JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Du kan tape millioner, selv om du går opp i lønn

Sjekk hva slags pensjonsavtale du får når du skifter jobb.
Det er ikke sikkert at det lønner seg økonomisk å gå til en jobb med en litt høyere årslønn, hvis pensjonsordningen er mye dårligere. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix/ANB

Det er ikke sikkert at det lønner seg økonomisk å gå til en jobb med en litt høyere årslønn, hvis pensjonsordningen er mye dårligere. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix/ANB

Jon Olav Nesvold, NTB scanpix/ANB

Hvis du ikke sjekker hva slags pensjonsavtale du får når du bytter jobb, kan du tape store beløp, advarer pensjonseksperter.

– Det er ekstrem forskjell på ordningene man tilbyr i dag. Vi snakker om millioner av kroner, sier Stian Revheim, pensjonsekspert i DNB, til Nettavisen.

Høsten er høysesong for jobbskifte. Men ser du deg blind på årslønnen i forhandlingene med dine nye arbeidsgiver, kan det få store negative konsekvenser for økonomien din.

Går du fra en jobb med en av de beste pensjonsordningene til en jobb med en minimumsordning, kan du nemlig tape enorme summer.

– Det er altfor mange som ser seg blinde på lønnsslippen, og glemmer å se på verdien av ting som pensjon. Det er en grunn til at man – med rette – ofte omtaler pensjon som det minst synlige, men mest verdifulle godet utover lønn, sier Alexandra Plahte, uavhengig pensjonsrådgiver og leder for pensjon i Gabler Steenberg & Plahte til Nettavisen.

Åge (76) hadde levende spyfluelarver i såret da han døde. NB! Sterke bilder

Kan tape over to millioner

Ved innskuddspensjon, slik de fleste har nå, setter arbeidsgiver av en viss prosentandel av lønnen din hvert år til pensjon. Minimum er to prosent, men noen bedrifter tilbyr opptil sju prosent av lønnen.

Har du en lønn på 500.000 kroner, vil forskjellen på en maksordning og et miniumsordning på pensjon utgjøre over to millioner kroner i pensjonskapital etter tretti år, ifølge en sammenstilling fra DNB. Er lønnen din høyere, blir forskjellen naturligvis enda større.

Med en miniumsordning vil du få utbetalt litt under femti prosent som pensjonist. Med en maksimumsordning vil det være åtti prosent.

Med andre ord kan du tape mye penger ved å gå til en jobb med dårligere pensjonsordning, selv om de tilbyr høyere årslønn i den nye jobben.

– Det er veldig store verdier det er snakk om, spesielt hvis du heller ikke ser på aksjeeksponeringen din. Har du i tillegg en lav aksjeandel i ung alder, vil det bety enda lavere avkastning på sikt, sier Revheim.

– Du ikke kan forhandle individuelt på en kollektiv pensjonsordning, men en dårlig pensjonsordning kan selvsagt kompenseres gjennom høyere lønn, sier Plahte.

17 historier om ulikhet i Norge

Forsikringer også viktige

Ekspertene oppfordrer folk også til å se på hvilke andre ordninger en ny arbeidsgiver har. Det kan gjelder for eksempel pensjons-, lønns- og forsikringsdekninger i tilfelle uførhet, sykdom eller død.

– En god personalforsikring kan spare deg for titusener av kroner i året. Problemet er at man ikke ser på slike ting som en del av lønnspakken. Det som er det som står på lønnsslippen som er viktigst for de fleste, sier Revheim.

Plahte er enig i at dette er viktig, men understreker at hvilke ordninger en bedrift har, ikke bør være avgjørende for hvorvidt du bytter jobb eller ikke.

– Jeg ville i alle fall vært særdeles skeptisk til å ansette noen som hadde begrunnet motivasjonen til jobbytte med overgang til en bedre pensjonsordning, sier Plahte. (ANB)

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse