JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbundslederne i LO er spente på pensjonsutredningen

Blant Jørn Eggums forbundslederkolleger spriker kommentarene til frontfagsoppgjøret. Men alle er spent på pensjonsutredningen
Forbundsleder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes kan fortelle leder i Fellesforbundet Jørn Eggum at hun synes de ikke kom langt nok i pensjonsspørsmålet i Frontfaget.

Forbundsleder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes kan fortelle leder i Fellesforbundet Jørn Eggum at hun synes de ikke kom langt nok i pensjonsspørsmålet i Frontfaget.

Martin Guttormsen Slørdal

torgny@lomedia.no

– Jeg hadde håpet vi hadde kommet lenger, men dette er ikke noe dårlig utgangspunkt å få myndighetene til å utrede tjenestepensjon, sier leder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes til LO-Aktuelt i en kommentar til frontfagsoppgjøret.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Søndag formiddag kom Fellesforbundet og Norsk Industri til enighet i tariffoppgjøret.

Det var knyttet størst spenning til var hvordan de løste pensjonsspørsmålet. Norsk Industri har hele tiden sagt at de ikke vil forhandle pensjon, mens Fellesforbundet har fått et strengt mandat fra LOs representantskap om å få til en pensjonsløsning.

Offentlig utvalg

Da løsningen kom, viste den seg å innebære et offentlig utvalg der partene er med som skal utrede spørsmålet om tjenestepensjon. Mandatet, frist og detaljert sammensetning er ikke klart. Det statsministeren skriver er:

«Et utredningsarbeid vil bl.a. omfatte en vurdering av spørsmålet om arbeidstaker bør få adgang til å opprette en personlig pensjonskonto hos en pensjonsleverandør valgt av arbeidstaker, spørsmål knyttet til arbeidstakers adgang til å foreta individuell tilleggssparing og spørsmål knyttet til håndtering av pensjon ved jobbskifte.»

I tillegg kommer spørsmål om hvilke begrensninger det skal være på opptjeningen.

Sundnes synes det er bra at pensjonsspørsmålet er løftet opp til LO-NHO-nivå. I regjeringas brev blir det skissert en pensjonsløsning som ikke har flertall i LO, men Sundnes er spent på hva som kommer ut av dette.

Felles ståsted

EL og IT Forbundets leder, Jan Olav Andersen, ser først og fremst på utvalget som en utsettelse på en kamp om tjenestepensjonen som må komme.

EL og IT-leder Jan Olav Andersen håper at LO-kongressen neste år kan gi LO et felles ståsted i pensjonsspørsmålet.

EL og IT-leder Jan Olav Andersen håper at LO-kongressen neste år kan gi LO et felles ståsted i pensjonsspørsmålet.

Leif Martin Kirknes

– Det er viktig for LO å skaffe seg et felles ståsted i dette spørsmålet og LO-kongressen neste år vil være en god anledning for oss å skaffe oss det, sier Andersen.

– En ramme på 2,4 prosent er bra, sier leder i Industri Energi, Leif Sande.

Ved siden av Fellesforbundet er det hans forbund som har flest ansatte i konkurranseutsatt industri.

Industriansatte: – Glad vi slipper streik

Myndighetene med

– Jeg synes det er veldig bra at de har fått på plass en økning i permitteringsperioden. Det har vært et krav som det er lenge siden ble reist, sier han.

Sande hadde ikke all verdens forventninger til pensjonsløsningene. Men han synes det er bra at myndighetene nå må med.

PENSJONSKAMP  Leder i LO-frobundet Industri Energi, Leif Sande, synes det er flott at permitteringsperioden ble utvidet.

PENSJONSKAMP Leder i LO-frobundet Industri Energi, Leif Sande, synes det er flott at permitteringsperioden ble utvidet.

Knut Viggen

Nybakt leder i Transportarbeiderforbundet, Lars Johnsen hadde ikke all verdens forventninger til frontfagsoppgjøret når det gjelder pensjon.

– Nå er det viktig å komme med politisk press slik at en kan få forbedrete Folketrygda, for det er en virkelig bred kollektiv ordning.

Utvidelse av normalarbeidsdagen

Johnsen er glad for at det ble en løsning på permitteringsreglene. Det har vært viktig for denne sektoren.

Regjeringen åpner for å endre permitteringsregelverket

– Men når det gjelder utvidelse av normalarbeidsdagen så er jeg skeptisk. Det kommer vi også til å få i våre oppgjør.

Partene i Frontfaget har blitt enige om at det blir anledning på den enkelte bedrift å utvide normal arbeidsdagen med én time hvis partene på bedriften blir enige om det. Dette er en prøveordning.

Lars Johnsen, leder i Transportarbeiderforbundet er skeptisk til løsningen frontfaget kom fram til når det gjelder normalarbeidsdagen.

Lars Johnsen, leder i Transportarbeiderforbundet er skeptisk til løsningen frontfaget kom fram til når det gjelder normalarbeidsdagen.

Jan-Erik Østlie

Når det gjelder lønnsnivået i bransjer innenfor transportområdet så er Johnsen ganske klar på at han ikke vil godta et null-oppgjør.

– For eksempel innenfor bussbransjen har sjåførene sklidd akterut i forhold til industriarbeiderne. Det må vi få tatt igjen.

Registrerer ramma

Leder i NNN, Jan Egil Pedersen er svært forsiktig i sine uttalelser.

– Jeg er glad de kom i havn og at det ikke ble streik, og så får vi se hva som kommer ut av den utredningen som kommer om pensjon, sier han.

Når det gjelder den økonomiske ramma vil han ikke si om det er bra eller dårlig. Han bare registrerer hva ramma er og tar det med seg inn i de oppgjørene som han er ansvarlig for.

SE VIDEO

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

SE VIDEO