JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krise i 2025 hvis ingenting blir gjort

Industri Energi, Fellesforbundet og LO krever handling. Men politikerne nøler.
Bekymret: Fellesforbundets leder Jørn Eggum er bekymret for rekrutteringen til petroleumsnæringen. De unge presses ut av næringen, advarte han mot under Arendalsuka.

Bekymret: Fellesforbundets leder Jørn Eggum er bekymret for rekrutteringen til petroleumsnæringen. De unge presses ut av næringen, advarte han mot under Arendalsuka.

Erlend Angelo

sym@lomdia.no

– Dette dreier seg om framtida til velferdsstaten, hamret Frode Alfheim gang på gang fast i debatten om krisen i petroleumsnæringen.

Nestlederen i Industri Energi fikk god drahjelp av LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen og Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Arbeiderpartiets Else-May Botnen, Høyres Tina Brun og Kjell Ingolf Ropstad fra Kristelig Folkeparti, lyttet og forstod. Men de klare løftene satt langt inne. Enten det dreide seg om rask bygging av nye Kystvaktskip, plugging av brønner eller konsekvensutredning av Vesterålen og Lofoten.

LO-lederen truer med lovfestet minstelønn

Må skje nå

– Vi må få på plass en konsekvensutredning nå for å se om dette er mulig å forene sårbare områder med aktivitet. Og den kunnskapen trenger vi nå. Det tar 10 til 15 år før en eventuell produksjon kan komme i gang, påpekte LO-nestlederen.

Og Frode Alfheim var like klar og viste til at det i 2025 blir et kraftig fall i produksjonen og dermed inntektene:

– Det blir kutt i velferdsstaten hvis man ikke tar disse investeringene nå.

Det var også en sterk bekymring for at man er i ferd med å miste mye kompetanse.

Fellesforbundets leder etterlyste i sitt innledende innlegg at man må gjøre noe for å ta vare på de 50 000 menneskene som nå forsvinner med sin kompetanse og kjennskap til bransjen.

– Det er anslått at vi om ikke lenge trenger 22 000 nye ansettelser. Hvor skal de komme fra, undret Eggum.

LOs nestleder var også bekymret for at når konjunkturene ble bedre og jakten på arbeidskraft startet så ville det utløse et nytt lønns- og kostnadspress.

Støre lover å endre loven om midlertidige ansettelser

Sterk kritikk

Ikke uventet fikk regjeringen sterk kritikk for passivitet og skattekutt. Høyres Tina Brun roste likevel fagbevegelsens engasjement.

– Det er bra å snakke opp næringen. Men det vil samtidig være uansvarlig å ikke se behovet for omstilling. Vi trenger flere ben å stå, sa hun og understrekte:

– Men knapp noen bransje er så omstillingsdyktig som petroleumsnæringen.

LO-lederen provoserte finansministeren i debatten om sysselsetting

Viktig framtid

Det var bred enighet i debatten om at olje og gass i mange år framover vil være en svært viktig næring for Norge. Samtidig vil blant annet konsekvensutredning for Lofoten og Vesterålen være tema på kommende landsmøter i partiene. Det kom derfor ingen løfter fra verken Arbeiderpartiet eller Høyre om hva som nå skjer.

Sterkere dialog

Debatten var preget av høy temperatur, men samtidig var det også enighet om betydningen av et tettere samarbeid mellom næringen, fagbevegelsen og myndighetene. KonKraft som er en samarbeidsarena for Norsk olje og gass, Norsk Industri, Norges Rederiforbund og Landsorganisasjonen i Norge (LO), med LO-forbundene Fellesforbundet og Industri Energi, ble flere ganger trukket frem som et eksempel hvor myndighetene igjen burde delta mer aktivt.

Ungdommen

Det var også en samstemt bekymring over at ungdommen blir taperne på et vanskelig arbeidsmarked.

– Vi har en rekordhøy arbeidsledighet. Mener man noe med å skape nye jobber, så må man gjøre noe med det, sa Gabrielsen og viste til at sysselsettingsraten er fallende.

Jørn Eggum åpnet også en debatt rundt ansiennitetsprinsippet da han viste til at det er veldig mange unge som nå mister jobbene sine, mens de eldre blir værende igjen. Det blir også ansatt få lærlinger når de er ferdig utdannet.

– Hvor er ungdommen som skal sikre framtida, spurte Fellesforbundet leder Jørn Eggum.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse