JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-økonom: Ledigheten går ned, men det er fordi flere trekker seg ut av arbeidslivet

Ledigheten synker, sysselsettingen øker og flere jobber heltid. Likevel mener LO at det er liten bedring å spore i arbeidsmarkedet.
Roger Bjørnstad, LO-økonom.

Roger Bjørnstad, LO-økonom.

Tri Nguyen Dinh

stian.fyen@anb.no

– Situasjonen på arbeidsmarkedet gir grunn til bekymring. Ledigheten er fortsatt høy. Grunnen til at ledigheten har falt litt er ikke at det blir skapt flere jobber, men at flere trekker seg ut av arbeidsmarkedet. Det er enda mer bekymringsfullt enn at ledigheten faller i seg selv, sier sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Denne uka kom SSB med sin arbeidskraftundersøkelse (AKU). Dette er den siste hovedrapporten om arbeidsmarkedet fra SSB før valget 11. september. Det er disse tallene politikerne skal dunke hverandre i hodet med gjennom valgkampen.

Arbeidsdagen utvides med to timer fra 1. juli

Færre yrkesaktive

Rapporten viser blant annet at:

* Arbeidsledigheten har gått noe ned. Sammenliknet med april er det nå 6.000 færre arbeidsledige. 120.000 nordmenn definerer seg i dag som arbeidsledige.

* Sysselsettingen går litt opp, men ligger fortsatt under gjennomsnittet av 2016. 67,1 prosent av folk i arbeidsfør alder er nå sysselsatte, mot 66,5 prosent i første kvartal i år. Den sesongjusterte økningen er på 5.000 personer.

* Andelen yrkesaktive nordmenn synker, særlig for menn.

Selv om tallene peker i positiv retning, er ikke Bjørnstad i LO fornøyd.

– Generelt er det ikke store endringer i arbeidsmarkedet. Ledigheten har gått litt ned, fordi folk trekker seg ut av arbeidsmarkedet. Sysselsettingen øker litt, men ikke nok til å veie opp for den voksende befolkningen. Da holder ledigheten seg høy, sier han.

Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge

Noe bedring

At ledigheten er høy og sysselsettingen lav er noe av de krasseste argumentene fra fagbevegelsen og venstresiden mot regjeringen før valget. Bjørnstad mener ikke fagbevegelsen har mistet de argumentene i kampen for en ny regjering.

– Det har vært noen tegn til bedring i arbeidsmarkedet. Det som er bekymringsfullt er at langtidsledigheten øker og at ungdom trekker seg ut av arbeidsmarkedet. Om vi ser på bedriftssiden av økonomien, gir det samme bilde. Det er noen små tegn til bedring, men ikke noe som er kraftig nok til å gjøre noe med lavkonjunkturen vi er inne i, sier han.

(ANB)

• Følg oss på Facebook

Annonse
Annonse