JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav-skandalen:

Rettssikkerhet kan ikke være et klassespørsmål, sier Audun Lysbakken

Audun Lysbakken (SV) mener Anniken Hauglie ikke har styrket saken sin med tirsdagens redegjørelse.
Audun Lysbakken mener tilliten til Anniken Hauglie ikke er styrket.

Audun Lysbakken mener tilliten til Anniken Hauglie ikke er styrket.

Nanna Aanes Wolden

helge@lomedia.no

SV-lederen mener statsråden ikke har gode svar på hvorfor ting har tatt så lang tid.

p

– Hun har ikke gode svar på hvorfor Nav ikke reagerte tidligere når Trygderetten begynte å utfordre forståelsen av loven. Og hun har heller ikke gode svar på hvorfor det tok så lang tid før departementet ble varslet til de innså alvoret, slo alarm og gikk til offentligheten og Stortinget. De tingene er knyttet til hvorfor ting har tatt så lang tid. Det er avgjørende for spørsmålet om tilliten til Hauglie, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

Avledningsmanøver

Lederen av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Erlend Wiborg, vakte oppsikt da han fra talerstolen på Stortinget varslet at Nav-ledelsen må gå.

Audun Lysbakken tolker det som en pinlig avledningsmanøver.

– Det er grunn til å minne ham om at Stortinget bare kjenner statsråden, og avsetter og ansetter ikke Nav-direktører. Hvis han mener denne skandalen er så stor at noen må gå, så peker han i realiteten på Hauglie. Det er helt åpenbart at det er en avledningsmanøver, mener Audun Lysbakken.

p

SV-lederen mener det verste med Nav-skandalen er det han kaller «stanken av klassejus» som følger enkelte sider ved den.

Vi har sett justismord og urettmessige krav om tilbakebetaling av støtte, som har resultert i økonomisk krise for enkelte, uten at noen har fanget det opp. Det reiser et ubehagelig spørsmål. Kunne dette skjedd med en annen gruppe i vårt samfunn enn Nav-brukerne, spør Lysbakken.

– Derfor må vi nå ikke bare stille oss detaljspørsmålene hvordan, når, hvem, hva, men også hvorfor. Et av svarene frykter jeg dessverre ligger i den kultur av mistillit som gjennom mange år er skapt mot mennesker som er avhengige av trygd og stønad, i den politiske debatten, og i måten Nav ledes på, der frykten for at noen skal få mer enn de har krav på, har blitt større enn frykten for at noen ikke skal få den hjelpen de trenger, sa Audun Lysbakken i sin innledning etter redegjørelsen.

En systemkrise

Han mener denne saken er en katastrofe for mange enkeltmennesker, men også en systemkrise, en krise som må ryddes opp i.

Audun Lysbakken mener denne saken er for alvorlig til å slå oss til ro med en gransking initiert av regjeringen alene.

p

– Både sakens omfang, dens unike karakter og det faktum at en gransking vil måtte innebære også å se på departementets håndtering, tilsier at Stortinget må involveres, enten gjennom at Stortinget setter ned en kommisjon, eller at arbeidet med dette gjøres i tett dialog med opposisjonen.

Rettssikkerhet kan ikke være et klassespørsmål. Rettssikkerheten må gjelde for alle, og det er det grunnleggende i denne saken, mener Audun Lysbakken.

Annonse
Annonse