Fagforbundet skeptisk til kommunereform
– Man fjerner ikke fjell og fjord ved å fjerne kommunegrenser, påpeker Fagforbundets leder, Mette Nord. Hun er skeptisk til å bruke tvang for å skape storkommuner.
Fagforbundets leder, Mette Nord, er ikke sikker på at det blir lettere å rekruttere fagfolk til distriktskommuner selv om de blir større.
Ole Palmstrøm
simen.aker.grimsrud@fagforbundet.no
Fagforbundets leder, Mette Nord, sier hun vil lese grundig før hun konkluderer, men mener det er lite som tyder på at tvangssammenslåing til store kommuner er veien å gå. Fagforbundet er bekymret for at avstanden mellom innbyggere og kommune vil bli lengre i store kommuner, ikke bare rent fysisk, men også avstanden mellom beslutningstakere og befolkning.
– Norge er et langstrakt land med store avstander og spredt befolkning. Man fjerner ikke fjell og fjord ved å fjerne kommunegrenser. De fysiske hindrene vil uansett være der. Det blir ikke kortere til for eksempel Nordfjord av å fjerne kommunegrenser, derfor er det slett ikke sikkert av det blir lettere å rekruttere fagfolk til distriktskommuner om selve kommunen har blitt større i folketall, sier Nord i en pressemelding.
– Det kan godt tenkes at noen kan være tjent med å bli litt større, men det bør avgjøres lokalt, mener Fagforbundets leder.
Trenger større fagmiljøer
Større kommuner vil også sikre større fagmiljøer som blir nødvendig for å løse oppgavene, mener ekspertutvalget i delrapporten som ble overlevert kommunalminister Jan Tore Sanner mandag. Det er særlig de spesialiserte oppgavene innenfor barnevern, pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) og helse utvalget mener trekker i retning av større kommuner enn vi har i dag.
«Innen barnevern og PPT er erfaringen at kommune bør ha en minimumsstørrelse på 10.000 innbyggere for å gi et faglig forsvarlig tilbud av tjenester», heter det i delrapporten.
Kan bli 100 kommuner
Utvalget mener også at kommunene rundt byområdet må ses i sammenheng, så det blir lettere å planlegge bo- og jobbområder. Til slutt peker rapporten på at staten må redusere sin detaljstyring og at ordninger for politisk deltakelse må videreutvikles for å sikre at lokaldemokratiet ikke skal lide.
– Utvalgets anbefalinger om kommunestørrelse og mer funksjonelle samfunnsutviklingsområder spesielt rundt byområdene, innebærer at vi kan ende opp med rundt 100 kommuner, sa utvalgets leder og statsvitenskapprofessor Signy Irene Vabo da hun la fram rapporten.
Hun mener bruken av interkommunalt samarbeid viser at mange kommuner i dag er for små til å løse oppgavene de skal.
– Bruken av interkommunalt samarbeid er stort og tiltakende, konkluderte Vabo.
Statsråden vil ikke tallfeste
Kommunalminister Jan Tore Sanner vil på sin side ikke sette en minimumsgrense for antall innbyggere eller anslå hvor mange kommuner vil til slutt ender opp med i Norge.
– Ekspertutvalget har sin rolle, mens jeg må ta hensyn til blant annet geografien i Norge. Rapporten sier imidlertid noe om hvor store kommunene bør være for å få gode fagmiljøer, sier Sanner.
Han har tidligere uttalt at kommunene skal få flere oppgaver. Utvalget mener det vil styrke lokaldemokratiet. Sanner sier han allerede er i dialog med KS om hvilke oppgaver kommunene skal ha i framtida.
– Allerede til høsten vil jeg be KS og fylkesmennene til å legge til rette for lokale prosesser, sier Sanner.
I mai vil regjeringen presentere det kommunereformen når kommuneproposisjonen blir lagt fram. Der vil Sanner lette på sløret om hvordan prosessen blir videre.
Sanner vil ikke si noe om virkemidler
– Vi vil helt sikkert ende med kommuner med færre innbyggere enn ekspertutvalget anbefaler, men da må vi kanskje pålegge dem samarbeid med andre kommuner, sa Jan Tore Sanner på dagens pressekonferanse. Han ville imidlertid ikke si noe om hva som vil skje med kommuner som setter seg på bakbeina og ikke vil slå seg sammen frivillig.
– Det tenker jeg ikke på nå, det får vi ta når det eventuelt dukker opp, sa Sanner, som tidligere har sagt at regjeringen ikke vil bruke tvang.