Veireno henter avfallet i Oslo
Lavpris-renovatør i Oslo kjører uten verneombud
Arbeidstilsynets rapport etter ulykken i Veireno avdekker at billig-selskap ikke har verneombud.
Knut A. Nygaard
ola.tommeras@fagbladet.no
Det nye selskapet som henter søppel i Oslo presser ansatte til å jobbe lange dager, også i helgene. Samtidig mangler selskapet verneombud.
Arbeidstilsynet har gitt varsel om pålegg til Veireno, bedriften som er inne i tredje uke med ny og mer effektiv avfallsinnsamling for Oslo. Veireno har fått frist i november til å rette opp brudd på arbeidsmiljøloven, før et eventuelt vedtak om pålegg fattes.
• Verneombud stopper all søppelkjøring i helga
Ansatte i Energigjenvinningsetaten (EGE) møter Veirenos renovatører på mottaksstedene, og opplever daglig deres problemer. Både hovedvernombud og hovedtillitsvalgt i EGE reagerer med vantro på at en bedrift med så stort risikopotensiale, ikke organiserer valg av verneombud før de får besøk av Arbeidstilsynet etter ulykke.
– Det er hårreisende, mener hovedvernombud i EGE, Runar Skretteberg.
• Søpla flyter og renovatørene sliter
FIKK TILSYN: Allerede første dag hadde Veireno arbeidsulykke og fikk rutinemessig Arbeidstilsynet på besøk. Rapporten foreligger nå.
Werner Juvik
• Arbeidstilsynet åpnet tilsynssak første dag
Hadde ingen verneombud
Bakgrunnen for tilsynet var en arbeidsulykke første dag, da en renovatør kløyvde tommelen mens han slet med å finne ut av nytt utstyr.
I rapporten framkommer det:
• Det er ikke valgt verneombud i bedriften. Følgelig er det heller ikke foretatt opplæring av verneombud.
• Det var tre ansatte på bilen der ulykken skjedde. Ifølge informasjonen Arbeidstilsynet har fått, hadde de verken vernesko, opplæring om bruk av arbeidsutstyr på bilen eller kunnskap om hva de skal gjøre hvis de ble utsatt for en arbeidsulykke.
Arbeidstilsynet ber Veireno innen 11. november, om å:
• Organisere at de ansatte velger fire verneombud.
• Sende inn dokumentasjon på opplæring med faglig innhold på normalt 40 timer.
• At ulykken kartlegges og at arbeidsgiver vurderer risiko og tiltak for at tilsvarende ikke skjer igjen.
• Følg oss på Facebook
Har HMS-system på gang
Under tilsynet lovet Veireno at de skal gjennomføre valg av fire verneombud, opprette arbeidsmiljøutvalg og gjøre vernerunder i Oslo. Det framkom at øverste leder og HR-direktør har HMS-opplæring, og at bedriften har anskaffet et elektronisk helse-, miljø- og sikkerhetssystem for halvannet år siden, og at de arbeider med å implementere dette systemet i virksomheten.
Møte i dag
Etter hva Fagbladet erfarer er det møte mellom Veireno og Arbeidstilsynet i dag, der rapporten blir fulgt opp. Fagbladet ba om kommentar fra Veireno i går, da repporten forelå. Veireno har fortsatt ikke besvart henvendelsen, men saken blir oppdatert så snart bedriften velger å gi tilsvar.
• Høyre vil kutte ferieuke for ansatte over 60 år
Kaller det forakt for HMS
Hovedvernombud i Energigjenvinningsetaten, Runar Skretteberg, reagerer på at bedriften ikke har organisert valg av verneombud.
– Verneombud og HMS-ordninger skal være på plass den dagen bedriften starter. I dette tilfellet har de hatt god tid. Veireno var underleverandør for Norsk Gjenvinning, med halvparten av deres anbud. Da er det hårreisende at de ikke organiserer verneombud før de får en ulykke og Arbeidstilsynet varsler pålegg, mener Skretteberg.
– Nå håper jeg at verneombud kommer på plass og at de gis korrekt opplæring. De ansatte i bedriften trenger det, kommenterer han.
– Deres helse-, miljø- og sikkerhetssystem skulle vært implementert fra første dag med drift. Det er ikke sånt man skal jobbe med å implementere halvannet år senere. For meg høres dette ut som rein forakt for helse-, miljø og sikkerhet, sier Runar Skretteberg.
Arbeidsmiljøloven om verneombud
Ved hver virksomhet som går inn under arbeidsmiljøloven skal det velges verneombud. Ved
virksomheter med mindre enn 10 arbeidstakere kan partene skriftlig avtale en annen ordning.
Verneombud skal velges blant ansatte som har erfaring og innsikt i virksomhetens
arbeidsforhold. (arbeidsmiljøloven § 6-1 første ledd og forskrift om organisering,
ledelse og medvirkning § 3-2)
Dette er rein forakt for HMS.
Runar Skretteberg, hovedtillitsvalgt i Teknisk fagforening Oslo
Jobbet uten verneutstyr
De tre ansatte på bilen hadde verken vernesko, opplæring i bruk av arbeidsutstyret på bilen eller kunnskap om hva de skulle gjøre hvis de ble utsatt for en arbeidsulykke, ifølge informasjonen Arbeidstilsynet fikk på stedet. Disse påstandene vil Arbeidstilsynet at skal være en del av kartleggingen av ulykken.
UTEN VERNEUTSTYR: Arbeidstilsynet fikk informasjon om mangel på eller manglende bruk av verneutstyr. Her fra Oslo 9. oktober.
De siste ukene har ansatte på mottaksanlegget både instruert renovatørene i mekanismene på de nye bilene og jevnlig gitt beskjed om at det skal brukes hjelm.
Erfarne renovatører har reagert på manglende verneutstyr overfor Fagbladet.
Flere saker
Arbeidsmiljøloven om verneombud
Ved hver virksomhet som går inn under arbeidsmiljøloven skal det velges verneombud. Ved
virksomheter med mindre enn 10 arbeidstakere kan partene skriftlig avtale en annen ordning.
Verneombud skal velges blant ansatte som har erfaring og innsikt i virksomhetens
arbeidsforhold. (arbeidsmiljøloven § 6-1 første ledd og forskrift om organisering,
ledelse og medvirkning § 3-2)