JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bjørnar Skjæran:

En sterk fagbevegelse vil bli like viktig for det grønne skiftet som den var for byggingen av velferdssamfunnet, mener Ap-nestleder

Vi står overfor en formidabel oppgave som vil berøre hele landet, mener Ap-nestleder Bjørnar Skjæran.
Det grønne skiftet er et prosjekt på størrelse med gjenreisningen av Norge etter krigen, mener Ap-nestleder Bjørnar Skjæran.

Det grønne skiftet er et prosjekt på størrelse med gjenreisningen av Norge etter krigen, mener Ap-nestleder Bjørnar Skjæran.

Aslak Bodahl

aslak@lomedia.no

I hjertet av den belgiske hovedstaden Brussel, med hovedkvarteret for EU-institusjonene i bakgrunnen, står Aps nestleder og snakker om at Norge må bygge ny industri og redusere forskjellene for å få alle med. Det er to grunnpilarer i møtet med klimakrisen. Forholdet mellom grønn omstilling og sosial rettferdighet har grepet inn i dette årets mest intense debatter.

– Alle partier kan forplikte seg til internasjonale avtaler om å redusere utslipp av klimagasser. Utfordringen er hvordan vi skal klare å komme gjennom det grønne skiftet med verdiskapningen i behold på en rettferdig måte. Det er en stor fare for at det oppstår urettferdighet ved store samfunnsendringer. I Norge øker forskjellene nå, og vi må snu denne utviklingen. Jeg vil si det så sterkt at det grønne skiftet – med de to forutsetningene – er et prosjekt på størrelse med oppbyggingen av landet etter krigen, sier Skjæran til FriFagbevegelse.

ph

Gigantisk prosjekt

Ap-nestlederen snakker om en formidabel oppgave som omfatter først og fremst følgende:

• Vi er forpliktet til et utslippskutt på 40 prosent i Norge innen 2030, ifølge Parisavtalen.

• Norge har også forpliktet seg til å kutte 45 prosent i såkalt ikke-kvotepliktig sektor – det vil si transport, landbruk, bygg og anlegg og avfall.

• Innen 2050 skal hele det norske samfunnet være karbonnøytralt.

– Ambisjonsnivået må være så høyt at det går an å trekke paralleller til det som krevdes for gjenreisningen av Norge etter andre verdenskrig i 1945, mener Bjørnar Skjæran.

– Det kan gå kaldt nedover ryggen når vi tenker over hvor stort dette faktisk er. Det grønne skiftet vil handle om noe mer enn elbilfordeler. Vi er nødt til å bygge en verdiskapning som både står seg om 30–40 år og som skal være på størrelse med det vi har i dag, føyer han kjapt til.

Bygge mer industri

Klima står høyt på agendaen til Ap fram mot stortingsvalget i 2021. Parallelt med at partiet nylig presenterte sitt alternative statsbudsjett, ble det også lagt fram et eget utslippsbudsjett som inngår i programarbeidet fram mot valget om to år og de neste fire årene etter det.

Noen av hovedpunktene er et eget CO₂-fond for næringstransport til en milliard kroner, 434 millioner kroner mer til ordningen med miljøteknologi, tilføre Selskapet for industrivekst (Siva) 200 millioner kroner mer i egenkapital og en styrking av Enova for en grønnere omlegging i industrien.

ph

– Vi har en stor jobb å gjøre for å bygge mer industri i Norge. Det skal produseres nye produkter på nye måter med mindre eller null utslipp, sier Aps nestleder.

– I Norge er vi fremdeles i for stor grad en råvareleverandør. Det gjelder særlig i distriktene. Vi må derfor klatre i verdikjeden. Når oljeinntektene de neste tiårene går ned, og virksomheten på sokkelen får mindre betydning, er svaret å legge til rette for bygging av mer og ny industri, mener Skjæran.

Har forutsetningene

Mulighetene for å utvikle både ny industri og den vi har i dag er avhengig av norske eller internasjonal kapital, ifølge Ap-nestlederen. En annen forutsetning er trygghet.

– Investeringer i industri skjer i et perspektiv på 30–40 år, og da forutsetter det at investeringene også er god butikk 20 år fram i tid. Norge har imidlertid forutsetningene for å lykkes, mener Skjæran, og nevner både naturressursene, tilliten i befolkningen, vannkraften og den norske modellen.

– En sterk fagbevegelse vil bli like viktig for det grønne skiftet som den var for byggingen av det velferdssamfunnet vi kjenner i dag, sier Skjæran.

Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi, sier seg enig. Han framhever først og fremst den norske industrikompetansen og mulighetene for å utvikle nullutslipp på norsk sokkel, flytende havvind, fangst og lagring av CO₂ og utvikling av hydrogen som en ny energibærer.

Bygger på norsk modell

Lederen for et av de to største industriforbundene i LO roser omstillingsevnen i den landbaserte industrien og kaller kompetansen på offshoreteknologien for «verdensledende».

– Vi har vanvittig gode fortrinn, men vi må brette opp ermene. For å unngå et katastrofalt stup i levestandard og velferd, må omstillingen skje over en lang periode, sier Alfheim til FriFagbevegelse.

ph

– Mye av det vi skal gjøre bygger på den norske modellen med små forskjeller og sterke fagforeninger som tar tak i situasjonen sammen med sine arbeidsgivere, påpeker han.

Skremmer vekk ungdom

Alfheim roper samtidig et lite varsku. Han vil ikke høre snakk om en sluttdato for oljenæringen. MDG har som mål å gradvis trappe ned olje- og gassvirksomheten over en periode på 15 år.

– Å sette en sluttdato skremmer bare ungdom fra å ta en industriell utdanning. Skal vi være med å utvikle industrien, må vi også ha en fagkompetanse i utdanningen. I motsatt fall kommer det til å bli fryktelig dyrt. Kompetansen stopper opp og forvitrer med en sluttdato, påpeker Alfheim.

Bjørnar Skjærans drømmescenario er som følger: På samme måte som vi i dag skuer bakover i tid og anerkjenner beslutningene som ble gjort da vi fikk oljenæringen på 1960-og 70-tallet, vil han at vi i 2050 verdsetter grepene som ble tatt med det grønne skiftet på 2020-tallet.

– Klimapolitikken vi fører skal legge til rette for flere jobber og sørge for en rettferdig omstilling, sier Skjæran.

Annonse
Annonse