JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen gjør det lettere å være useriøs i serveringsbransjen, mener LO

LO advarer regjeringen mot å fjerne serveringsloven.
Kritisk: En utsatt bransje kan b li enda mer useriøs hvis serveringsloven fjernes, advarer LO.

Illustrasjonsfoto: Sissel M. Rasmussen

Kritisk: En utsatt bransje kan b li enda mer useriøs hvis serveringsloven fjernes, advarer LO. Illustrasjonsfoto: Sissel M. Rasmussen

Sissel M. Rasmussen

sym@lomedia.no

Serveringsbransjen er utsatt for sosial dumping, svart arbeid og skatteunndragelse. Nå frykter LO at de useriøse i bransjen vil få det lettere. Regjeringen ønsker nemlig å avskaffe serveringsloven.

Nærings- og fiskeridepartementet mener loven medfører unødige kostnader for næringslivet. LO frykter at en slik deregulering vil svekke de aktørene som i dag driver seriøst.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Viktig bransje

Serveringsbransjen er av stor betydning økonomisk, og er en viktig samfunnsaktør. I sitt høringssvar peker LO på at dette også er en bransje hvor mange mennesker for første gang møter norsk arbeidsliv, ikke minst gjelder dette unge arbeidstakere, og mange har utenlandsk bakgrunn.

– Dette er en bransje som har sentrale funksjoner i et velfungerende samfunn, og er nødvendig for øvrig næringsliv. Samtidig preges serveringsbransjen av utfordringer med høy turnover, lav kompetanse og lav verdiskapning. I bransjen er det et stort spenn fra de veldrevne, etablerte serveringsstedene til deler av bransjen som er belastet av kriminalitet i og i tilknytning til, serveringsvirksomhet, skriver LO.

Bedriften vil trekke ansatte 2000 kroner dagen ved sykefravær

Sterkt kritisk

LO er sterkt imot deregulering av en bransje som allerede er utsatt for blant annet sosial dumping, skatteunndragelse, hvitvasking, arbeidslivskriminalitet og smugling. LO mener også at en deregulering vil være svært konkurransevridende for aktørene som driver seriøst. De påpeker at en opphevelse av serveringsloven innebærer at man gir slipp på den næringspolitiske styringen av bransjen.

Sjekk lønna i over 100 bransjer

Lytt til partene

I høringssvaret viser LO til at partene i arbeidslivet, sammen med Arbeidstilsynet, i november 2015 pekte på behovet for en samordnet næringspolitikk og regelverk gjennom en felles lov, et felles register, et sentralt elektronisk søknadssystem og felles retningslinjer for samordning mellom tilsynsorganene.

– LO vil poengtere betydningen av partenes forente anbefalinger, og syns det er forunderlig at departementet allikevel velger ikke å ta dette til etterretning, heter i LOs høringssvar.

Slik vil NHO øke lønnsforskjellene

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse