Enighet i frontfagforhandlingene:
Kom i mål etter kontakt med statsministeren
Regjeringen smurte oppgjøret med utvidede permitteringsregler og ny utredning om pensjon. Fellesforbundet er fornøyd med å ha gjort framskritt på reisebestemmelsene.
eline@lomedia.no
torgny@lomedia.no
Partene i frontfaget kom søndag formiddag ut med et anbefalt forslag til ny tariffavtale, etter tolv timer mekling på overtid. Dermed blir det ikke streik i industrien, med mindre medlemmene stemmer ned forslaget i uravstemning.
• Følg oss på Facebook
Positive signaler fra regjeringen om en utredning av viktige spørsmål knytta til pensjon og en utvidelse av permitteringsregelverket viste seg å være det dyttet som gjorde at det var mulig å unngå konflikt. Det er nå åpnet for at permitterte kan motta dagpenger i 52 uker, et krav både Fellesforbundet og Norsk Industri har vært enige om, men som regjeringa har holdt igjen på.
– Regjeringen er innstilt på å utrede behovet for å endre lov- og regelverk for tjenestepensjoner, uttalte riksmekler Nils Dalseide.
12 timer på overtid kom partene ut til pressekonferanse og meldte at de var kommet til enighet.
Håvard Sæbø
Det gjelder spørsmål om det skal tillates å opprette en personlig pensjonskonto som følger arbeidstaker uavhengig av arbeidssted, og også spørsmålet om pensjonsopptjening fra første krone.
– Vi er fornøyde. Kjøpekrafta er sikret, vi har fått til at sykepenger skal forskutteres og vi har fått et ekstra lønnsløft for teko-industrien på 2 kroner timen, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Likevel regner delegasjonen i Fellesforbundet resultatene på pensjon og reisebestemmelsene som det viktigste i årets oppgjør. Disse får også betydning for de oppgjørene som nå følger i kjølvannet, i første omgang bygg og byggeindustrien.
Hele resultatet finner du i Riksmeklerens møtebok
Lier-Hansen: Nulloppgjør
Norsk Industris Stein Lier-Hansen understreket at han er svært fornøyd ned at lønnsveksten er på vei ned, og at den nærmer seg handelspartnerne som Norge konkurrerer med.
– Det er et nulloppgjør. Det sentrale bidraget til lønnsveksten utgjør 0,3 prosent, sier han.
I praksis betyr ikke dette at lønningene står stille. Alle satser i tariffavtalen reguleres, men det gis ingen ekstraordinære generelle tillegg bortsett fra de 2 kronene teko-delen får. Ramma for oppgjøret, inkludert overhenget fra tidligere oppgjør og lokale tillegg som kommer seinere i år, er anslått til å bli 2,4 prosent.
Lier-Hansen understreket at han nå forventer at oppgjørene som følger etter forholder seg lojale til denne ramma.
Håvard Sæbø
Utreder pensjon
Det store stridsspørsmålet i forkant av årets oppgjør har vært pensjon, der Fellesforbundet har krevd tariffesting av pensjon og at det skal beregnes pensjon fra første krone man tjener (ikke fra alt etter 1G, 90.000 kroner).
– Vi klarte å unngå tariffesting av pensjon, og at det ikke legges føringer i retning av brede, kollektive ordninger, sier Stein Lier-Hansen. Men Fellesforbundet deler ikke hans oppfatning av resultatet på pensjon:
– I vedtaket fra LOs representantskap heter det at en skal opprette «brede kollektive ordninger». Tar din motpart Svein Lier-Hansen feil når han sier de har unngått dette?
– Ja, han vet ikke hva vi kommer til å få fordi dette skal gjennom et utvalgsarbeid og så et mulig lovforslag, svarer Eggum, – som har behov for å understreke at pensjonsløsningen har kommet fram i tett samarbeid med LOs ledelse. Dette har ikke vært noe solospill fra Fellesforbundet. Det er fire parter i denne avtalen, og en av de som har undertegnet dette er LOs nestleder Tor-Arne Solbakken.
Reisebestemmelsene utredes også
Også på reisebestemmelsene ble resultatet et videre utredningsarbeid. Her mener Fellesforbundet at de har fått slått fast endel viktige prinsipper som gjør at det skal bli vanskeligere å drive illojal uthuling av reisereglementet, altså dekking av reise, kost og losji samt bortetillegget på 20 prosent av timelønna. Problemet slik Fellesforbundet ser det har vært at bedrifter finner stadig nye måter å velte utgiftene for reising i embeds medfør over på arbeidstakerne.
– Det aller viktigste overordnet er at vi har kommet til enighet, men bortsett fra det er det det vi har fått til på på kapittel 8 i overenskomsten spørsmålet om seriøsitet og det vi har kommet fram til på pensjonsspørsmålet, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum etter at oppgjøret er over.
Fellesforbundet har lagt ned mye arbeid for å få til en strengere definisjon av hva en bedrift er, for på den måten unngå uthulingen av reisebestemmelsene i overenskomsten. I avtalen som nå foreligger er det satt ned fem punkt som strammer inn på bedriftsbegrepet.
– Da vi la fram dette for forhandlingsdelegasjonen ble vi møtt med applaus, forteller Eggum.
Reglene for reise er nært knytta sammen med arbeidstid, fordi det bare er pendlere som kan ha nettopp pendlerturnuser. Jørn Eggum sier at kravene fra Norsk Industri om å utvide mulighetene for arbeidsgiver å la lokalt ansatte jobbe på pendlerturnuser ble slått tilbake i forhandlingene.
Tapsreglene
– Et krav som har blitt vedtatt er at en skal få utbetalt helligdagsgodgjørelse selv om en er syk dagen etter helligdag. Har det kostet mye?
– Nei, det er så lite at det ikke har vært mulig å måle, men nå er endelig fyllebenevnelsen på arbeidsfolk borte. Det er ikke lenger slik at folk ligger fyllesjuk hjemme dagen etter 1. og 17. mai. Nå er det seriøsitet i arbeidslivet.
Uravstemning
Nå er det opp til medlemmene å avgjøre om forslaget som er lagt fram er godt nok. I Fellesforbundet blir det uravstemning med frist til å bli ferdig 29.4, mens det i Norsk Industri er styret som skal godkjenne resultatet.