JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fremskrittspartiet åpen for å endre ordningen med sykelønn

Frp åpen for lønnstrekk for dem som er syke

Frp ønsker å utrede karensdager ved sykefravær.
Leder i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Bjørn-Kristian Svendsrud

Leder i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Bjørn-Kristian Svendsrud

Pressefoto, frp.no

– For å se hvordan det er mulig å unngå snyltingen i arbeidslivet, er det en god start å utrede en innføring av karensdager. Målet er å finne ut om det kan ha en effekt på sykefraværet. Det er ikke meningen å ta de som virkelig er syke, men de som tar seg en ekstra fridag, sier leder i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Bjørn-Kristian Svendsrud, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Frp foreslår kutt i sykelønna

Forsvarer sykelønn

Programkomiteen i Fremskrittspartiet vil utrede konsekvensen av å innføre karensdag i arbeidslivet. I praksis vil det si at arbeidstaker blir trukket i lønn første fraværsdag hvis ikke fraværet kan dokumenteres av lege.

Svendsrud tror de fleste vil forstå at man ikke skal ha krav på lønn den første dagen man er syk.

– Vår sykelønnsordning koster noe. Men den skal vi forsvare. Det er en særs viktig del av vårt velferdssystem og bidrar klart til å redusere forskjeller i samfunnet, sier lederen i Fellesforbundet, Jørn Eggum, til ANB.

Borgerlige ungdomspolitikere vil kutte i sykelønna

Gir trygghet

Jørn Eggum mener sykelønnsordningen er en av våre aller viktigste velferdsordninger.

– Det å ikke lide inntektstap under sykdom, gir en trygghet for den sykmeldte, og kan også bidra til at vedkommende kan komme raskere tilbake i arbeid. Innføring av egenandeler og karensdager vil mest ramme de som oftest er syke, blant annet i manuelle yrker og serviceyrker.

Folk på kontor og i akademiske yrker kan i større grad være på jobb om det verker i skulderen eller nesen renner, sier Eggum.

Et mindretall i programkomiteen til Frp vil også redusere sykelønnen til 85 prosent.

Kutt i sykelønna vil ramme lavtlønte

Blir ikke misbrukt

– Påstander om misbruk av egenmeldinger har ingen rot i virkeligheten. Langtidsfraværet i Norge er svært lavt. Bare én prosent er borte fra jobben i perioden med egenmelding. Da perioden ble utvidet, ble det ingen økning i korttidsfraværet, hevder Jørn Eggum.

Michel ble overvåket i sykmeldingsperioden

Se lønnsutviklingen i din bransje

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse