JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Fare for pilotstreik i fraktselskap – kan påvirke postlevering

Norsk Flygerforbund og flygerne i fraktflyselskapet West Air varsler streik fra midnatt natt til tirsdag, dersom det ikke oppnås enighet i mekling.

Alf Ragnar Olsen

helge@lomedia.no

alf@lomedia.no

Etter brudd i forhandlingene møtes Norsk Flygerforbund, flygerne i West Air Norway Flygerforening og fraktflyselskapet West Air fredag til mekling hos Riksmekleren.

Oppnås det ikke enighet i meklingen settes flyene på bakken fra midnatt natt til tirsdag. En streik vil ramme kritisk infrastruktur som transport av post og frakt i hele landet og på Svalbard. West Air har flere store kunder, som blant annet Posten Norge. 

– Vi står sammen med våre medlemmer i en viktig kamp for likeverdige vilkår. Vi er løsningsorienterte, men dersom ikke selskapet viser vilje til bevegelse i meklingen blir det streik, sier Aleksander Wasland, nestleder i Norsk Flygerforbund.

Dårligere lønn enn andre piloter

Pilotenes hovedkrav i forhandlingene har vært lik lønn for likt arbeid.

– Pilotene i West Air har vesentlig dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn piloter som flyr tilsvarende fly i Norge og Skandinavia, sier Christian Laulund, forhandlingsleder i Norsk Flygerforbund.

– Pilotene er også lønnet forskjellig, til tross for at de har samme erfaring og gjør samme jobb. Vi har strukket oss langt i forhandlingene, men det er ikke lenger akseptabelt at medlemmenes vilkår ligger langt under standard i bransjen, fortsetter Laulund.

Kan påvirke postgang

Kommunikasjonssjef Kenneth T. Pettersen i Posten Norge bekrefter overfor Frifagbevegelse.no at en streik vil få konsekvenser for postgangen, og at de derfor følger meklingen nøye.

– Vi er kunde her, og det er riktig at en streik her vil kunne få konsekvensen for postgangen til deler av Norge. Vi benytter fly til frakt av post til blant annet Nord-Norge og Svalbard, sier Pettersen.

– Så i verste fall, dersom meklingen ikke fører fram, vil det oppstå forsinkelser i postomdelingen. Da vil vi måtte se på alternative løsninger. Men vi håper i det lengste at streik unngås og at partene kommer til enighet i meklingen, avslutter han.

Warning
Annonse
Annonse