt-dato som kan bli før britene forlater EU. EU-borgere vil også måtte gå gjennom en omfattende søknadsprosess som kan føre til forsinkelser og skape usikkerhet rundt immigrantstatusen, mener Visentini.

Både LO, Unio og YS er med i den europeiske samorganisasjonen som Visentini altså leder.

Sveitsisk løsning?

Øvrige alternativer som ligger der er en sveitsisk løsning, en slags EØS-light med en rekke direkte avtaler.

Alternativ tre er å få en lignende handelsavtale som Canada kanskje nå får med EU (CETA).

– Mulighetene er ikke mange, men de har det til felles at de alle er vanskelige å få til og det krever tid, påpeker Sanden.

Knut Arne Sanden, LOs distriktssekretær i EU har kontor i Brussel.

Knut Arne Sanden, LOs distriktssekretær i EU har kontor i Brussel.

Ole Palmstrøm

Etter fem år

Statsminister Theresa May mener nordmenn bør få samme rettigheter som EU-borgere i Storbritannia etter Brexit. Det bor rundt 20.000 nordmenn i Storbritannia og 14.000 briter i Norge. I dag er rettighetene deres knyttet til EØS-avtalen og reglene som gjelder for fri bevegelighet innad i EUs indre marked. Et marked altså britene skal forlate.

I tilbudet til EU lover May, ifølge NTB, at ingen som oppholder seg lovlig i Storbritannia i dag skal bli tvunget til å forlate landet.

Hovedprinsippet i det britiske tilbudet er at alle EU-borgere som oppholder seg lovlig i Storbritannia får tilbud om permanent oppholdstillatelse etter fem år. Dette skal gjelde fram til en bestemt sluttdato som vil bli satt senest den dagen Storbritannia går ut av EU.

Ingen familier skal rives fra hverandre, lover May.

Arbeidsdagen utvides med to timer fra 1. juli

Burde det finnes en sykmelding for sorg?

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse