JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO-topp varsler konflikt med LO om pensjonskrav

Dersom LO holder fast på to av hovedkravene om pensjon, vil det bli konflikt i årets lønnsoppgjør, varsler lederen i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen.
Stein Lier-Hansen, leder i Norsk Industri, er ikke begeistret for kravene om pensjon flertallet i LOs representantskap gikk inn for.

Stein Lier-Hansen, leder i Norsk Industri, er ikke begeistret for kravene om pensjon flertallet i LOs representantskap gikk inn for.

Erlend Angelo

Flertallet i LOs representantskap trosset både LO-lederen og det mektige Fellesforbundet og fikk på plass et omstridt tillegg i kravene om pensjon foran årets hovedoppgjør.

• Nederlag for LO-ledelsen og Fellesforbundet

Det kan bety problemer når Fellesforbundet og Norsk Industri innleder forhandlingene 8. mars.

– Ja, jeg synes ikke det er nødvendig å signalisere noe annet. Det blir konflikt i årets hovedoppgjør hvis LO står på at tjenestepensjon skal tariffestes og hvis de står på at tjenestepensjonen skal organiseres i «brede kollektive ordninger», sier Lier-Hansen til VG.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Før tirsdagens votering advarte LO-leder Gerd Kristiansen representantskapet om å stemme for tillegget, som var foreslått av en representant fra LO-forbundet Handel og Kontor.

– Byggverket er skjørt. Vi må ikke spenne bein for hverandre, sa Kristiansen.

Etter at forslaget likevel hadde blitt banket igjennom med 61 mot 52 stemmer svarte LO-lederen slik på spørsmål om hvordan det føles å lede en organisasjon der man «spenner bein for hverandre»:

– Det har vel hendt tidligere i denne organisasjonen at man har spent bein på hverandre, sa hun og avviste kontant at vedtaket er et prestisjenederlag.

Fellesforbundet hadde i utgangspunktet blitt enig med motparten Norsk Industri om prinsippene for en pensjonsmodell, som blant annet tar til orde for individuelle pensjonskontoer.

• Dette er pensjonsstriden i LO

– Dette er ingen katastrofe. Hva som er brede ordninger er veldig vanskelig å definere, men vi får sette oss ned og finne et fundament for det, som vi kan presentere for LO-sekretariatet før lønnsforhandlingene begynner, sa Fellesforbundets leder Jørn Eggum til VG før han forsvant fra Folkets Hus.

Det er ikke enkelt å forklare hvorfor setningen som ble lagt til i LOs tariffpolitiske uttalelse er kontroversiell. Den sier ikke annet enn at et system for samling av opptjente rettigheter og pensjonskapital skal komme til «brede kollektive ordninger».

Men foruten at det gjøres endringer i et dokument som nennsomt har vært filt på i flere måneder, framstår formuleringen som et forsøk på å demme opp for Fellesforbundets omstridte modell.

Handel og Kontors leder Trine Lise Sundnes stemte lojalt med sekretariatets innstilling, men medgir at hun på forhånd var varslet om forslaget som kom fra hennes rekker.

• HK vant fram med sitt pensjonskrav

Sundnes sier hun tror Fellesforbundet lever godt med endringen som ble vedtatt.

– Det lå i skissen fra før, det er bare en tydeliggjøring av retning. Og kanskje et lite signal om at individualisering av pensjonsopptjening – der arbeidstakeren blir sittende med forvaltningskostnadene – ikke er veien å gå, sier Sundnes til NTB.

I den mye omtalte pensjonsstriden innad i LO i forkant av årets lønnsoppgjør har Handel og Kontor og Fellesforbundet stått på hver sin side. I en forstand har konflikten stått mellom lavtlønte kvinner og «gutta på gølvet».

LOs utgangspunkt for årets lønnsoppgjør er å sikre kjøpekraft og økte tillegg til kvinner og lavtlønte. Samtidig kreves pensjonsopptjening fra første krone og dag 1 i arbeidslivet samt tariffesting av tjenestepensjon, men de færreste tror at LO vil komme helt i mål allerede i år med pensjon i offentlig og privat sektor.

Annonse

Flere saker

Annonse