Det mest kvinnedominerte forbundet sender en mann til LO-ledelsen. Uproblematisk, mener kandidaten selv
Roger Haga Heimli mener det er viktigere hva slags kompetanse han kan bidra med som nestleder i LO.
KLAR FOR Å BLI LO-TOPP: Roger Heimli har bakgrunn som rørlegger, men har de siste årene vært topptillitsvalgt i Fagforbundet.
Jan Lillehamre
Simen.grimsrud@fagbladet.no
I går ble Roger Heimli innstilt som Fagforbundets kandidat til toppledelsen i LO. Han blir etter alt å dømme en av nestlederne i LO etter vårens kongress i landets største arbeidstakerorganisasjon.
Tidligere har det vært spekulert i om en av nestlederne i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen, var favoritten til å bli nestleder i LO. Sissel Skoghaug har også vært en kandidat.
– Kom dette overraskende på deg?
– Nei, det har vært en gjennomtenkt prosess både fra min og Fagforbundets side. Du må være motivert til en slik oppgave, man kan ikke presse noen til et slikt verv mot sin vilje, sier Heimli til Fagbladet.
• Dette er snittlønna i over 300 yrker
Tungt å forlate Fagforbundet
Han har de siste tre og et halvt årene vært medlem i arbeidsutvalget i LOs største forbund. 49-åringen måtte bruke litt tid på å finne ut om han ville bli en del av LOs ledelse.
– Jeg trives veldig bra der jeg er nå. Å gå fra denne jobben er litt tungt. Samtidig er det viktig at LO får den kompetansen vi sitter på i sin ledelse, sier Heimli.
At Fagforbundet som et kvinnedominert forbund sender en mann til nestledervervet i LO, mener han ikke er et problem.
– Det viktige er at rett kompetanse kommer inn. Jeg har kompetanse på tariff og offentlig sektor, internasjonalt arbeid og internasjonale handelsavtaler.
Vil kjempe for et organisert arbeidsliv
Makta han får som en del av LO-ledelsen, vil han bruke til å ta opp saker som Fagforbundet er opptatt av.
– Ta for eksempel lønnspolitikken, der er det viktig at vi ser både de med fagbrev, de uten formalkompetanse og de med høyere utdanning. Det er viktig for meg, sier nestlederkandidaten.
– Hva blir din viktigste sak?
– Det blir organisering av arbeidslivet, et arbeidsliv tuftet på faste ansettelser og hele stillinger. Vi må også jobbe for å beholde trepartssamarbeidet som er under press av internasjonale handelsavtaler. Ser vi utenfor Norge er fagbevegelsen under press flere steder, sier Heimli.
• Følg oss på Facebook