De svakeste på anbud
Arbeidsminister Robert Eriksson setter 12.000 tiltaksplasser ut på anbud, uten å forelegge det for Stortinget. Det skaper bråk.
Direktør Johan-Martin Leikvoll i NHO Attføringsbedriftene setter sitt håp til at Stortinget presser saken inn i en helhetlig stortingsmelding slik KrFs Knut Arild Hareide har tatt til orde for.
Terje Pedersen, ANB/Arkiv
frifagbevegelse @lomedia.no
– Det er helt unødvendig å kommersialisere attføringsområdet for å få med flere leverandører og for å få flere i jobb, sier direktør Johan-Martin Leikvoll i NHO Attføringsbedriftene til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
– Vi reagerer særlig på at Robert Eriksson setter Stortinget på gangen og kjører dette gjennom uten en helhetlig stortingsmelding, legger han til.
Leikvoll setter sitt håp til at Stortinget presser dette inn i en helhetlig stortingsmelding slik KrFs Knut Arild Hareide har tatt til orde for. Lederen for Attføringsbedriftene mener Robert Eriksson skyver ideelle aktører og sosiale entreprenører foran seg når han med et pennestrøk setter Navs svakeste brukere ut på anbud.
– Statsråden har allerede varslet en stortingsmelding. Det er uansvarlig og arrogant både overfor Stortinget og hele sektoren at dette spørsmålet ikke belyses i en bred stortingsmelding slik at alle argumenter og konsekvenser blir vurdert, sier Leikvoll, som minner om at det å hjelpe folk med omfattende bistandsbehov tilbake i jobb ikke er et felt for quick-fix-løsninger, mener Leikvoll.
Kraftig reaksjon fra LO-hold
Også Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT, som organiserer de fleste ordinært ansatte i attføringsbedriftene, reagerer kraftig på statsrådens framstøt.
– Dette er et grovt løftebrudd fra Eriksson. Det er arrogant av regjeringen å ikke gå for en helhetlig stortingsmelding. Forslaget vil om det blir vedtatt ramme de aller svakeste, sier forbundsleder Jonny Simmenes.
Forbundslederen minner om at statsråd Robert Eriksson deltok på FLTs attføringskonferanse i 2012. Der sa han til 150 ledere i vekst- og attføringsbransjen at han var enig i at dette feltet ikke egner seg til anbud.
– Jeg registrerer at statsråden har snudd 180 grader uten å gi noen god begrunnelse på hvorfor, sier Simmenes. Sammen med Lederne skrev FLT den 24. mars et brev med ønske om å møte statsråden. Attføringsbransjen og anbud skulle være på dagsorden. Dette brevet har ikke statsråden engang tatt seg bryet med å svare på.
Simmenes kaller det anbudsregimet regjeringen å vil innføre gambling med kompetansen som er bygget opp i sektoren og et tiltak som vil ramme de svakeste brukerne.
KrF skeptisk
Arbeidspolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad kommer Leikvoll og Simmenes i møte.
– Dette omhandler personer med sammensatte og store bistandsbehov som trenger gode individuelle tilbud for å komme i jobb. Dagens system trenger forenklinger, men anbud er ikke løsningen. Attføringsbedriftene vil gjerne at Pøbelprosjektet og andre gode ideelle aktører kan bidra med gode tilbud, men det bør gjøres uten at feltet kommersialiseres, mener han.
– Mennesker på attføring trenger stabilitet, ikke konkurranse. En kommersialisering av arbeidsmarkedstiltak vil skape uforutsigbarhet for en gruppe mennesker som trenger det motsatte. Så store endringer krever en grundig stortingsmelding, sier Ropstad.
Fredric Holen Bjørdal i Arbeiderpartiet mener dette er en snik-kommersialisering av attføringsbransjen.
– I vår stortingsmelding «Flere i arbeid» slo vi fast at vi ikke skal anbudsutsette denne bransjen. Arbeidsministeren og regjeringen valgte å trekke tilbake denne meldinga. Det de gjør nå, er å trekke dette viktige temaet ut av stortingsmeldingen og sende det på høring i sommermånedene. Altså sniker de det inn bakveien i stedet for å gi det en helhetlig stortingsmelding. Det er lettvint og uansvarlig, mener Holen Bjørdal. (ANB)