Nykommer dundrer inn i avfallsmarkedet
3. oktober neste år skal Enebakk-firmaet Veireno overta avfallsinnsamling i hele Oslo. De har lovet å gjøre jobben til en pris titalls millioner kroner under etablerte selskaper.
FOR DYRE: RenoNorden og Norsk Gjenvinning som har renovasjonen i Olso i dag, ble for dyre i forrige anbudsrunde. Enebakk-firmaet Veireno med Jonny Enger, overtar hele Oslo neste år.
WERNER JUVIK
ola.tommeras@fagbladet.no
Oslo kommune har hatt avfallsinnsamling på anbud i mer enn 20 år. De siste åra er det RenoNorden og Norsk Gjenvinning (tidl. Veolia) som har stått for denne offentlige tjenesten i Oslo.
Da tjenesten nylig gikk ut på nytt anbud, seiret Veireno fra Ytre Enebakk. Veireno tilbyr å gjøre avfallsinnsamling i Oslo for 419 millioner kroner - 129 millioner kroner lavere enn budet fra RenoNorden og 81 millioner mindre enn hva Norsk Gjenvinning måtte ha. På samme vis vant de anbudet for ti Vestfold-kommuner, der selskapet påbegynte oppdraget for fem uker siden.
Det siste den forrige byråden gjorde, var å tildele Veireno kontrakten for hele Oslo.
LES MER:
Ny rapport: Renovasjonen er dyrere i kommuner med avfallsinnsamling på anbud.
Tilbød lavere lønn
Oslo vektet pris med 75 prosent i anbudet, og alle fire kontraktene som hovedstaden er delt inn i, ble tildelt Veireno i september. Ansatte og fagforeninger frykter lønnsdumping og forverrede arbeidsvilkår når det nye selskapet overtar.
Fagbladet har snakket med renovatører i Tønsberg som forteller at de ble tilbudt 158 kroner timen, da Veireno overtok tjenesten der for seks uker siden – 35 kroner i timen mindre enn hva de hadde i RenoNorden. Kun ni av 48 ansatte i RenoNorden valgte å gå over til den nye operatøren.
Veireno mener de kan følge en godstariff i Norsk transportarbeiderforbund framfor miljøoverenskomsten som de andre selskapene følger. Praksisen er til behandling i tariffklagenemnda.
– Utgiftene er de samme
– Det er ikke så mye mer enn lønn og pensjon renovasjonsselskapene kan konkurrere med. Diesel eller gass til renovasjonsbilen koster det samme enten renovatøren er ansatt i RenoNorden eller Veireno, påpeker forbundssekretær i Norsk transportarbeiderforbund (NTF), Ole Einar Adamsrød.
158 kroner timen er minstelønn i godstariffen i NTF. Både NTF og konkurrerende selskaper mener det er miljøoverenskomsten som skal følges innenfor renovasjon.
– Når nye selskaper kommer inn så mister de ansatte opparbeidede rettigheter. Det er minstelønn som blir tilbudt, forklarer Adamsrød. NTF jobber for å få inn krav om virksomhetsoverdragelse også når offentlige tjenester som renovasjon blir satt ut på andre gangs anbud. Kommuner har mulighet til å kreve det, men så langt Fagbladet kjenner til, er det aldri gjort. I så fall hadde operatørene blitt tvunget til å regne på anbudet uten å redusere lønna til de ansatte.
Forsøkte å stoppe tildeling
– I dag undergraves lønna i en allerede underbetalt bransje. De etablerte selskapene taper anbudsrundene når aktører med så lave lønninger kommer inn, sier Adamsrød.
NTF har jobbet hardt for å få bedre vilkår i selskaper som RenoNorden og Norsk Gjenvinning, men nå står de etablerte selskapene på samme side som arbeidstakerorganisasjonen.
I august prøvde Norsk Gjenvinning å stanse tildelingen av avfallsinnsamling i Oslo til Veireno, og ba retten om midlertidig forføyning i påvente av en avgjørelse i tariffspørsmålet. Konkurrenten tapte i tingretten, anket til lagmannsretten, men Oslo-byråden som da var på vei ut av rådhuset, hadde ikke tid til å vente på rettslig avgjørelse: 16. september, to dager etter valget og før det nye byrådet kom inn, ble tildeling av kontraktene, kunngjort i innkjøpsbasen Doffin. Den gikk til Veireno.
