JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rigg- og scenearbeidere

LO-forbund krever innleieforbud på festivaler

Regjeringen vil gi kultursektoren unntak fra de nye innleiereglene. Dette bryter med regjeringens egen politikk, mener Creo.
Christine Thomassen og Stig Gunnar Ringen, henholdsvis nestleder og forbundssekretær i Creo, vil at også kulturlivet er med på regjeringens storreingjøring i arbeidslivet.

Christine Thomassen og Stig Gunnar Ringen, henholdsvis nestleder og forbundssekretær i Creo, vil at også kulturlivet er med på regjeringens storreingjøring i arbeidslivet.

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

 

– Det kulturbransjen trenger er en sunn omstilling. Vi må kunne forholde oss til de samme reglene som resten av arbeidslivet gjør, sier Christine Thomassen og Stig Gunnar Ringen, nestleder og forbundssekretær i Creo, LO-forbundet som organiserer innen kunst- og kulturfeltet.

Foreslår permanent unntak

Stortinget vedtok endringer i reglene om inn- og utleie fra bemanningsforetak i desember 2022. Reglene trådte i kraft 1. april 2023.

Endringen gjorde at det ikke lenger ble lov med innleie ved midlertidig arbeid.

Rigg- og sceneteknisk personale fikk et midlertidig unntak fra de nye reglene. Formålet med dette unntaket var at det skulle hjelpe sommerens festivalarrangører til å sikre arbeidskraft.

Nå foreslår regjeringen å gjøre dette unntaket permanent, og sendte forslaget ut på høring.

Høringsfristen gikk ut 15. september. Det kom inn 42 høringssvar. Også ett fra LO som bygget på uttalelser fra sju LO-forbund – blant annet Fagforbundet og Creo. Disse har medlemmer som forslaget angår.

LO argumenterer i høringssvaret mot et permanent unntak for rigg- og sceneteknisk personale. 

Frykter at bemanningsselskaper blir normen

Et unntak fra innleieforbudet for arrangementer vil kunne gjøre det vanlig med innleie fra bemanningsselskaper for scenetekniske yrker i kulturlivet, frykter Thomassen og Ringen.

Altså stikk i strid med det de oppfatter er regjeringens ambisjoner for arbeidslivet.

– Dette fordi bruken av innleie må sees i sammenheng med dagens utstrakte bruk av ulovlige oppdragstakere. Regjeringens arbeidslivspolitikk har ført til en viktig og nødvendig innstramming i arbeidstakerbegrepet, som gjør at mange oppdragstakere nå ville blitt ansatt hos oppdragsgiver. Med det foreslåtte unntaket frykter vi at disse isteden vil ansettes i bemanningsselskaper, sier de to.

Også Fagforbundet bruker lignende argumenter. I høringssvaret peker de på at kulturbransjen ikke er unik, og derfor bør kunne reguleres på samme måte som for eksempel bygningsbransjen. 

– Alternativet er faste ansettelser 

Arbeidsgiverne og arrangørene som har svart i høringsrunden, er enige med regjeringen.

De ønsker forslaget om et permanent innleiefritak velkommen. Det uroer Thomassen og Ringen. De er også redde for hva et sånt forslag kan få å si for rekrutteringen til bransjen. 

– Hva er Creos alternativ? 

– Faste ansettelser, sier Thomassen, som også mener at en økt grunnbemanning er en viktig del av omstillingen i kulturlivet. Med faste ansettelser styrkes også fagorganiseringen, ifølge Creos nestleder. I disse yrkene har det pleid å være lav organisasjonsgrad. 

– Kultursektoren er ikke så spesiell, nå må også vi få ta del i den ordinære arbeidslivspolitikken. En storrengjøring må også gjelde kulturlivet, sier hun, som slett ikke mener at innleie er avgjørende for et rikt kulturliv. 

– Regjeringen veit hva fagbevegelsen mener  

Creo og LO har vært motstandere av dette unntaket hele tida, og det er ikke hver dag fagbevegelsen taler en arbeiderpartistyrt regjering midt imot.  

– Regjeringen veit hva vi mener. Arbeidsgiverorganisasjonene har malt et bilde av at kulturlivets eksistens er avhengig av dette unntaket fra innleiebestemmelsene. Som Norges største kulturforbund er det en beskrivelse vi ikke kjenner oss igjen i, mener Thomassen og Ringen. 

De to Creo-tillitsvalgte er heller ikke spesielt imponert over arbeidsgiversidens argumenter om at et innleiefritak gir mer fleksibilitet.  

Sosial dumping 

Denne sektoren mangler også arbeidskraft. At innleie øker faren for sosial dumping, bekymrer Creo. 

– Åpner vi for innleie her, kan det skapes et A- og B-lag som gjør det vanskelig å rekruttere inn til bransjen, sier Thomassen og Ringen.  

Ringen peker også på at dette vil kunne ramme de seriøse bedriftene. 

– Innleie fra bemanningsselskap har ikke vært så utbredt i disse yrkene, inntil nå. Med dette forslaget kan det bli det, sier Thomassen. 

 

Fortsatt innleiemuligheter 

Thomassen mener at ingen har gitt regjeringens arbeidslivspolitikk tid til å virke, før dette forslaget legges fram – et forslag hun mener at heller ikke vil løse behovene til sektoren. 

– Faste ansettelser er gode ansettelser, og med tariffavtaler kan de gi stor fleksibilitet, sier Stig Gunnar Ringen. 

– Vi mener det ligger gode verktøy i lov- og avtaleverket som i sum vil kunne løse de fleste av arbeidsgivernes utfordringer. Det kan være gjennomsnittsberegning av arbeidstid, utleie mellom bedrifter og innleie i samråd med tillitsvalgte, sier Christine Thomassen.   

Skal behandles av Stortinget

Arbeids- og sosialdepartementet behandler nå forslaget i lys av høringsuttalelsene. Departementet kan ikke svare på når de blir ferdige.

Regjeringens endelige forslag skal så opp til behandling i Stortinget, men det blir neppe før på nyåret.

Annonse
Annonse