JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Butikkoverenskomsten mellom LO og NHO

Her er årets andre lønnsøkning for mange butikkansatte

Fra 1. mai fikk ansatte på butikkoverenkomsten nok en lønnsøkning.
MER I PUNGEN: Med garantilønnssatser kan mange ansatte i blant annet gullsmedforretninger glede seg over lønnsøkning.

MER I PUNGEN: Med garantilønnssatser kan mange ansatte i blant annet gullsmedforretninger glede seg over lønnsøkning.

Martin Guttormsen Slørdal

lene.svenning@lomedia.no

Butikkansatte i enkelte butikker får et ekstra lønnsløft fra 1. mai. Økningen er inntil 7.368 kroner i året. Dette kommer i tillegg til et lønnsløft på 4000 kroner fra 1. april.

Men denne ekstra økningen går bare til ansatte på butikker der det er tariffavtale mellom LO-forbundet Handel og Kontor på den ene sida, og arbeidsgivernes forening NHO på den andre sida.

Disse tilleggene går i hovedsak til ansatte i gullsmedbutikker, blomsterbutikker og andre utsalg tilknyttet produksjonsbedrifter.

Det ekstra tillegget er resultatet etter en streik Handel og Kontor gjennomførte i 2014.

LES OGSÅ: Se hvor mange i ditt yrke som får trene i arbeidstiden

Garantilønn

Årsaken til at lønnstillegget kommer i to omganger er denne: Fra 1. april fikk alle det samme som andre lavtlønte i privat sektor: I underkant av 4000 kroner. Men de butikkansatt på overenskomsten mellom HK og NHO har i tillegg en garantiordning, som sikrer at de holder tritt med andre grupper i varehandelen.

Nå har partene regnet ut at garantilønnsordningen, som kom inn i avtalen i 2014, gir de ansatte nok et lønnstillegg. Garantilønnssatsene i avtalen økes, og det gjelder fra 1. mai. På trinn 6, det høyeste nivået, økes lønna med 7.368 kroner per år. Lønnsøkningen innebærer at avstanden opp til satsene i landsoverenskomsten mellom HK og Virke, som er den som flest varehandelsansatte omfattes av, reduseres.

Resultat av streiken

– Dette hadde ikke vært mulig å få til om vi ikke hadde stått kampen ut for en garantiordning i butikkoverenskomsten i 2014, sier HK-nestleder Christopher Beckham.

For tre år siden streiket HK-medlemmer over hele landet i mer enn to uker. Kravet var å få lønna i butikkoverenkomsten opp på samme nivå som de andre avtalene i varehandelen. Det fikk de ikke, men HK fikk gjennomslag for denne garantilønnsordningen som skal være med på å gjøre jobben.

LES OGSÅ DISSE SAKENE:

• Streik i handelen

• HK trapper opp streiken

• Virke og Samfo støtter HKs streikekrav

Annonse
Annonse