LES OGSÅ:
Klemetsrudanlegget ble aksjeselskap
Kom inn med oppkjøp
Veireno eies av VT-gruppen, som også er morselskap til selskapene Veitransport AS og Veikran AS. Eier er Jonny Enger i Ytre Enebakk.
I fjor kjøpte Jonny Enger selskapet Mathisen renovasjon på Hadeland. Med på kjøpet fikk han selskapets kontrakter for avfallsinnsamling på Skedsmo og i Nittedal. I løpet av 2015 har han vunnet anbud for nær en halv milliard kroner, Oslo-kontraktene er samlet på 419 millioner kroner og Vestfold-kontrakten i overkant av 40 millioner. Det interkommunale selskapet Vesar hadde pris som eneste tildelingskriterium, ifølge utlysningen.
– De andre selskapene har ikke har gjort jobben sin. Derfor vinner vi kontraktene, sier Jonny Enger til Fagbladet. Han framholder at selskapet har mer effektive metoder for avfallsinnsamling, men vil ikke gå nærmere inn på driftsmodellene.
Til at en relativt liten aktør vinner så store anbud, ler Jonny Enger:
– RenoNorden startet også med to mann for 13 år siden.
RenoNorden er i dag et av de største selskapene i Norden, og har flest offentlige kontrakter i Norge og Danmark. (red. anm.)
– Lønn er ikke for media
Lønnskritikken vil derimot ikke Enger kommentere.
– Lønn er ikke for media. Er man uenig i hvilken tariff som benyttes, så tar man det opp med tariffnemnda, ikke media. Jeg registrerer at andre mener vi benytter feil tariff, men dette kommenterer jeg ikke, sier Enger.
LES MER:
Veireno
• Eies av Jonny Enger i Ytre Enebakk.
• Stiftet i fjor etter at Enger kjøpte Mathiesen renovasjon på Hadeland. Fikk kontraktene deres for Skedsmo og Nittedal med på kjøpet.
• Har vunnet anbud for nær en halv milliard kroner i år: Ti kommuner i Vestfold og hele Oslo.
• Selskapet er omstridt for å tilby ansatte minstelønn i et annet tariffområde enn konkurrentene.
• Renovatører i Vestfold skal ha blitt tilbudt 158 kroner timen, da Veireno vant anbudet. Av 48 ansatte i RenoNorden, fortsatte kun ni.
Tilbyr lave priser og minilønner
– Overhodet ikke aktuelt. Det var konklusjonen til renovatør Martin Bjune, da Veireno overtok avfallshåndteringa i Tønsberg.
I oktober fikk ti kommuner i Vestfold ny kontraktør, nemlig Veireno – samme selskap som for få uker siden ble tildelt kontrakten for hele Oslo. Veireno slo øvrige renovasjonsselskaper med et så mye lavere tilbud, at det interkommunale renovasjonsselskapet Vesar nå lover innbyggerne 500 kroner årlig reduksjon i avfallsgebyret.
Kun ni gikk videre
Inntil oktober utførte RenoNorden renovasjonen med 48 renovatører. Få av dem er interessert i å bidra til billigere avfallsinnsamling. Kun ni takket ja til tilbudet fra Veireno.
– I RenoNorden hadde vi 192 kroner i timen. I kontrakten fra Veireno var tilbudet 158 kroner. Det er latterlig lavt, fastslår Martin Bjune.
Likevel var det ikke den lave lønna som var utslagsgivende for at han takket nei, skrinla renovasjon som yrke etter 12 år på renovasjonsbil og fant seg annen jobb.
– Ikke mulig i normalt tempo
– I utgangspunktet var jeg positiv, men da de informerte om planene så skjønte jeg at dette ikke ville bli levelig. De reduserte staben fra 48 til 33 mann og slo sammen ruter. Selv om de innfører trekammer biler, så er det ikke mulig å gjøre jobben i et normalt tempo innenfor arbeidstida, mener Bjune.
Flere saker
Veireno
• Eies av Jonny Enger i Ytre Enebakk.
• Stiftet i fjor etter at Enger kjøpte Mathiesen renovasjon på Hadeland. Fikk kontraktene deres for Skedsmo og Nittedal med på kjøpet.
• Har vunnet anbud for nær en halv milliard kroner i år: Ti kommuner i Vestfold og hele Oslo.
• Selskapet er omstridt for å tilby ansatte minstelønn i et annet tariffområde enn konkurrentene.
• Renovatører i Vestfold skal ha blitt tilbudt 158 kroner timen, da Veireno vant anbudet. Av 48 ansatte i RenoNorden, fortsatte kun ni.