JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full seier i Remøy-saken

Det har pågått en skikkelig kamp mellom Norsk Sjømannsforbund og eier av fartøyet og reketråleren «Remøy Viking». I september var de siste utbetalingene gjennomført og endelig har mannskapet fått lønnen de hadde krav på.
GLAD DET ER OVER: Gunnar Tor Nilsen var tillitsvalgt 	om bord på «Remøy Viking». Han er glad for at  flere års kamp om å få utbetalt penger fra rederiet til mannskapet nå er vunnet.

GLAD DET ER OVER: Gunnar Tor Nilsen var tillitsvalgt om bord på «Remøy Viking». Han er glad for at flere års kamp om å få utbetalt penger fra rederiet til mannskapet nå er vunnet.

Fabien Baron

Ann Jorunn Olsen, områdeansvarlig for fiskeri i Norsk Sjømannsforbund, er glad for at forbundet endelig kan sette en strek over en to år lang prosess. 23 medlemmer som hadde hyre på reketråleren «Remøy Viking» har endelig fått utbetalt et innestående lønnskrav fra reder. Allerede i 2011, kom de første henvendelsene til forbundet om at ting ikke var som det skulle om bord på tråleren.

– Medlemmene hadde ikke noe å leve av. Vi startet med å veilede den tillitsvalgte, hvor det på vegne av mannskapet ble fremsatt krav om at det skulle foretas sluttoppgjør i henhold til tariffens bestemmelser.

Da den tillitsvalgte ikke nådde frem hos arbeidsgiver innen de gitte fristene, innhentet vi fullmakt fra medlemmene og tok over saken, opplyser Olsen.

Funnene var så graverende og mangelfulle at Sjømannsforbundet tok fartøyet i arrest i mai 2012, mens det var inne i Tromsø.

– Eieren av tråleren hadde vi vært borti tidligere, slik at vi var forberedt på en lang og tung sak, sier Olsen.

Det menneskelige aspektet

Ett av medlemmene om bord på reketråleren var Gunnar Tor Nilsen. Han kaller saken både lang og kjedelig. Det hele begynte etter et tokt på Svalbard på vinteren. Utstyret om bord var både mangelfullt og dårlig, og Nilsen mener at de alle satte både liv, helse og sikkerhet på spill for å fiske. Jobben utførte de uansett, men lønn så de ikke noe til.

– Etter tre måneder hadde vi ikke fått utbetalt noe. Vi kontaktet rederen som lovte at alt skulle bli betalt ut snart, men ingen fikk noe. Til slutt tok vi kontakt med Sjømannsforbundet og de hjalp oss med en gang, sier Nilsen.

Mye skade var alt gjort. Med at mange overhode ikke hadde fått lønn på flere måneder, gikk det ille for flere. Med utestående lønnsbetaling, mistet flere både hus, bil og noen ble til og med skilt.

– Det er det verste i det hele. Det menneskelige aspektet. Det å bli utsatt for en arbeidsgiver som ikke sørger for sine ansatte. Det er mange menneskeskjebner knyttet til denne saken, og det er det som er så vondt, sier Nilsen.

Gjennom hele rettssystemet

Saken har tatt forferdelig lang tid, og det tar gjerne tid når løsningene må søkes innenfor rettssystemet, kan Olsen opplyse.

– Det som fra vår side kompliserte dette var at vi i mangel på dokumentasjon måtte konstruere mannskapsoppgjør for hver enkelt tur basert på den informasjonen vi klarte å innhente fra hvert enkelt medlem, salgslagene og i tidligere fellesutgifter for fartøyet, sier Olsen.

Kravet som dannet grunnlag for arresten var nærmere 4,5 millioner brutto.

– Etter at saken hadde vært i tingrett, lagmannsrett, og til slutt av saksøkte anket til Høyesterett, kunne vi endelig med avslaget i siste rettsinstans fastslå at vi hadde vunnet frem på alle punkter for våre medlemmer, sier Olsen.

Nærmere to millioner kroner netto er utbetalt til de 23 medlemmene som ga forbundet fullmakt til å ta saken deres.

– De som trodde de skulle få en løsning med rederen uten vår hjelp sitter tilbake uten en krone, sier Olsen.

Saken har tatt lang tid, og har vært en stor belastning på dem som har vært involvert.

– Forbundet har brukt masser av tid og ressurser på denne saken, men det er vår jobb. Jeg tenker ofte på medlemmene og den forferdelige tiden de har gått igjennom. Nå er vi i mål og det er jeg glad for, sier Olsen.

Skulle ikke vært lov

Nilsen er også glad for at de involverte om bord på «Remøy Viking» vant frem og fikk i hvert fall noe igjen for det arbeidet de utførte. Dessverre var noen av kravene eldre enn tre år, og dermed foreldet, slik at det ble holdt utenfor saken.

– Dessverre fikk vi ikke alt rederen skyldte oss, men jeg er glad at saken endelig er avsluttet. Dette har vært vanskelig for oss. Det verste er at så mange fikk sine liv snudd opp ned, og at det tok så lang tid. Heldigvis er det over nå og vi kan bare takke og rose Sjømannsforbundet for all hjelp, sier Nilsen.

Det som bekymrer han mest er at rederen vil fortsette som før.

– Jeg har alt hørt at han har kjøpt ny tråler og er i gang igjen. Slike som driver med skittent spill i fiskerinæringen, burde blitt utestengt for alltid, men dessverre så er det ikke slik, sier Nilsen.

a Til slutt tok vi kontakt med Sjømanns¿¿forbundet og de hjalp oss med en gang.

Gunnar Tor Nilsen

Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse