LO Stat-lederen måtte puste dypt et par ganger da prognosene kom
Prognosene tilsier fortsatt blåblått styre de neste fire årene. LO Stats leder, Egil André Aas, er skuffet.
LO Stats leder Egil André Aas på Arbeiderpartiets valgvake
Ole Palmstrøm
morten.hansen@lomedia.no
På valgdirektoratets prognose klokken 21 får de fire borgerlige partiene Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre totalt 88 mandater. De beholder dermed sitt flertall. De rødgrønne partiene, inkludert Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Rødt, får 81 mandater.
LO Stat og medlemsforbundene har de siste månedene jobbet for et regjeringsskifte. Leder Egil André Aas er skuffet – men optimist.
– Prognose er prognose. Jeg har fortsatt troen. Men jeg må innrømme at jeg måtte puste et par ganger ekstra, når prognosene kom, sa Egil André Aas, LO Stats leder, rett etter klokka 21.
• LO-lederen: – Blir dette resultatet, er ikke dette noen god dag
• Jubelrus i SV-leiren
Stille
Han deltar på Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo. Der ble det stilt da NRKs prognose kom på storskjermen.
Det vil bli en lang og nervepirrende kveld og natt på valgvakene rundt omkring i Norge.
– Det er mye som er usikkert så tidlig. Vi ser at enkelte partier bikker over og under sperregrensen, så denne valgnatta kommer til å bli en gyser, sier Aas.
Tilbakegang
Ap går tilbake 3,7 prosentpoeng sammenlignet med stortingsvalget for fire år siden og får ifølge prognosen en oppslutning på 27,2 prosent. Det er i så fall det dårligste valget siden 2001.
SV ligger an til 5,9 prosent, en fremgang på 1,6 prosentpoeng. Sp er valgets vinner med 9,5 prosent – en fremgang på 4,0 prosentpoeng.
Verken Miljøpartiet De Grønne eller Rødt kommer over sperregrensen, ifølge prognosen.
Rødt får 2,7 prosent, en fremgang på 1,6 prosentpoeng, mens MDG får 3,3 prosent, en fremgang på 0,5 prosentpoeng siden 2013.
Mens Arbeiderpartiet har tapt stemmer, og går mot ett historisk dårlig valg, har både SV og Rødt styrket seg. LO Stat-lederen har ingen enkel forklaring.
– Det er lett å synse nå, men vi må nok bruke litt mer tid til å se på tallene som ligger bak. Men det kan tyde på at Ap ikke har vært tydelig nok – ikke fått budskapet ut på en god nok måte, sier Aas.
Han tror balansegangen mellom miljø og industri har vært vanskelig å takle for Arbeiderpartiet.
– Utfordringen med hvordan man skal sikre staten inntekter, fra blant annet oljen, og samtidig framstå miljøvennlig, har ikke nådd ut til velgerne. Samtidig har partiet ikke vært avvisende til å øke skattene. Det er ingen vinnersak. Det er vanskelig å forklare at man trenger økte inntekter for å sikre velferden, konstaterer Aas.
– Ap ikke tydelig nok
Også Jane Brekkhus Sæthre, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund (NJF), er på Arbeiderpartiets valgvake. Hun er ikke fornøyd med prognosene.
– Det er ikke bra at Ap har gått tilbake. Men folket ønsker andre løsninger. Når Senterpartiet går så mye fram, viser det at velgerne er misfornøyd med det som skjer på Andøya og i Forsvaret, opprettelsen av Nye veier, oppsplittingen av jernbanesektoren og politireformen. Arbeiderpartiet har ikke vært tydelig nok på disse enkeltsakene, sier Sæthre.
Selv om Arbeiderpartiet har gått tilbake, velger NJF-lederen å glede seg over at SV og Rødt har framgang.
– Det kan virke som om Arbeiderpartiet ikke har klart å være tydelig på miljø. De har vært for usynlige. Det har ikke SV og Rødt, og det har de nok hentet noen unge stemmer på, sier Sæthre.
Hun mener også at partiet har oppført seg for vinglete i forhold til KrF og Venstre.
– Det er jeg overbevist har vært negativt. At Arbeiderpartiet tidligere i sommer snakket om samarbeid med Venstre, og senere KrF, tror jeg mange var veldig kritisk til. Vi i fagbevegelsen forstår det i alle fall ikke, sier Sæthre.
– Har ikke nådd fram
Postkoms forbundsleder, Odd Christian Øverland, er skuffet over prognosene.
– Fortsatt stor oppslutning om den blåblå politikken betyr at det store «vi» har det godt, så får de andre klare seg som best de kan, sier Øverland.
Han fastslår at om prognosen står seg, har Arbeiderpartiet ikke nådd frem med sin politikk.
– Den blir kanskje for helhetlig og altomfattende, som den må være. Det gir spillerom for partier som spisser og uthever sine budskap. Det er skuffende med tapte stemmer for Ap. Samtidig er det positivt at SV og Senterpartiet gjør det bra, sier Øverland.