JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fotball eller 1. mai-tog? Arbeidsfolk tvinges til å velge

Når 1. mai-toget i Fredrikstad samles på Tollbodplassen, vil store deler av byens befolkning toge mot fotballstadionen. Flere reagerer på Fotballforbundets manglende respekt for arbeidernes kampdag.
Tidligere LO-topp mener NFF har gjort et idiotisk valg. (Arkivbilde)

Tidligere LO-topp mener NFF har gjort et idiotisk valg. (Arkivbilde)

Thomas Andersen / NTB

torgny@lomedia.no

– 1. mai-tog eller fotball?

Tidligere nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken, svarer kontant:

– Fotball.

Solbakken er svoren tilhenger av Fredrikstad Fotballklubb, FFK. Han går på hver kamp med et rødt og hvitt skjerf rundt halsen og følger lagets første sesong i Eliteserien på mange år.

Men i år blir det skikkelig stevnekollisjon.

Rosenborg i sort

Mens 1. mai-toget i Fredrikstad samler seg på Tollbodplassen, gjør spillerne på Fredrikstad stadion de siste forberedelsene før 3. runde i cupen.

På den ene sida stiller FFK i sine hvite og røde drakter, på den andre banehalvdelen stiller Rosenborg opp med sine helsvarte bortedrakter.

Når 1. mai-toget når Stortorget og hovedarrangementet kan begynne, vil det fortsatt være et kvarter igjen av første omgang. Når forbundsleder Frode Alfheim får ordet, er det pause på stadion.

Bodø/Glimt

Alfheim er kjent for å reise Europa rundt for å heie på sitt Bodø/Glimt, og akkurat før han entrer talerstolen i Fredrikstad vil han sjekke stillingen i 3. runde-kampen mellom Bodø/Glimt og Lillestrøm. Også denne kampen har kampstart 14.30.

I fjor var det stappfullt på torget. Da var det Tomas Seltzer som holdt 1. mai-talen.

Alfheim trenger derfor ikke ta det personlig om det blir tynnere i rekken av tilhørere i år enn i fjor.

Tidligere nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken, velger rødt og hvitt på 1.mai, og det er ikke LO-fargene. Det er fargene til Fredrikstad Fotballklubb.

Tidligere nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken, velger rødt og hvitt på 1.mai, og det er ikke LO-fargene. Det er fargene til Fredrikstad Fotballklubb.

Roy Ervin Solstad

– 1. mai er det hvert år. Det er bare i år vi møter Rosenborg i cupen, forklarer Solbakken.

Han synes Fotballforbundet har gjort et idiotisk valg når de har lagt fotballkampen samtidig med 1. mai-arrangementet.

Men han skal feire 1. mai i år også. Solbakken starter dagen på Torsnes med 1. mai-frokost – der statsminister Jonas Gahr Støre skal holde tale for dagen.

Legger bånd på seg

Leder i LO i Fredrikstad Vidar Schei mener Fotballforbundet viser null respekt for 1. mai-feiringa når de legger fotballkampen på samme tid som hovedarrangementet i byen.

– Jeg mener at dette er veldig uheldig, sier han diplomatisk, men legger ikke skjul på at han har lyst til å bruke atskillig kraftigere ord om Fotballforbundets avgjørelse.

– Det er to likestilte dager, 1. mai og 17. mai. Fotballforbundet ville aldri ha lagt en cup-kamp på 17. mai, sier han. Det er mange aktive i fagbevegelsen som også er opptatt av fotball.

– Disse kommer i en skikkelig skvis, sier Schei som mener at årets 1. mai i Fredrikstad viser behovet for en diskusjon om hvordan vi bruker 1. mai-dagen.

Stortorget i Fredrikstad var stappfullt under fjorårets 1. mai-feiring da Tomas Seltzer var hovedtaler. I år skal forbundsleder Frode Alfheim tale.

Stortorget i Fredrikstad var stappfullt under fjorårets 1. mai-feiring da Tomas Seltzer var hovedtaler. I år skal forbundsleder Frode Alfheim tale.

Sissel M. Rasmussen

Fotballforbundet bestemmer

Espen Engebretsen, daglig leder i Fredrikstad Fotballklubb sier at klubben ikke har hatt noen mulighet til å påvirke kamptidspunktet.

– Dette er det Norges Fotballforbund som har bestemt, sier han til FriFagbevegelse.

Rune Pedersen, seksjonsleder arrangementet i NFF, skriver til FriFagbevegelse på e-post at «NFF har fått mange henvendelser fra reisende lag om avspark, slik at de kan komme seg hjem samme kveld. Det er tett kampprogram og NFF har lagt vekt på dette. I tillegg ønsket TV ikke å spre kampene for mye, unntatt der vi måtte.»

Rosenborg fikk viljen sin

– Det er riktig at FFK ikke ønsket så tidlig avspark, men muligheten for at motstander skulle nå hjem ble vektlagt mer. NFF har forståelse for at det ikke er optimalt med kollisjon med andre arrangement, men denne gangen lyttet man til ønskene fra reisende lag, skriver han.

Med andre ord fikk Rosenborg bestemme tidspunktet for avspark.

Pedersen viser til at det er en tett hovedterminliste for de beste lagene med seriespill, NM og europacup.

– Derfor må vi utnytte noen midtukekamper og onsdager for å få det hele til å gå opp, skriver han.

17. mai

– 1. mai er en offentlig høytidsdag på linje med 17. mai. Vil det være aktuelt å bruke 17. mai som kampdag?

– 16. mai er fotballens store festdag, så det er ikke aktuelt å bruke 17. mai som kampdag, er det kontante svaret fra fotballforbundet.

Warning
Annonse
Annonse