JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

14 «blanke» dager etter at Nav-alarmen gikk for fullt:

Moxnes vil vite hva som skjedde etter at Nav-alarmen gikk. Nå får han svar fra Anniken Hauglie

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie burde tatt affære med en eneste gang da Nav-alarmen gikk for fullt.
Hva gjorde arbeidsministeren i de 14 første dagene etter at hun fikk vite hvor alvorlig denne saken var, ville Bjørnar Moxnes vite.

Hva gjorde arbeidsministeren i de 14 første dagene etter at hun fikk vite hvor alvorlig denne saken var, ville Bjørnar Moxnes vite.

Nanna Aanes Wolden

helge@lomedia.no

Den store Nav-alarmen gikk 30. august i år. Da informerte Nav om at feil praksis kunne ha medført domfellelser og ba om et møte med departementet snarest mulig.

Hva gjorde hun?

I Stortingets spørretime onsdag ville Bjørnar Moxnes (R) vite om Nav og Arbeids- og sosialdepartementet brukte for lang tid på å ta nødvendige grep i denne saken. Han lurer også på statsministerens syn på at hun ikke ble orientert om en så alvorlig sak på et tidligere tidspunkt.

p

Datolinjene i Nav-skandalen begynner å bli viktigere og viktigere for granskningen som er underveis. Nav ble gjort oppmerksom på saken av Trygderetten i juni 2017. Departementet ble varslet av Nav i desember 2018, og i slutten av august 2019 gikk etter arbeids- og sosialminister Anniken Hauglies eget utsagn «den store alarmen» i departementet.

Bjørnar Moxnes mener de to ukene som gikk fra alarmen gikk til bremsen ble satt på for fullt er altfor lang tid.

– Det mener ikke bare jeg, det synes også rettsprofessor Christoffer Conrad Eriksen som betegner det som alvorlig at det ble brukt så mye tid i dette tidsrommet. Det var valgkamp, ja. Men vi snakker tross alt om den største rettsskandalen i norsk historie i fredstid. Da bør den ansvarlige statsråden sette inn alle kreftene på dette, sier Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

– Burde det vært mulig å avholde møtet med Nav tidligere?

– Det skulle jeg tro, svarer Moxnes.

I svaret han fikk fra arbeidsministeren, var det ingenting nytt. Heller ikke i forhold til hva Anniken Hauglie foretok seg i de 14 dagene etter at hun ble klar over sakens alvorlighetsgrad. Også her viste hun til redegjørelsen i Stortinget dagen før. Dette mener Bjørnar Moxnes er lite tilfredsstillende.

– Ikke avgjørende

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie svarer dette på spørsmålet om det gikk for lang tid mellom 30. august og 13. september.

– Dette må det være opp til granskningen å vurdere. Man kan alltid stille spørsmål om hva som kunne eller burde gjort. Vi fikk informasjon fredag 30. august om at saken kunne være mer alvorlig enn først anslått. 2. september ble det bedt om et møte. 13. september ble dette møtet avholdt på ledernivå. Da kom for første gang problemstillingen om selve rettsanvendelsen opp. Så kan man alltid stille spørsmålet om man kunne vært noen dager tidligere ute, eller ikke, sier Anniken Hauglie til FriFagbevegelse.

p

– Du må huske at denne saken har pågått siden 2012. Siden 2012 er det brukt feil lovanvendelse. Mennesker har fått tilbakebetalingskrav. Folk er blitt dømt på feil grunnlag i så mange år og i så mange instanser uten at det er blitt oppdaget. Så kan man spørre om det er de dagene i september som er avgjørende. Det kan tenkes. Men det får granskningen avdekke, sier Anniken Hauglie til FriFagbevegelse.

– I mellomtiden var det innspurt i valgkampen?

– Det er så drøyt å insinuere at jeg prioriterte valgkampen foran dette. Jeg kan forsikre både Bjørnar Moxnes og andre om at departementet jobber ufortrødent selv om ikke statsråden sitter fysisk på kontoret, sier Anniken Hauglie.

Annonse
Annonse