JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industri Energi saksøker Norsk olje og gass

Industri Energi sier avtalen Norsk olje og gass har inngått med Safe på oljeserviceområdet er ulovlig og tar saken inn for Arbeidsretten.
TAR SAKEN FOR RETTEN: Industri Energi mener meklingsresultatet mellom Norsk olje og gass og SAFE er ulovlig.

TAR SAKEN FOR RETTEN: Industri Energi mener meklingsresultatet mellom Norsk olje og gass og SAFE er ulovlig.

Håvard Sæbø

ragnhild@lomedia.no

Industri Energi skriver i en pressemelding at de reagerer «med avsky» på at Norsk olje og gass (NOG) har inngått en avvikende avtale med Safe på oljeserviceområdet. Fagforbundet hadde torsdag morgen et hastemøte med LO der de fikk støtte for å bringe saken inn for Arbeidsretten.

– I praksis har Norsk olje og gass laget enn annen overenskomst med Safe enn den som gjelder for våre medlemmer. Det har de ikke lov til, forklarer forhandlingsleder for Industri Energi, Ommund Stokka, og beskriver det som «svært utidig» av arbeidsgiverforeningen.

– Vi har en ufravikelighetsklausul i vår tariffavtale som sier at Norsk olje og gass ikke kan lage noen annerledes avtale uten at vi har godkjent den. Og vi godtar ikke dette meklingsresultatet mellom Norsk olje og gass og Safe, sier Stokka til LO-Aktuelt.

– Dette kan få konsekvenser for vårt samarbeid med Norsk olje og gass, understreker han.

Forlot forhandlingene

Forhandlingene mellom Norsk olje og gass og Industri Energi ble brutt natt til onsdag etter at NOG forlot forhandlingsbordet.

– Vi rakk ikke å bli ferdige i forhandlingene med Industri Energi i natt, før vi måtte i mekling med Safe, forklarte kommunikasjonsansvarlig Kolbjørn Andreassen for Norsk olje og gass overfor nettavisen E24 i går morges, og kalte det en «pause i forhandlingene». Meklingen med Safe resulterte altså i enighet.

– Dårlig meklingsresultat

Mens YS-forbundet SAFE har drøyt 600 medlemmer innen oljeserviceområdet, har Industri Energi det tidobbelte med sine 6500 medlemmer. Forhandlingsleder Ommund Stokka mener Norsk olje og gass forsøker å bruke et lite forbund til å presse Industri Energi i forhandlingene. Ifølge Stokka har SAFE akseptert et meklingsresultat som er under nivået i frontfaget.

– SAFE klarte heller ikke å få regulert nattillegg like godt som vi har fått på de andre overenskomstene. Dette kan vi ikke akseptere, sier Stokka i pressemeldingen.

Kan bli streik

Stokka opplyser overfor LO-Aktuelt at Industri Energi nå har brutt forhandlingene og tar saken inn for Riksmekleren.

– Vi kommer til å gå ut med en bred plassoppsigelse på oljeserviceoverenskomsten, sier han.

Oljeserviceoverenskomsten omfatter drøyt 30 leverandørbedrifter som er medlem i Norsk olje og gass. Blant disse er flere store selskaper som Schlumberger, Baker Hughes, Halliburton, National Oilwell, Weatherford, Oceaneering og IKM Oiltools. Avtalen gjelder dessuten ytterligere 30 bedrifter med ansatte både offshore, på land og innenfor dykking.

– Beklagelig situasjon

Forhandlingsleder i Norsk olje og gass, Jan Hodneland, sier situasjonen er beklagelig.

– Vi synes det er leit at en sånn situasjon har oppstått. Vi skulle gjerne hatt med Industri Energi videre i forhandlinger, sier han til LO-Aktuelt.

– Industri Energi kaller meklingsresultatet med Safe ulovlig og viser til en klausul i tariffavtalen som sier at det ikke kan gjøres endringer i overenskomsten med Safe uten at det er drøftet med Industri Energi. Er du uenig i den virkelighetsbeskrivelsen?

– Begge forbundene har slike klausuler i sine avtaler, det stemmer. Men nå er tariffavtalen sagt opp på vanlig måte. Da står organisasjonen fritt til å kreve ny avtale, sier Hodneland.

– Industri Energi mener Norsk olje og gass bruker avtalen med Safe til å presse Industri Energi. Hva er din kommentar til det?

– Nei, det har vi ikke gjort. Vi la fram likelydende forslag for begge organisasjonene. Så kommer man av og til en posisjon der én aksepterer og én ikke gjør det.

– Har fulgt lovpålagt prosedyre

Administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, sier til LO-Aktuelt at han føler seg helt sikker på at de har opptrådt korrekt og i tråd med lovgivningen.

Han viser til at Norsk olje og gass var innkalt til mekling hos Riksmeklingsmannen onsdag 6. juli etter at Safe brøt forhandlingene 7. juni.

– Det er ikke opp til oss å vurdere om vi skal delta i meklingen; det er lovpålagt prosedyre. Industri Energi valgte en annen måte å gå fram på; de valgte å utsette forhandlingene. De må ha vært klar over at dette kunne skje etter hvert som klokka begynte å tikke mot mekling.

– Industri Energi sier at dette kan få konsekvenser for deres samarbeid med Norsk olje og gass. Hva sier du til det?

– Vi har et svært godt samarbeid med LO og LO-forbundene, og det håper jeg virkelig vil fortsette. Vi har vært opptatt av å opptre helt korrekt i denne saken. Men dette viser utfordringene når organisasjonene velger ulike strategier for framdrift.

– Gjelder fremdeles

Industri Energi mener arbeidsgivernes argumenter ikke holder mål.

– Selv om oljeserviceavtalen er sagt opp er den i praksis gjeldende, på lik linje med at folk som jobber natt, fremdeles får utbetalt nattillegg i henhold til overenskomsten, sier Ommund Stokka.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse