ANNE SIRI RENÅ (tekst) " />
UBETALT: Kundene får sitt, men overtiden som legges ned på postkontoret er sjelden betalt under den økonomiske krisen. Mina Kouti, bak skranken, har knapt tid til pause.

UBETALT: Kundene får sitt, men overtiden som legges ned på postkontoret er sjelden betalt under den økonomiske krisen. Mina Kouti, bak skranken, har knapt tid til pause.

Dimitris Navridis

Solidaritet i Hellas

I ly av en smuldrende, gresk velferdsstat spirer et nytt Hellas. Bygd på solidaritet og frivillighet.


20.10.2015
10:13
21.08.2023 17:14

anne.siri.rena@lomedia.no

navridis@yahoo.gr

Sensommerlufta ligger klam inne i det store postkontoret i havneområdet Pireus utenfor Athen. Bak skrankene sitter to kvinner bøyd over folks strømregninger og skattesedler.

Foran dem venter kunder i hopetall; da kølapp nummer 824 trekkes, betjenes kunde nummer 730. Kundemottaket stenger 20.30, og nå nærmer viseren seg faretruende stengetid.

De ansatte kan bare glemme å dra hjem når arbeidsdagen er over.

Motivatoren

Plutselig kommer to kunder med krøllete kølapper fram til skranken, de snakker høyt, nesten roper at nå har de ventet «uanstendig lenge».

Kontorsjef Konstantinos Arvanitakis farer til og roer gemyttene. Kundene rykker tilbake i køen, og med ett er alt stille igjen. Ifølge Arvanitakis uvanlig stille, for mangel på betjening ved greske serviceinstitusjoner er en daglig realitet. Og det provoserer.

– Hva sier du til fortvilte kunder?

– Jeg lytter og forklarer. Dette er et sted for å finne løsninger, ikke lage bråk. Mange av dem som kommer hit har store problemer i familien og på jobben. Ja, om de har en jobb. Jeg må være rolig og prøve å forstå, sier Arvanitakis, ansatt ved postkontoret i 31 år.

Nå går han med hastige steg videre for å hente vann i plastkopper til de to som betjener skranken, og som knapt har tid til å snu seg på stolen.

Postkontorets stab er halvert de siste fem årene, først og fremst ved at pensjonister ikke har blitt erstattet.

Cash was king

«Hvor stor madrass har du?» Dette er visstnok blant de nye, greske spøkene. Over én million bankkort ble utstedt i Hellas i løpet av en måned i sommer, ifølge nettavisa Enikos.

Kapitalkontrollen som ble innført, setter en maksgrense for uttak på 60 euro i kontanter per dag per person, men folk kan betale for seg med kort.

Likevel er det fortsatt svært mange som eksempelvis ikke bruker nettbank, og som går på postkontoret for å betale regninger. Under den nevnte madrassen kan de legge pengene som måtte bli til overs.

Krisesektorene

Mangelen på folk i offentlig sektor er skrikende, og verst er det innen helse og utdanning. Noe som påvirker alle.

Det er Antonis Klironomakis, internasjonal kontakt i det greske postforbundet, som har tatt oss med bak kulissene ved postkontoret. Her var han postmann og plasstillitsvalgt i mange år.

Fortsatt savner han sjøbrisen i ansiktet på sin daglige ferd med brev og pakker i havneområdet.

Selv om antallet ansatte i posten reduseres, lønna kuttes med 35 prosent og pensjonene er bortimot 40 prosent lavere enn før, er han likevel mest bekymret for helse- og utdanningssektorene.

Da det nye skoleåret startet i september, også for hans egne tvillinger på 16 år, var det stor lærermangel. Skoledagen blir derfor ofte forkortet med flere timer, og lærerne må undervise i fag de ikke er spesialisert i.

Les også: Hellas trenger de kloke hodene tilbake

Arbeiderrettigheter

Når mer enn én fjerdedel av den greske arbeidsstokken går ledig, må mange husholdninger støtte seg på pensjoner som den eneste sikre inntektskilden, skriver den internasjonale arbeidstakerorganisasjonen Ituc på egne hjemmesider.

