Nytt lovforslag om enslige mindreårige asylsøkere:
Psykolog: – Brutalt mot de mest sårbare asylsøkerne
Å fire på kravene til omsorgen for barn på flukt er brutalt mot barna og risikabelt for samfunnet, mener psykolog Karl Eldar Evang.
Hvis du har en jobb som gir deg innsyn i det som river folks liv i stykker, er det en fordømt plikt å formidle videre, mener Karl Eldar Evang. Her fra fakkeltog for asylbarna i januar 2013.
nyebilder.no/Arash Nejad
hans.henrik.torgersen@lomedia.no
Onsdag la Barne- og likestillingsdepartementet ut ny lov om omsorgssenter for enslige mindreårige asylsøkere på høring. I dag er barn under 15 år underlagt barnevernets ansvar – og omsorgssentrene er regulert av barnevernsloven. Hvis Solveig Horne får det som hun vil, tar det nå slutt. Det betyr i praksis at man vil stille lavere krav til bemanning på omsorgssentre, lavere krav til kompetanse blant de ansatte og at standarden som kreves lokalene også vil kunne stilles lavere enn i dag.
Barna vil ikke lenger ha krav på enerom, ikke krav til egne utearealer til lek og fritid – og man vil få mulighet til å flytte barna over på regulære asylmottak ved fylte 15 år.
– Brutalt
Psykolog og pressetalsmann for Foreningen av 12. januar, Karl Eldar Evang, mener det Horne og departementet står for er en brutalisering.
– Jeg synes det er brutalt. Dette er de mest sårbare barna som finnes. De har mistet omsorgsbasen sin, og mange har opplevd traumer og de er alle i en vanskelig livssituasjon, og så skal man redusere tilbudet de får. Man burde gått i en helt annen retning, sier Evang til Fontene.
Han mener regjeringen tar sjanser når de lemper på kravene til hvordan enslige mindreårige asylsøkere skal ivaretas.
– Barnefaglig kompetanse er et bedre sikkerhetsnett for å oppdage fare for å utvikle tyngre psykiske lidelser. De suicidale, selvskaderne og de få ubalanserte som kan ende i voldelige psykoser. Hver gang det skjer en hendelse så snakker man om å styrke ivaretakelsen av denne gruppen, men det viser seg nå å være en tom frase, sier Evang.
– Skummelt
Han mener det er tydelig at det for regjeringen er viktigere med asylpolitiske tiltak enn omsorgen for barna.
– Det er helt feil retning. Dette har ingenting med fleksibilitet å gjøre. Det er ren knallhard asylpolitisk gevinstspill. Det som er skummelt er at hvis man ikke gir barn og ungdom meningsfullt innhold i hverdagen, og ikke viser at de blir ivaretatt og får omsorg, så er det andre grupper som står klare med sin «omsorg». Noen vil da kunne trekkes inn i kriminalitet, narkotika og lignende. Da kan man vite på forhånd hva som kommer, sier Evang.
Les også: Midlertidig opphold og passiv venting på mottak er direkte helseskadelig, advarer fagfolk
– FO: Trenger trygghet og ro
Også FO-leder Mimmi Kvisvik synes forslaget fra regjeringen er skremmende.
– Vi vet at svært mange av disse barna har alvorlige symptomer på posttraumatiske stresslidelser, og at de er i dyp krise. Barna trenger derfor trygghet og ro til å bearbeide følelser knyttet til flukt og andre vanskelige opplevelser, og de trenger kompetente voksne til å hjelpe seg med det, sier Kvisvik.
FO-leder Mimmi Kvisvik lover kamp mot regjeringens forslag.
Tri Nguyen Dinh
«Lovforslaget bygger etter vår oppfatning på en virkelighetsforståelse vi ikke kjenner oss igjen og vi er dypt rystet over at departementet i dette arbeidet velger å rettferdiggjøre forslaget ved å bla vise til litteratur på feltet som «understreker at flyktningbarn ikke må tilskrives en offerrolle, at disse barna gjerne er både sterke og selvstendige, og at de nettopp derfor blir utpekt til å reise alene». Dette er først og fremst barn som har krav på den omsorgen vi mener barn skal ha», skriver FO på sin nettside.
FO har lenge kjempet for at også enslige mindreårige over 15 år skal bli barnevernets ansvar. Nå lover Kvisvik å mobilisere alt FO har av nettverk for å unngå forverring av situasjonen for dem under 15 år.
Redd Barna: – Segregering av barn i Norge
Redd Barna mener statsråd Solveig Horne åpner for segregering av sårbare barn med sitt siste lovforslag.
Generalsekretær Tove Wang i Redd Barna er soleklar på at dette betyr en uthuling av rettighetene til barna det gjelder – noe som hun frykter kan få alvorlige konsekvenser.
– Det mest kritiske her er loven i seg selv. Den kan medføre redusert bemanning og fagkompetanse i møtet med disse spesielt sårbare barna. Det er nettopp det å fange opp de som bærer for mye, og som kan havne i en farlig situasjon som er viktig. Da trenger man trent personell, sier generalsekretær Tove Wang i Redd Barna til Fontene.
– Lovforslaget viser at man ser på omsorgen for enslige mindreårige asylsøkere bare som en utgift. Man burde se på det som en investering. Hvis man ikke fanger opp de som har for mye å bære på, før de skal ut i familier eller samfunnet for øvrig – så kan det bli veldig dyrt. Dette er barn som har behov for omsorg og trygghet. Integreringen vil også gå bedre hvis de blir godt ivaretatt. Derfor synes vi lovforslaget er veldig rart, sier Wang.
Horne: – Nødvendig endring
Ifølge departementet er det fjorårets voldsomme vekst i asylsøkere som gjør loven nødvendig. Til NTB uttaler statsråd Solveig Horne følgende:
– Den store tilstrømningen av enslige mindreårige asylsøkere høsten 2015 var utfordrende å håndtere. Det ble tydelig at vi trengte et mer fleksibelt regelverk som kan ta høyde for varierende ankomsttall, sier Horne.
Fra 1. januar til 1. juli 2016 kom det totalt 1678 asylsøkere til Norge. 202 av disse var enslige mindreårige asylsøkere.
Ifølge statsråden vil tilbudet til de enslig mindreårige asylsøkerne fortsatt bygge på barnefaglige vurderinger.