JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
EKSPORT: Frode Alfheim er forbundsleder i Industri Energi, det mest eksportrettede forbundet i LO-familien.

EKSPORT: Frode Alfheim er forbundsleder i Industri Energi, det mest eksportrettede forbundet i LO-familien.

Aslak Bodahl

Norge i Europa:

Ingen andre LO-forbund er så glad i EØS-avtalen som Industri Energi. Derfor sier forbundslederen så tydelig ja

Det er ikke noe verre tidspunkt å så tvil om EØS-avtalen på enn nå, advarer forbundsleder Frode Alfheim.
12.11.2019
13:20
21.08.2023 17:14

aslak@lomedia.no

Ikke bare leder han det fjerde største forbundet i LO. Frode Alfheim er også forbundsleder for et av de to største industriforbundene i LO. Fellesforbundet er det andre.

Industri Energi er fagforbundet for ansatte innen olje-, gass- og landindustri og har 56.000 medlemmer. Når Frode Alfheim står sentralt plassert i hovedkvarteret for EU-institusjonene i den belgiske hovedstaden Brussel, treffer han også en nerve i det bedriftene i forbundet hans er tuftet på. Nemlig markedsadgangen til Europa.

Her har også Industri Energi sitt eget Europa-kontor.

EØS-avtalen er avgjørende

Alfheim er dypt bekymret over reverseringen av åpenheten i internasjonal handel og respekten for de internasjonale kjørereglene. Proteksjonisme og handelskrig preger den globale dagsordenen.

Han vet at det ikke vil bli gjort noen investeringer uten at det ligger en langsiktig trygghet i bunn. Hele livseksistensen i forbundets landbaserte industri, som er eksportrettet og har Europa som sitt største marked, står og vipper litt akkurat nå.

p

– Adgangen som EØS-avtalen gir til det europeiske markedet er avgjørende for å investere i eksportrettede arbeidsplasser i Norge. Å så tvil om en fri markedsadgang for produktene og bedriftene du enten sitter med eierskap i eller som du vurderer å investere i, er verken bra for Norge eller norsk industri, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi til FriFagbevegelse.

Fordi EØS-avtalen sikrer fri bevegelse for personer, varer, tjenester og kapital og gir norske bedrifter adgang til et marked av 500 millioner mennesker, er den også ensbetydende med så å si alt som Industri Energi foretar seg. Forbundet har en medlemsmasse som i all hovedsak er organisert i eksportrettet og konkurranseutsatt industri. De vil derfor unngå enhver risiko for å miste markedsadgang til Europa.

Forståelse for splid

Industri Energi og Fellesforbundet er splittet i synet på EØS. I Fellesforbundet, som også er det største fagforbundet i privat sektor, er det ingen som brenner verken for eller mot EØS som bygnings- og industriarbeiderne. Avdeling Helgeland i forbundet mener for eksempel at «EØS er verdens beste handelsavtale», mens rørleggernes forening påpeker hvordan EØS-innvandringen gir løsarbeid og sosial dumping.

ph

Ergo: Eksportbedriftene langs kysten blir truffet av EØS-avtalen på en annen måte enn byggebransjen i byene.

Alfheim har forståelse for EØS-spliden i Fellesforbundet og det kraftfulle signalet fra grasrota i norsk arbeidsliv om at ting bør bedres.

– Mange tillitsvalgte i næringer og i Fellesforbundet har et mer nasjonalt marked. Bygg og anlegg bygger i Norge og skal levere i Norge. Men når arbeidsgivere utfordrer systemet og tar inn europeisk arbeidskraft på helt andre betingelser enn i Norge, blir det også reaksjoner, sier han.

– Noe av arbeidet som vi må gjøre, og som vi allerede gjør, er å finne ut hvor skylda ligger. Er det EØS-avtalen, eller er det fordi handlingsrommet ikke brukes aktivt nok? Er det bare et skalkeskjul for å utfordre fagbevegelsen og norske arbeidstakere på lønns- og arbeidsvilkår? At så mange stiller spørsmål ved EØS-avtalen, er noe vi også må ta på største alvor, føyer forbundslederen til.

Industribedrifter i EØS

Når vi ber forbundslederen om å ramse opp hvilke bedrifter i Industri Energi som er helt avhengig av markedstilgangen som EØS-avtalen gir, begynner han i samme bygning som også huser forbundets kontorer i Brussel. Nemlig Norway House.

Der ligger også kontorlokalene til aluminiumsgiganten Norsk Hydro, hjørnesteinsbedriften som er avhengig av et velfungerende marked.

Alfheim nevner også disse bedriftene:

Elkem: Verdenslederende materialselskap som er inne i hele verdikjeden fra mineraler til silikonprodukter

Alcoa: Industriselskap som driver aluminiumsverk på Lista og i Mosjøen

Equinor: Olje- og gasselskap. Europa er det storte markedet for Industri Energi når det gjelder eksport av gass.

Alle leverandørbedrifter innenfor kjemisk tekniske bransjer som leverer del- eller ferdigprodukter til Europa

– Skal man trygge alle disse arbeidsplassene, er man også avhengig av åpne grenser for å få levert de produktene som produseres, sier Alfheim.

VM hver eneste dag

Bjørnar Skjæran, nestleder i Arbeiderpartiet, omtaler EØS-avtalen som en «hjørnestein for hele Norge». For Ap er det viktig å utrede hvordan man kan utvikle og utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen. Partiet mener dagens avtale er god og skal tas vare på.

Saken fortsetter under bildet.

EØS-avtalen sikrer oss nødvendig markedstilgang og en nasjonal kontroll over ressursene, mener Ap-nestleder Bjørnar Skjæran.

EØS-avtalen sikrer oss nødvendig markedstilgang og en nasjonal kontroll over ressursene, mener Ap-nestleder Bjørnar Skjæran.

Aslak Bodahl

– Avtalen skaper det rammeverket som eksportnæringen vår trenger for å konsentrere seg om det de gjør hver dag. For dem er det VM hver dag. Det å ha avtalte spilleregler er alfa og omega. Se bare hva som skjer i Storbritannia og usikkerheten med Brexit, sier Skjæran til FriFagbevegelse.

ph

– Norges velstand og velferd er sterkt knyttet til Norge som en nasjon med store naturressurser på forholdsvis få innbyggere. Vi har en av verdens mest åpne økonomier og stor eksport. EØS-avtalen er med på å skape trygge rammevilkår for industri og eksportnæringer over hele landet, og eksportbedriftene i Norge er noe av det mest desentraliserte vi har. De ligger der ressursene er tilgjengelige, understreker han.

Eneste sikre kort

Industri Energi er helt avhengig av handel med EU, og da er EØS-avtalen forbundets eneste sikre kort. Rundt 80 prosent av den norske eksporten går til EU, og seks av ti eksportarbeidsplasser i Norge bygger på EU-markedet. Siden 1994 er det EØS-avtalen som er grunnlaget for denne handelen.

– EØS-avtalen gir oss en sikkerhet både for de arbeidsplassene vi har og for de vi ønsker skal utvikle seg i Norge. I årene framover må vi ha en avsetning på de produktene vi produserer. Hvis det markedet forsvinner, kan man diskutere arbeidsmiljø og faste jobber så mye man vil. Da betyr det ingenting. Norge har en liten, åpen økonomi og er mer avhengig av handel enn de fleste andre land, påpeker Alfheim.

– Sier man opp EØS-avtalen, er det ikke ensbetydende med at alle arbeidsgivere som oppfører seg dårlig vil forsvinne i dragsuget. Det nekter jeg å tro. Se bare på Storbritannia, som er et betydelig større innenlandsmarked, og Brexit. Der står problemene i kø. Hva er det da som får folk til å tro at vi skal få en bedre avtale enn britene av å skrote dagens EØS-avtale? undrer Frode Alfheim.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
12.11.2019
13:20
21.08.2023 17:14