Organisasjonen har gått hardt ut mot Det internasjonale pengefondets (IMF) press mot långiverne i EU.

Pengefondet advarer nemlig mot å gi lån hvis Hellas ikke kutter pensjonene ned til laveste nivå. Det vil si 360 euro i måneden, noe som er under fattigdomsgrensen.

– Vi ber pengefondet om å avstå fra de tankeløse angrepene på greske arbeideres rettigheter, lønninger og pensjoner, uttaler Itucs generalsekretær Sharan Burrow.

Nei fra de offentlige

Hellas var et av landene som ble hardest rammet under finanskrisen, og krav fra långiverne, «troikaen» (se faktaboks), gjør at landet må gjennomføre en svært upopulær kuttpolitikk.

5. juli stemte grekerne nei til kreditorenes krav om nye innstramminger, men har likevel måttet godta mange av dem.

Adedy, fagforeningen for offentlig ansatte, var utad blant dem som sa et rungende nei i folkeavstemningen om avtalen. De oppfordret medlemmene til å demonstrere.

Avtalen innebærer blant annet høyere skatter, kutt i pensjonsordningene, og reformer i offentlig sektor.

– Vi skapte dette

Hva Antonis Antonakos i Adedy-ledelsen selv stemte i juli, da 61 prosent av befolkningen sa nei, har han ikke fortalt. Nå sitter han uansett med ambivalent mine på kontoret sitt og kommer med innrømmelser, ispedd sitater fra gamle, greske filosofer.

– Vi er ofre for en situasjon vi til en viss grad har vært med på å skape selv, sier Antonakos, som også er medlem av det konservative partiet Nytt demokrati. I ledelsen i gresk fagbevegelse sitter folk fra både høyre- og venstresiden i politikken.

Han nevner for høye lønninger og pensjoner, men sikter særlig til fenomenet klientelisme, en form for korrupsjon der viktige stillinger i offentlig sektor følger partiboka i takt med regjeringsskiftene.

Långiverne sier nå at de vil avpolitisere den greske staten og avskaffe systemet der folk får jobb på den måten.

Ellen Engelstad mener dette er bra. Hun er redaktør i Manifest Tidsskrift og skriver bok om venstrepartiet Syriza.

– Samtidig brukes det også som unnskyldning for å mistenkeliggjøre offentlig ansatte og sparke mange som fortsatt trengs, mener hun.

Stillingsvernet

I følge Engelstad ser «troikaen» på stillingsvernet som umoderne, og de vil fjerne det. De er ute etter å redusere arbeidstakernes rettigheter så det blir lettere å senke lønn og angripe andre goder.. Også Syriza mener at offentlig sektor må endres, men har ifølge Engelstad en annen medisin enn långiverne.

– De vil gjøre systemet mer transparent, og de vil integrere frivillig initiativ i staten. I tillegg er de inspirert av Skandinavia og Tyskland i kampen mot korrupsjon og skatteunndragelser og vil ha mye mer bruk av internett mellom byråkrati og befolkning,

– Kan noe godt komme ut av denne krisen?

Vi spør Antonis Antonakos, de offentlige ansattes representant.

– Det vil ta tid, men vi kan bli klokere, sier han, med et svakt smil om munnen.

Noe er på gang

Etter ett år som arbeidsledig i Hellas, mister du retten til offentlig helseforsikring. 2,5 millioner mennesker er nå uten denne forsikringen.

Tilfeller av tuberkulose og malaria har økt, og barn er særlig utsatt for feil- og underernæring. Det er knapphet på basisvarer som hansker, bomull og kateter ved sykehusene, og antallet leger og sykepleiere er kritisk lavt, skrev den britiske avisen The Guardian i sommer.

Også FN har delt sin bekymring for mat- og medisinmangelen i landet. Men alternativer til offentlige og private sykehus vokser stadig fram.

