Sommerpatruljen avdekket sosial dumping
Malin Antonsen og andre ekstrahjelper hos Søstrene Grene i Sarpsborg tjener 65 kroner timen. Småbarnsmoren lurer på hvordan hun skal greie å betale barnehage og husleie for lønna.
65 KRONER TIMEN: Makarim Al-Jboori(f.v) og Malin Antonsen (midten) er misfornøyde med lønna. Det er også Solveig Hafstad, som fungerer som butikksjef.
Martin Guttormsen Slørdal
martin.slordal@lomedia.no
– Jeg er avhengig av hjelp ved siden av, sier hun.
Thor Erik Forsberg og Klaus Lintho fra LO i Sarpsborg gikk sommerpatrulje i en rekke butikker i Østfoldbyen. Begge er sjokkerte over lønna til de ansatte i denne butikken.
– Dette er sosial dumping. Man snakker om det man kaller for «arbeidende fattig» i andre land. Dette er «arbeidende fattig». Hvordan i all verden skal man leve av den timelønna, spør Forsberg, LO-leder i Sarpsborg.
Butikkmedarbeider Makarim Al-Jboori får også betalt 65 kroner timen.
– Det er startlønna for alle som begynner å jobbe her som ekstrahjelp, sier hun.
Først hadde hun praksisplass fra Nav. Nå har hun en midlertidig kontrakt ut august.
– Lønna er lav. Men det er vel bare sånn det er, sier 22-åringen.
Tarifflønna er 153 kroner timen
I Norge er det ingen minstelønnssatser så lenge bedriften ikke er omfattet av en tariffavtale.
Ifølge Landsoverenskomsten mellom Virke og Handel og Kontor er minstelønnsatsen til en butikkansatt 153 kroner i timen. De ansatte i Søstrene Grene-butikken tjener altså langt under halvparten av tariffen.
En butikksjef skal minst ha 193 kroner i timelønn.
Fortvilet butikksjef
Solveig Hafstad, fungerende butikksjef hos Søstrene Grene i Sarpsborg, er fortvilet. Hun tjener 133 kroner timen og har ikke budsjett til å gi de ansatte høyere lønn.
– Jeg skulle ønske at vi alle tjente langt bedre, og jeg skulle gjerne satt opp lønna til kollegene mine. Men jeg har små marginer å forholde meg til. Den lave lønna gjør at vi mister motivasjonen til å gjøre en god jobb, sier hun.
Anbefaler de ansatte å organisere seg
Trine Roos, faglig sekretær i LO i Østfold, sier at lønna til de ansatte hos i Søstrene Grene understreker betydningen av et organisert arbeidsliv.
– Det er trist at de ansatte får så lav lønn. Jeg vil råde dem til å ta tak i dette ved å organisere seg i Handel og Kontor. Forbundet vil hjelpe dem, sier hun.
– Skal ta tak i dette
Irene Bakkelid, daglig leder i Søstrene Grene-butikken i Sarpsborg, driver seks av kjedens butikker på Østlandet. Hun bekrefter at ekstrahjelpene har begynnerlønn på 65 kroner i timen.
– De må gjennom prøvetid og et eget opplæringsskjema. Det tar fra en måned til tre måneder. Da går de opp i lønn. Hvor mye de går opp avhenger av innsats, erfaring og alder, sier hun.
Når ringe- og ekstrahjelpene er ferdig opplært tjener de mellom 90 og 165 kroner i timen, forklarer Bakkelid. Hun er enig i at startlønna til butikkmedarbeiderne i Søstrene Grene-butikken i Sarpsborg er lav.
– Selvfølgelig synes jeg dette er lavt, men hvis det er en 22-åring som tjener 65 kroner i den butikken, er det noe jeg må ta tak i, sier hun.
Irene Bakkelid sier at mange av ekstrahjelpene i Søstrene Grene-butikkene er i ungdomsskolealder.
– Da synes jeg ikke 65 kroner timen er for lav lønn, sier hun.
– Spinnvilt lønnssystem
Trine Lise Sundnes, forbundsleder i Handel og Kontor, synes at lønnssystemet i bedriften virker spinnvilt.
– Tariffavtalene setter normen for lønna i handelen. Bedrifter som ikke er omfattet av tariffavtale pleier å se til tarifflønn når de fastsetter timelønn. Ei timelønn på 65 kroner i timen er langt under tariff. Dette er virkelig ikke bra, sier hun.
– Dette burde bedriften rydde opp i. De ansatte må sørge for å organisere seg, så skal vi hjelpe dem med å få på plass en tariffavtale, sier forbundslederen.
Ei timelønn på 65 kroner i timen er langt under tariff. Bedriften må rydde opp.
Trine Lise Sundnes, forbundsleder i Handel og Kontor
Selvfølgelig synes jeg dette er lavt.
Irene Bakkelid, daglig leder i Søstrene Grene-butikken