Arbeidet for likelønn
Fire av disse fem lederne vil gjøre som kvinnene på Island
Islandske kvinner gikk fra jobben kl. 14.38. Likelønnsaksjonen begeistrer ledere i kvinnerike forbund her hjemme. Men LO-leder Gerd Kristiansen vil ikke ta i bruk aksjonslinja.
Mens LO-leder Gerd Kristiansen sier at det er uaktuelt å gå inn på aksjonslinja i arbeidet for likelønn, er lederne av LOs kvinnerike forbund langt mer positive.
solfrid.rod@lomedia.no
Forrige tirsdag la islandske kvinner ned arbeidet kl. 14.38 i protest mot at de, målt i prosent av menns inntekt, normalt jobber gratis herfra og ut dagen.
Saken om den islandske aksjonen er en av de aller mest populære sakene på frifagbevegelse.no noen gang, opplyser redaktør Frode Rønning.
Hundrevis av lesere har delt saken på facebook, flere med spørsmål om ikke norsk fagbevegelse burde kopiere den islandske aksjonen.
• I går gikk kvinner på Island hjem fra jobben klokken 14.38
• Over halvparten av lønnsgapet mellom kvinner og menn kan vi ikke forklare
LO: – Aksjonslinja ikke aktuell
LO-leder Gerd Kristiansen svarer på epost at det ikke er aktuelt for LO å gå inn på aksjonslinja i arbeidet for likelønn.
LO-leder Gerd Kristiansen
Martin Guttormsen Slørdal
«Vi har en bred tilnærming og vi jobber med likestilling og likelønn hver dag hele året. Gjennom tarifforhandlingene, der vi prioriteter likelønn i hvert eneste oppgjør. Gjennom vårt arbeid for heltid. Gjennom arbeidet med å øke organisasjonsgraden, fordi en sterk fagbevegelse er en forutsetning for effektivt å fremme likelønn. Manglende likelønn er et uttrykk for manglende likestilling. Derfor er en aktiv likestillingspolitikk og en familiepolitikk som fremmer kvinners likeverdige deltakelse i arbeidslivet en svært viktig del av dette. Vi vil øke fedrekvoten og avvikle kontantstøtten», skriver Kristiansen.
Ledere i LOs kvinnerike forbund er langt mer begeistret.
Mette Nord: Genialt!
– Jeg synes den islandske aksjonen er en genial måte å visualisere hva dette handler om, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet, LOs største forbund.
Mette Nord, leder i Fagforbundet
Per Flakstad
– Å si at nå tar vi fri siden vi uansett ikke får betalt for resten av dagen, setter søkelys på ulikelønn på en uortodoks. Det kan godt hende vi skal gjøre noe lignende her i Norge, men vi må tenke på hva som er riktig tidspunkt. Kanskje bør det skje rett før et hovedoppgjør? Kanskje i tilknytning til 8. mars, sier Nord.
Trine Lise Sundnes: – Oppfinnsom og kjempebra!
Tine Lise Sundnes, leder i Handel og kontor, kaller den islandske aksjonen oppfinnsom og virkningsfull.
– En kjempebra måte å illustrerer lønnsforskjeller på, mener hun.
Trine Lise Sundnes, leder i Handel og kontor
Martin Guttormsen Slørdal
Sundnes understreker at det må jobbes for likelønn jevnt og trutt, fra lønnsforhandlinger til politiske markeringer på 1. mai og 8. mars.
– Men du er ikke fremmed for en mer aksjonistisk stil etter islandsk modell?
– Jeg er absolutt ikke fremmed for tanken. Skal det ha noe for seg, må vi gå sammen med andre forbund. Jeg kan ikke svare her og nå på hva vi kommer til å gjøre, men jeg synes absolutt dette er interessant, sier Sundnes.
Mimmi Kvisvik: – Bør være et LO-initiativ
FO-leder Mimmi Kvisvik har også sans for den islandske aksjonen.
Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen
Tri Nguyen Dinh
Hun minner om at problemet med ulikelønn må løses av partene i tariffoppgjørene og med ekstraordinære penger fra regjeringen. Hvis fagbevegelsen og kvinnebevegelsen går sammen om en aksjon etter islandsk modell, vil det kunne skape oppmerksomhet om saken, og bidra til engasjement, tror Kvisvik.
– Men dette må være en bred markering. FO kan ikke bære dette aleine. Et slikt initiativ bør komme fra LO-lederen, mener Kvisvik.
• Banken sier nei til vernepleierlønn
Unio: Kake og buttons
Den nest største hovedorganisasjonen, Unio, har tradisjon for å markere likelønnsdagen 17. oktober. De går med buttons og serverer 80 prosents kaker, men har foreløpig ikke forlatt arbeidsplassen. Valg av dato gjenspeiler kvinners andel av menns lønn.
– Fra 17. oktober og ut året jobber kvinner i prinsippet gratis, sier Unio-leder Ragnhild Lied.
Ragnhild Lied, leder i Unio
Unio
– Vi markerer 17. oktober hvert år. Vi ser ikke for oss andre markeringer enn Equal Pay Day, men det er viktig at vi tar med oss denne problemstillingen inn i vårt daglige arbeid for bedre lønns- og arbeidsvilkår for våre medlemmer, sier Eli Gunhild By. Hun er leder i Norsk sykepleierforbund, et av de store, kvinnerike forbundene i Unio.
• Dette er snittlønna i mer enn 100 yrker
Støtte i folket
I forkant av årets markering gjennomførte Unio en spørreundersøkelse, der de spurte hvor viktig de mener det er å utjevne lønnsforskjellene mellomkvinner og menn med høyere utdanning. 72 prosent av de spurte svarte at det er svært viktig, mens ytterligere 15 prosent svaret «viktig».
POLL: Vi spør våre kvinnelige lesere