Storpolitikken påvirker enkeltpersoners liv på dramatisk vis, og mange av disse menneskene er nå med på å bygge opp noe nytt nedenfra – uten å ta betalt.

Frivilligheten blomstrer blant farmasøyter, leger, sykepleiere, gynekologer, psykologer og andre.

Rundt 50 såkalte solidaritetsklinikker har sett dagens lys i Athen og de nære drabantbyene siden 2012.

Den greske sjelen

– Å gi er noe som ligger i den greske folkesjela, sier Stavroula Hatzidimitriou.

Den pensjonerte sykepleieren jobbet 40 år ved et offentlig sykehus. Nå sorterer og plasserer hun donerte medisiner i hyller ved en liten solidaritetsklinikk i et rolig boligstrøk et stykke unna sentrumskjernen.

Hit kommer de «usynlige» i samfunnet, arbeidsledige grekere og immigranter. Klinikken er åpen alle ukedager og betjenes på omgang av 60 frivillige. De fleste av dem har helseutdanning, om lag halvparten er leger. De opererer ikke her på klinikken, men hjelper pasientene videre ved behov. Ellers kommer folk med psykiske problemer og stress. Hjertesykdommer, diabetes.

– Når du lever på poteter og spagetti kan diabetesen komme fort. Folk kjøper mat etter lommeboka, sier resepsjonist Georgia Koumparouli, ved klinikken.

Videre forteller hun stolt at et team fra akkurat denne klinikken nylig var på øya Chios for å hjelpe nyankomne flyktninger.

– I krisetider trenger vi hverandre, mener hun.

Vokser fram

Helseforskeren Vijoleta Gordeljevic har sett nærmere på fenomenet solidaritetsklinikker og er imponert.

– Flere av klinikkene gir også kreftbehandling, forteller hun.

Nå som velferdsstaten ikke klarer å levere, skjer det mye på grasrotplan, ikke bare innen helse. Det mobiliseres gjennom fri rettshjelp, folkekjøkken, innsamling og utdeling av mat og klær, hjelp til skolearbeid og mye annet. Direkte handel uten fordyrende mellomledd, fra bonde til forbruker, har også blitt mer og mer vanlig.

– Barn og eldre, alle, trenger håp, og det gir disse initiativene, mener sosialarbeider Theodorakopoulou Xhanti fra organisasjonen Solidarity Now.

Flere mener dette bare er starten på noe nytt, der folk isoleres mindre og tar mer ansvar for sin egen og hverandres situasjon.

Mot midnatt

Tilbake til heten på postkontoret. Inngangsdøra er stengt for nye kunder, men kø er det fortsatt. Betalt overtid får de ansatte bare ved helt spesielle anledninger. En ekstra fridag kan de forhandle seg fram til med ledelsen etter perioder med mye arbeid. Den greske posten, Hellenic Post, er fortsatt statlig eid.

– Vi kan ikke krysse den røde linjen, sier Antonis Klironomakis fra postforbundet og demonstrerer en usynlig grense med hendene.

Han snakker om de fagorganiserte på den ene siden, ledelsen på den andre. De ansatte har ikke mer å gi nå. Trøttheten tar dem, og de gjør feil på jobben.

Vi tar bakveien ut i Athen-kvelden, gjennom kjellerutgangen og en svær, fuktig garasje. Der treffer vi på Konstantinos Arvanitakis igjen. Kontorsjefen, vannbæreren, kunde-diplomaten. Han dytter en tralle foran seg.

– Om ti år vil alt være mye bedre! Sier vi.

– Ja, for våre barns skyld, svarer han, lar håndbaken dra svettelaget vekk fra pannen, smiler.

Det ble to og en halv times overtid for de postansatte denne kvelden også. Trolig uten tillegg.

Hellas

Hovedstad: Athen.

Folketall: 10,8 millioner (2011).

EU-medlem siden 1981. Euro har vært myntenhet siden 2001.

Servicenæringene står for størstedelen av økonomien. Turisme står for 18 prosent av bruttonasjonalproduktet.

Diktatur i årene 1967-74.

Sosialdemokratiske Pasok og konservative Nytt demokrati var skiftevis i regjering som de to største partiene mellom 1977 og 2012.

Syriza ble grunnlagt som en allianse mellom flere venstrepartier foran
parlamentsvalget i 2004. Fikk 36 prosent oppslutning under valget i januar
i 2015.

Syriza vant også valget 20. september i år. De danner nå koalisjonsregjering.

Kilde: Utenriksdepartementet, Store norske leksikon, Wikipedia

Gresk økonomi:

25 prosent arbeidsledighet, den høyeste blant EU-landene. 51,8 prosent ungdomsledighet (mai 2015).

Kapitalkontroll gjør blant annet at grekere maks får ta ut 60 euro per dag fra banken.

Gresk økonomi har krympet med over 25 prosent siden 2008.

I 2009 ble det klart at statsregnskapene hadde vært feil i flere år.

Hellas fikk ikke lenger låne penger i internasjonale finansmarkeder.

Siden 2010 har økonomien blitt holdt flytende med kriselån fra «troikaen»: EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) – med omfattende krav.

I januar vant Syriza valget med et program om ikke å videreføre reformpolitikken, men heller reforhandle avtalen med långiverne.

I juni 2015 brøt forhandlingene sammen. Det ble avholdt folkeavstemning om låneavtalen .

Drøyt 61 prosent stemte nei.

Forhandlingene med långiverne ble gjenopptatt. En ny treårig låneavtale er inngått. Avtalen pålegger Hellas omfattende reformer.

Kilde: eurostat, Store norske leksikon,

Å gi er noe som ligger i den greske folkesjela.

Stavroula Hatzidimitriou, frivillig sykepleier på en solidaritetsklinikk

Når du lever på poteter og spagetti, kan diabetesen komme fort. Folk kjøper mat etter lommeboka.

Georgia Koumparouli, resepsjonist

20.10.2015
10:13
21.08.2023 17:14

Hellas

Hovedstad: Athen.

Folketall: 10,8 millioner (2011).

EU-medlem siden 1981. Euro har vært myntenhet siden 2001.

Servicenæringene står for størstedelen av økonomien. Turisme står for 18 prosent av bruttonasjonalproduktet.

Diktatur i årene 1967-74.

Sosialdemokratiske Pasok og konservative Nytt demokrati var skiftevis i regjering som de to største partiene mellom 1977 og 2012.

Syriza ble grunnlagt som en allianse mellom flere venstrepartier foran
parlamentsvalget i 2004. Fikk 36 prosent oppslutning under valget i januar
i 2015.

Syriza vant også valget 20. september i år. De danner nå koalisjonsregjering.

Kilde: Utenriksdepartementet, Store norske leksikon, Wikipedia

Gresk økonomi:

25 prosent arbeidsledighet, den høyeste blant EU-landene. 51,8 prosent ungdomsledighet (mai 2015).

Kapitalkontroll gjør blant annet at grekere maks får ta ut 60 euro per dag fra banken.

Gresk økonomi har krympet med over 25 prosent siden 2008.

I 2009 ble det klart at statsregnskapene hadde vært feil i flere år.

Hellas fikk ikke lenger låne penger i internasjonale finansmarkeder.

Siden 2010 har økonomien blitt holdt flytende med kriselån fra «troikaen»: EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) – med omfattende krav.

I januar vant Syriza valget med et program om ikke å videreføre reformpolitikken, men heller reforhandle avtalen med långiverne.

I juni 2015 brøt forhandlingene sammen. Det ble avholdt folkeavstemning om låneavtalen .

Drøyt 61 prosent stemte nei.

Forhandlingene med långiverne ble gjenopptatt. En ny treårig låneavtale er inngått. Avtalen pålegger Hellas omfattende reformer.

Kilde: eurostat, Store norske leksikon,




Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker