JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmiljøloven:

Frp vil åpne for mer midlertidige ansettelser

Frp-forslag møter motbør i store deler av arbeidslivet.
Bjørn-Kristian Svendsrud er medlem av programkomiteen i Frp.

Bjørn-Kristian Svendsrud er medlem av programkomiteen i Frp.

Pressefoto: AP Lorentzen - FrP

– Det er bedre å ha et bein innenfor enn å stå helt utenfor arbeidslivet. Hvis valget står mellom å ha en midlertidig jobb, eller ikke å ha jobb, er det best for alle parter at man kan være i arbeid, sier medlem av programkomiteen i Frp, Bjørn-Kristian Svendsrud, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Antall midlertidig ansatte øker betydelig

Unge og seniorer

I andre utkast til nytt partiprogram går Fremskrittspartiet inn for ytterligere å myke opp reglene for midlertidig ansettelse, stikk i strid med ønsket til store deler av arbeidslivet.

– Faste ansettelser skal være utgangspunktet for å skape trygge arbeidsplasser. Midlertidige ansettelser er en nødvendighet både for å sikre et velfungerende arbeidsliv, og ikke minst for at unge og seniorer lettere kan få innpass i arbeidslivet, heter det i programforslaget.

Nye regler gir flere midlertidig ansatte

Frp mener en økt adgang til å ansette midlertidig vil minske arbeidsgivers opplevelse av risiko ved ansettelsen, som igjen kan gi flere mulighet til å prøve seg i arbeidslivet.

Regelbrudd ved midlertidig ansattelser bekymrer LO

Sanne ansikt

– Dette viser Frps sanne ansikt. De ønsker å fortsette demonteringen av norsk arbeidsliv, med mer utrygghet og midlertidighet for stadig flere. Dette er arbeidstakerfiendtlig politikk, og det motsatte av hva vi vet er bra for et konkurransedyktig næringsliv. Det norske bedrifter trenger er kompetente og omstillingsdyktige ansatte. Det får de ikke med denne politikken, sier LO-leder Gerd Kristiansen i en kommentar. Hun viser også til at de endringene som allerede er gjennomført har en effekt.

– Det har blitt flere ansatte i midlertidige stillinger, uten at det har skapt flere jobber av den grunn. Frp vil ha mer av det som ikke virker, fastslår Kristiansen.

Må være tydelige

Leder i hovedorganisasjonen Unio, Ragnhild Lied, synes imidlertid det er underlig at Fremskrittspartiet vil åpne for enda mer bruk av midlertidig ansatte.

– Nå har Frp vært tydelige på at de deler vår bekymring om den store bruken av midlertidig ansatte i offentlig sektor. Så vil de øke bruken i privat sektor. Nå må Frp være tydelige på hva de egentlig vil, sier Ragnhild Lied til ANB.

Over 50 kommuner sier nei til den nye arbeidsmiljøloven

– Å være midlertidig ansatt er ingen god måte å komme inn i arbeidslivet på. Det skaper ingen forutsigbarhet og oppfattes som atskillig tøffere enn om du sitter i en fast jobb, mener Lied.

– Forutsetningen for den norske modellen og trepartssamarbeidet er nettopp at vi skal ha et ordnet og ryddig arbeidsliv. Da er ikke løsningen å slippe antall midlertidig ansatte enda mer løs, mener Lied.

Støre lover å endre love om midlertidig ansettelser

Annonse

Flere saker

Annonse