JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen ber Posten om kraftig innsparing

Kutt i statsbudsjettet gjør at flere hundre kan miste jobben i Posten

Regjeringen spenner beinkrok på postansatte, mener Postkoms forbundsleder Odd Christian Øverland.
Posten får stadig trangere kår for sin virksomhet, mener de ansattes representanter.

Posten får stadig trangere kår for sin virksomhet, mener de ansattes representanter.

Håvard Jørstad, Posten/ANB

– Vi har drevet omstilling i 20 år allerede, og forstår at verden går framover. Men regjeringen kan ikke forskuttere effekten av endringene før de er behandlet i Stortinget, sier forbundsleder i LO-forbundet Postkom, Odd Christian Øverland, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

12-18 måneder

Tirsdag møter Posten Norge, Postkom, Yrkestrafikkforbundet (YTF) og Noregs Mållag til høring i Stortinget.

400 stillinger blir borte når Posten slutter med A og B-post

Det skjer uken etter at regjeringen har levert et budsjettforslag med 300 millioner kroner i innsparinger for Posten neste år. Øverland mener det er kynisk av regjeringen å innkassere effekten av omstillingen nesten før den er trådt i kraft.

– Vi kan ikke omstille 600 ansatte i Posten på dagen. Det krever tid. Vi har sagt at vi trenger ett eller halvannet år til å omstille så mange ansatte. Da kan det gjøres på en god og forutsigbar måte. Da har vi tid på oss til å finne andre og varige løsninger, mener Øverland.

– Det vi vil be politikerne om, er å gjøre det mulig å legge til rette for en god omstilling. Vi kan ikke argumentere bort utfordringene vi står foran. Volumet går ned. Kostnadene må ned. Men i dette kreves det også at politikerne erkjenner at dette må løses gjennom fellesskapet, mener Øverland.

Reidun (55) omstilles for tredje gang på 15 år

Postmeldingen vil føre til mange endringer i postomdelingen. Sorteringen av posten skal for eksempel samles i større byer. A-post forsvinner. I stedet for å love levering i løpet av 24 timer, blir det nå levering innen 48 timer. Det igjen kan åpne for færre omleveringsdager.

Uklart om konsekvensene for postansatte når A-posten forsvinner

– Er et marked

Jim Klungnes, forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet, mener Posten kan bidra til flere arbeidsplasser i distriktene hvis det legges opp til det.

– Tjenestene Posten leverer vil bli dårligere, uten at vi ser noen klare konsekvensutredninger på hvordan dette vil påvirke salg av produkter. Posten pleide å være en god og trygg arbeidsplass. Nå har de nedbemannet kraftig gjennom mange år i stedet for å gripe de mulighetene et økt pakkemarked gir, sier Klungnes.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse