JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundet frykter offshorearbeidere må jobbe to måneder i strekk

Fellesforbundet er ikke imponert over arbeidstidsutvalgets fjerning av tredjedelsregelen.
Fellesforbundet frykter for konsekvensene om en-tredjedelsregelen forsvinner. (Illustrasjonsfoto)

Fellesforbundet frykter for konsekvensene om en-tredjedelsregelen forsvinner. (Illustrasjonsfoto)

Sissel M. Rasmussen

erlend@lomedia.no

Det regjeringsutnevnte arbeidstidsutvalgets konklusjoner har ikke imponert fagbevegelsen. Større makt til arbeidsgiverne og større åpning for overtid er noe av det som er blitt kritisert etter at rapporten ble lansert 6. januar.

Mer makt til arbeidsgiverne

Utvalget er forsiktige med å gå løs på arbeidstida til dem som jobber offshore. De mye utskjelte arbeidstidsordningene offshore overlates i det store og det hele til partene.

Derimot vil utvalget fjerne en-tredjedelsregelen. Regelen sier kort at alle som jobber offshore må være på land tilsvarende minst en tredjedel av tida de jobbet offshore, før de igjen får reise ut på sokkelen.

Med andre ord: Jobber du tre dager offshore, må du være på land en dag før du får reise ut igjen.

Følg FriFagbevegelse på Facebook og Twitter

Bare fra tariffavtalene

Denne regelen vil utvalget altså fjerne for alle som går på en tariffavtale, da de mener tariffavtalen er godt nok vern. Alle uten tariffavtale skal beholde denne verneregelen.

– Det betyr at stort sett alle som jobber offshore mister denne verneregelen, for minst ni av ti går på tariffavtale der ute, forteller sekretær Fellesforbundet, Mohammad Afzal.

Fellesforbundet frykter for konsekvensene om denne regelen fjernes fra lovverket.

– Vi er sterkt bekymret, dette kan bety at noen av våre medlemmer innen oljeservice i praksis må være 1-2 måneder i strekk offshore, sier Afzal.

Frykter 16 timers arbeidsdag

Mange småoppdrag

For flesteparten på sokkelen har regelen i dag ingen praktisk betydning, da de går faste rotasjoner som 2-4 (to uker offshore, fire uker på land). Men mange, særlig i dagens pressete situasjon, er ute på riggene for å utføre korte vedlikeholdsoppdrag. Gjerne bare noen få dager.

Disse kan nå bli skipet rundt mellom rigger i ukesvis eller månedsvis, tror altså Fellesforbundet.

– Vi risikerer at våre folk må sprette hit og dit mellom ulike plattformer, uten fri på land – sier Afzal – og får støtte av Leif Sande i Industri Energi, som kaller forslaget ugjennomførbart.

– Forslaget tar vekk grunnleggende beskyttelse for en mindre, men viktig gruppe arbeidere på sokkelen, sier forbundsleder Sande – som til egen nettside sier at man i teorien kan få arbeidere som kan være ut i et halvt år på sokkelen før de får fri på land.

Flere må jobbe uten overtidsbetaling

Vanskeligere å overvåke

I dag er det enkelt å passe på at en-tredjedelsregelen følges. Om noen forsøker å "snike seg ut" for tidlig, merkes det allerede på heliportene før avreise til Nordsjøen.

Men hva skjer om den bare skal gjelde dem som ikke går på en tariffavtale?

– Dette blir helt umulig for Petroleumstilsynet å passe på, og kan i praksis føre til regelen og vernet som ligger i den forsvinner for alle, tror Afzal i Fellesforbundet.

Arbeidstidsutvalget argumenterer for endringen på grunnlag av en mer effektiv arbeidskraftutnyttelse, og unngå for mange dødperioder med pålagt hvile istedenfor jobbing.

– Vi vil kjempe for å beholde dette viktige vernet, understreker Afzal.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse