JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO Reiseliv advarer Fellesforbundet etter lønnsoppgjøret: – Det er ingenting igjen til lokale forhandlinger

– Vi må spørre oss om fjorårets streik for å få lokale forhandlinger var alvorlig ment.
Foto: Håvard Sæbø

Foto: Håvard Sæbø

Håvard Sæbø

helge@lomedia.no

erlend.angelo@lomedia.no

– Med så store sentrale tillegg for reiselivet innebærer det at rammen i årets oppgjør allerede er delt ut sentralt. Det er ingenting igjen til lokale forhandlinger og lønnstillegg lokalt. Vi må spørre oss om fjorårets streik for å få lokale forhandlinger var alvorlig ment, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Hun får støtte fra sin forhandlingsleder, Jostein Hansen.

Disse 27 yrkene gikk ned i lønn i fjor

Riv, ruskende galt

– Skal man ha lokale forhandlinger må det være noe å forhandle om. Uten lavlønnstillegget hadde det vært rom for lokale forhandlinger, sier Jostein Hansen til LO-Aktuelt.

Han er overrasket over at Fellesforbundet sto hardt på at det skulle gis mest mulig tillegg sentralt til NHO Reiselivs bedrifter i årets oppgjør.

– Det er helt greit å kjempe for størst mulig lønnstillegg. Men når dette begrunnes med at man ikke har tro på lokale forhandlinger, som man har kjempet for å få innført og som ennå ikke er forsøkt, går det på troverdigheten løs. Det er et bevisst valg fra Fellesforbundet sin side at det ikke er rom for å gi noe lokalt, mener Jostein Hansen.

– Dette har vi snakket om i flere år, og dette fightet vi om i fjor. Det er riv, ruskende galt å streike seg til lokale forhandlinger når man så gjør det umulig å prøve det ut allerede ved første mulighet, legger han til.

Nesten 5 kroner

Reiselivsdirektør Kristin Krohn Devold mener arbeidstakersiden ikke tar hensyn til at ett av tre hoteller går med underskudd.

– Et uvanlig høyt og likt sentralt tillegg for alle reiselivsbedrifter rammer utsatte hoteller og restauranter. Et lokalt oppgjør ville tatt hensyn til den enkelte bedrifts lønnsevne, og kunne spart mange arbeidsplasser i distriktene som i dag er mest utsatt, sier NHO Reiseliv-sjefen.

Et sentralt lavlønnsgarantitillegg på 2,28 kroner, pluss 2 kroner i sentrale tillegg utgjør en lønnsøkning på 4,28 kroner for ansatte som jobber 37,5-timers uke.

De fleste reiselivsansatte jobber 35,5 timer i uken. For disse vil tillegget utgjøre en lønnsøkning på til sammen 4,52 kroner i timen.

De sentrale tilleggene for reiselivet totalt innebærer en lønnsøkning på om lag tre prosent, ifølge NHO Reiseliv.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund sa omtrent det samme rett etter at enigheten var klar.

– Det er lite rom for å etterleve det streiken handlet om, fordi det ble gitt så mye sentralt. Akkurat det har vært vanskelig for oss, sa hun til LO-Aktuelt. .

Vant streiken

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, mener dette utspillet lukter litt forsøk på omkamp.

– Vi i LO og Fellesforbundet var opptatt av å løfte de laveste lønnede, altså i størst grad omfordele. Da er det helt naturlig at de på Riksavtalen får mer, da de ligger på bare 77,5 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, sier han til Magasinet for fagorganiserte.

– Med streiken i fjor klippet vi navlestrengen til det sentrale oppgjøret. Om det er rom ute til tillegg, har våre medlemmer på Riksavtalen nå en tariff-festet rett til å forhandle om disse. Har ikke bedriftene noe å gi, må de dokumentere dette, sier Eggum.

– Vi har ikke tatt ut for mye sentralt. Vi kan ikke gi lommepenger i det sentrale oppgjøret slik at hotellene har noe å gi lokalt. Det er ikke måten å løfte en lavlønnsbransje. Vi har stor tro på at våre tillitsvalgte vil ta de lokale forhandlingene seriøst. Det har de krav på gjennom tariffavtalen. Riksavtalen er en minstelønnsoverenskomst, med reell lokale forhandlingsrett på lik linje med andre overenskomster. Det er trist om NHO Reiseliv ikke har tatt innover seg at tariffavtalen er endret. Samtidig vet jeg at de har hatt stor kursvirksomhet for lokale forhandlinger også på arbeidsgiversiden, så håper jeg bare fornuften er større ute hos de lokale bedriftene enn den er oppe på Majorstuen, sier Jørn Eggum.

Under hotellstreiken i fjor, var nettopp retten til lokale oppgjør stridens kjerne. I første streikeuttak gikk 3450 medlemmer i streik. Til sammen var det sju streikeuttak, hvorav seks ble iverksatt. Totalt var 7236 medlemmer i streik da konflikten ble avsluttet etter fire uker.

Hotellstreiken er over – ansatte får lokale lønnsforhandlinger

Annonse
Annonse