JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fransk gigant satser tungt på grønt skifte med Skagerak Energi

Skagerak Energi forsterker satsingen på fornybar energi, som biogass, inn mot transportsektoren. Nå går franske Air Liquide inn som ny hovedeier i Skagerak Naturgass AS, som til nå har vært heleid av Skagerak Energi.
NORSK-FRANSK SAMARBEID: Philippe Merion,, visepresident i Aire Liquide og Knut Barland, konsernsjef i Skagerak Energi stadfester avtalen fra 31. juli, flankert av Emanuel Moran, Air Liquide og Frode Halvorsen, adm. direktør i Skagerak Naturgass AS. konserKnut Barland og Frode Halvorsen

NORSK-FRANSK SAMARBEID: Philippe Merion,, visepresident i Aire Liquide og Knut Barland, konsernsjef i Skagerak Energi stadfester avtalen fra 31. juli, flankert av Emanuel Moran, Air Liquide og Frode Halvorsen, adm. direktør i Skagerak Naturgass AS. konserKnut Barland og Frode Halvorsen

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Med fransk mat og drikke - og med representanter for den franske ambassaden til stede på en pressekonferanse i Oslo - markerte Skagerak Energi i går en ny milepæl i selskapets fornybarsatsing.

31 juli gikk Air Liquide inn som ny hovedeier med 51 prosent eierandel. Skagerak Energi beholder fortsatt en eierandel på 49 prosent.

Store planer

De nye partnerne har store planer for ytterligere investeringer i ny infrastruktur, knytet først og fremst til produksjon, lagring og distribusjon av biogass og distribusjon av hydrogen til kjøretøy og skip i Norge. Biogass er også velegnet som fornybarerstatning for naturgass i industrien.

– Vi er stolte over hva våre folk har fått til på biogass. På kort tid har vi blitt en betydelig leverandør av biogass til transportsektoren. Nå er tiden inne for et nytt løft, sier Knut Barland, konsernsjef i Skagerak Energi. Han er svært fornøyd med å ha funnet en utviklingspartner som kan være med på å gi Skagerak Naturgass AS et løft.

Sirkulær bioøkonomi

Biogass er, ifølge Skagerak Energi, kroneksemplet på en perfekt sirkulær bioøkonomi. For eksempel blir husdyrgjødsel og matavfall utnyttet til å lage drivstoff til biler, skip og tog og biogjødsel til landbruket. Når fornybar biogass erstatter diesel og andre fossile energikilder blir det både klima og miljøgevinst, klimagevinst ved at fornybar erstatter fossilt, miljøgevinst ved at gass har lavere utslipp av miljøforurensning, slik som NOX, svovel og støv.

Fransk pionér

Innen hydrogen er Air Liquide en pionér og blant verdens ledende aktører. Selskapet har mer enn 50 biogassanlegg verden rundt og nesten 60 bio-NGV- fyllestasjoner i Europa.

– Biogass er etr alternativ til fossilt drivstoff, som på samme måpte som hydrogen responderer godt på vår tids utfordringer knyttet til energi, klima og miljø, sier Philippe Merino, visepresident i Air Liquide Global Markets & Technologies.

Nye jobber

Skagerak Naturgass AS har i dag et sted mellom syv og åtte ansatte, og samarbeider med underleverandører. Frode Halvorsen, adm. direktør i Skagerak Naturgass AS men tror satsingen kan skape mange nye arbeidsplasser.

– Vi leverer allerede biogass til en rekke offentlige og private transportaktører i Telemark, Vestfold og Østfold og stiller nå med klare nasjonale ambisjoner.

– Det er ingen tvil om at biogass vil skape arbeidsplasser, samtidig som den tar i bruk lokalt avfall, sier Halvorsen.

Høye ambisjoner

– Vi har funnet en partner med ledende teknologisk og kommersiell kompetanse internasjonalt. Når vi kobler dette sammen med deres globale portefølje av tilsvarende virksomheter innen biogass og hydrogen, ligger det det meste til rette for at høye ambisjoner ikke bare kan settes, men også nås, er den klare beskjeden fra konsernsjef Barland.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse