Israel deporterte to fagorganiserte i helgen:
Israels nye boikottlov kan nekte LO-leder Gerd Kristiansen og alle LO-ansatte innreise til Palestina
Boikottloven kan i ytterste konsekvens nekte over 600.000 LO-medlemmer innreise i landet.
LO-leder Gerd Kristiansen da hun holdt appell mot Israels krigføring mot Gaza sommeren 2014.
Jan-Erik Østlie
yngvil@lomedia.no
I et forsøk på å nedkjempe den internasjonale boikottbevegelsen, vedtok den israelske nasjonalforsamlingen mandag forrige uke en lov som innebærer at svært mange mennesker ikke lenger kan reise til Israel og Palestina.
Lørdag denne helgen landet medlemmer fra blant annet Fellesforbundet, Fellesorganisasjonen, og Jernbaneforbundet på Ben Gurion flyplassen i Tel Aviv i Israel. De skulle på studietur til Palestina i regi av Palestinakomiteens faglige utvalg. To av dem ble holdt tilbake, avhørt i over fire timer og til slutt deportert. Begrunnelsen skal være at de utgjør en sikkerhetsrisiko mot Israel. Les historien deres nederst i saken.
Den nye loven sier at personer som offentlig tar til orde for boikott av Israel eller israelske bosettinger, eller som jobber for en organisasjon som gjør det, skal nektes visum til Israel og dermed også innreise til Palestina. Israel har full kontroll over alle grenseoverganger og okkuperer Palestina.
• Dette er snittlønna i over 300 yrker
LO er bekymret for følgene
– LO mener det er bekymringsfullt at den israelske nasjonalforsamlingen vedtar en lov som forbyr innreise for personer som oppmuntrer til økonomisk, kulturell eller akademisk boikott av Israel eller område under israelsk kontroll. Dette er nok et bevis på at myndighetene i Israel stadig strammer inn på folks demokratiske rettigheter, det er et angrep på ytringsfriheten, noe vi ikke forventer skal skje i et demokratisk samfunn, sier informasjonssjef i LO, Jenny-Ann Hammerø
– Vi forventer at den norske regjeringa tar opp dette med den israelske regjeringa, og vi vil følge opp dette overfor norske myndigheter, sier Hammerø.
LO-leder Gerd Kristiansen har ingen planer om å reise til Israel eller Palestina med det første, ifølge informasjonsavdelingen i LO.
– Loven er svært tydelig
– Ifølge denne loven skal ingen som oppfordrer til boikott få slippe inn, bare hvis innenriksministeren tillater det. Det vil altså bare være unntaksvis – loven er veldig tydelig, sier jurist Sawsan Zaher i menneskerettsorganisasjonen Adalah i Israel til FriFagbevegelse.
– Vi vet ikke ennå hvem loven vil bli brukt mot, vi må vente å se hvordan den faktisk blir brukt, sier hun.
Hun mener hensikten med loven er tydelig:
– Israel forsøker med denne loven å stilne motstanden mot okkupasjonen, sier Zaher.
– Det alvorligste er at loven rammer personer som har familie i Israel og Palestina, og ikke minst utallige palestinske familier i Israel og Øst-Jerusalem som har midlertidig oppholdstillatelse, mener Zaher.
Bred tilslutning om boikott i LO
LO-kongressen, som er LOs øverste myndighet, vedtok i 2013 en uttalelse om Palestina der det står at «Import av varer fra de israelske bosettingene og industrisonene på Vestbredden må forbys. Norske myndigheter bør ta et initiativ til internasjonal boikott av slike varer.»
Dermed rammes hele ledelsen i LO sentralt, alle ansatte i LO, av innreiseforbudet. Palestina er et av hovedsamarbeidslandene til LO gjennom mange år.
Det samme gjelder ledelsen og de ansatte i sju av LO-forbundene, og muligens også alle medlemmene.
– Det er risiko for at loven kan ramme alle medlemmer av LO-forbund som oppfordrer til boikott av Israel eller israelske bosettinger, mener jurist Sawsan Zaher i den israelske menneskerettsorganisasjonen Adalah.
Disse forbundene oppfordrer til boikott av Israel:
• Fagforbundet (350.000 medlemmer)
«Norske myndigheter må forby import av varer fra de israelske bosettingene og industrisonene på Vestbredden». «Forbundet vil arbeide for en internasjonal handelsboikott av Israel», heter det i uttalelsen forbundet vedtok på landsmøtet i 2013.
• Fellesforbundet (142.000 medlemmer)
Forbundet krever at «norske myndigheter må legge til rette for en internasjonal boikott av israelske varer produsert på okkupert palestinsk område», heter det i uttalelsen som ble vedtatt på landsmøtet i 2015.
• Norsk Tjenestemannslag (50.000 medlemmer)
Forbundet krever «internasjonal boikott av varer og investeringer fra de okkuperte områdene», heter det i uttalelsen som ble vedtatt på landsmøtet i 2014.
• EL og IT Forbundet (40.000 medlemmer)
Forbundet nedfelte i handlingsprogrammet for 2015-2019 at det skal «Arbeide for boikott av Israel og at LO bryter samarbeidet med Histadrut (israelsk LO, journ.anm.)».
I uttalelsen fra landsmøtet i 2015 heter det «EL og IT Forbundet oppfordrer medlemmer og andre til å boikotte israelske varer (…).»
• Fellesorganisasjonen (27.000 medlemmer)
«Import av varer fra de israelske bosettingene og industrisonene på Vestbredden må forbys. Norske myndigheter bør ta initiativ til internasjonal boikott av slike varer», heter det i forbundets uttalelse fra kongressen i 2015.
• Norsk Transportarbeiderforbund (20.000 medlemmer)
«Da det er umulig å skille varer produsert i Israel fra varer produsert av illegale nybyggere i de okkuperte områdene, kan det iverksettes importboikott av alle israelske varer. Da palestinere har begrenset eller manglende adgang til å delta i normals israelsk samfunnsliv, mener NTB at en kulturell og akademisk boikott av Israel også kan være på sin plass», heter det i forbundets uttalelse om Palestina som ble vedtatt på landsmøtet i 2014.
• Musikernes fellesorganisasjon (8000 medlemmer)
«MFO ønsker å vise solidaritet med kunstnere og kulturarbeidere på tvers av landegrenser ved å arbeide for en boikott av israelske kulturinstitusjoner i ulovlige bosettinger på Vestbredden», heter det i forbundets uttalelse fra landsmøtet i 2014.
Israels ambassade har ingen svar
FriFagbevegelse stilte Israels ambassade en rekke spørsmål om hvordan den nye loven vil ramme.
Israels ambassade svarer ikke på disse spørsmålene, men sier dette i det de kaller en generell kommentar:
– Når det gjelder spesifikke saker, har vi ennå ikke informasjon om når og hvordan loven vil bli satt ut i livet, opplyser kommunikasjonssjef ved ambassaden, Beate Mikkelsen, i en epost til FriFagbevegelse.
Dette spurte vi om:
• Hvis LO-leder Gerd Kristiansen ankom Ben Gurion flyplassen i dag, på vei til Palestina eller Israel, hadde hun fått visum eller blitt deportert?
• Hvis andre ansatte i LO ankom Ben Gurion flyplassen i dag, på vei til Palestina eller Israel, hadde de fått visum eller blitt deportert? Det er som kjent offentlig informasjon hvem som er ansatt i LO.
• Vil innreiseforbudet ramme alle medlemmer av LO eller kan medlemmene fortsatt reise til Israel og Palestina i trygghet om at de vil slippe inn? Eller er det bare medlemmer som selv oppfordrer til boikott av Israel, israelske institusjoner eller områder under israelsk kontroll som vil forbys innreise?
– Oppfordringene til boikott mot Israel kamuflerer svært ofte fornektelse av Israels rett til å eksistere, nemlig å nekte det jødiske folkets rett til selvbestemmelse. Israel anser det som sin rett å nekte innreise for dem som nekter for Israels rett til å eksistere og som aktivt deltar i forsøkene på å få Israel til å opphøre og eksistere, sier Israels ambassade i sin generelle kommentar.
Dette står i det nye innreiseforbudet:
«Ingen visum eller oppholdstillatelse av noen type vil bli gitt til en person som ikke er israelsk statsborger eller som ikke har permanent oppholdstillatelse i staten Israel hvis han, eller organisasjonen eller enheten han jobber for, bevisst har utstedt en offentlig oppfordring om å innføre boikott mot staten Israel (…)», ifølge den israelske boikottloven fra 2011. Den omfatter enhver for boikott mot Israel eller områder under israelsk kontroll (les: bosettingene).
Vedtatt i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset 6. mars i år.
Kilde: Menneskerettsorganisasjonen Adalah (2017)
To fagforeningsmedlemmer ble nektet innreise
En delegasjon på ti personer reiste lørdag på studietur i regi av Palestina-komiteens faglige utvalg. Men to av dem kom ikke særlig langt og var uønsket av israelske myndigheter. De kom ikke lenger enn til flyplassen i Tel Aviv.
– Vi var forberedt på det, med innskjerpingen av loven, sier Petter Thoresen.
Thoresen er det ene av to fagforeningsmedlemmer som ble utvist og deportert av Israel på søndag. Thoresen er medlem i Fellesforbundet avdeling i 605, Rørleggerne fagforening i Oslo, leder av faglig utvalg i Palestinakomiteen og skulle være reiseleder på studieturen.
Det andre medlemmet ønsker ikke å stå fram før den reduserte delegasjonen på nå åtte personer er tilbake igjen fra sin studietur til Palestina.
Thoresen tolker deportasjonen som at «okkupasjonsmakta vil hindre faglige aktivister i å knytte kontakt med palestinsk fagbevegelse, og sånn sett er et ledd i anti-BDS fra israelske myndigheters side».
Petter Thoresen og en annen deltaker som skulle på studietur til Palestina ble søndag utvist og deportert fra Israel, som mener de er en sikkerhetsrisiko. Bildet viser en av vaktene på bussen som kjørte dem til flyet de ble sendt ut med.
Privat
De to var de siste i delegasjonen i visumkøen på flyplassen Ben Gurion i Tel Aviv. Personen som ikke ønsker å stå fram ble tatt til side i visumkøen for avhør. Som reiseleder ba Thoresen om å bli med, noe han fikk. Begge ble avhørt hver for seg av personer som ikke presenterte seg med verken navn eller stilling. De ville vite alt om programmet, og ble ifølge Petter Thoresen nokså irritert over at resten av delegasjonen hadde kommet gjennom og satt på en buss til Jerusalem.
– Forhørslederen visste fra før at jeg hadde vært med på demonstrasjoner mot landkonfiskering i den palestinske landsbyen Bilin tidligere, og spurte om vi skulle det igjen, forteller Petter Thoresen.
Avhør og venting varte i til sammen over fire timer.
– Etter tre timer meldte jeg fra til Utenriksdepartementet i Oslo. Etter hvert fikk vi vite fra UD at israelerne kom til å hive oss ut, forteller Thoresen.
Bildet er av metallgitteret i minibussen Petter Thoresen og det andre fagforeningsmedlemmet ble transportert i til fengselet på flyplassen i Tel Aviv, Israel.
Privat
Etter mer venting kom en dame med et dokument der det sto at de var nektet innreise, og de tok bilder av dem og fingeravtrykk. Etter enda mer venting ble de hentet av to menn som satte dem i en minibuss, og kjørte til det Thoresen beskriver som et asylfengsel i utkanten av flyplassen. Der måtte de gjennom en kroppsscanner og Thoresen ble også kroppsvisitert.
Israelerne bød på te, vann og en sandwich før de ble ført til hver sin seksmannsscelle. De ble hentet klokka 4 neste morgen.
– Vi sjekka inn i en egen innsjekking, og måtte gjennom kroppsvisitering og sprengstoffsjekk før vi ble kjørt direkte ut til flyet. De prøvde å sende oss ut med det første flyet den morgenen, men det rakk de ikke. De kjørte oss tilbake til cella der vi venta rundt en time på neste fly. De kjørte direkte til flyet, og leverte passene våre til purseren som fikk beskjed om at vi ikke skulle få passene våre før flyet var i lufta.
LES OGSÅ:
LO krever boikott av bosettingsvarer
Palestinske fagforeningsfolk oppfordrer LO til å boikotte Israel