JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosial dumping og Statkraft provoserer EL og IT

"If it ain't broken, don't fix it", sier nestleder i El og IT, Vidar Hennum. Han advarer mot å tukle med Statkraft.
I ARENDAL: EL og IT var godt representert da LO i Agder-fylkene invitertet til konferanse under Arendalsuka. fra venstre, Erik Pedersen, leder i bransjerådet i Caverion, Dagfinn Svanøe, ungdomsleder EL og IT Forbundet, Agnes Nordgård, LO-sekretær i Agder og EL og ITer, Roy Henry Sundbye, tillitsvalgt i Eltel Networks og Vidar Hennum, nestleder i EL og IT Forbundet.

I ARENDAL: EL og IT var godt representert da LO i Agder-fylkene invitertet til konferanse under Arendalsuka. fra venstre, Erik Pedersen, leder i bransjerådet i Caverion, Dagfinn Svanøe, ungdomsleder EL og IT Forbundet, Agnes Nordgård, LO-sekretær i Agder og EL og ITer, Roy Henry Sundbye, tillitsvalgt i Eltel Networks og Vidar Hennum, nestleder i EL og IT Forbundet.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Vidar Hennum var i fint selskap da han innledet på konferansen LO i Agderfylkene arrangerte under Arendalsuka. Forbundslederne Trine Lise Sundnes (HK), Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mette Nord (Fagforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen), John Leirvaag (NTL), og Lars Johnsen (Transportarbeiderforbundet) snakket seg varme om alt fra arbeidsledighet og privatisering til streik og organisasjonsgrad. Selv om LO øker i medlemstall synker organisasjonsgraden i det norske arbeidslivet. Det bekymrer LO-toppene.

Mer trykk i LO

Felles for alle de åtte innlederne (EL og IT stilte med nestleder og NAF med forbundssekretær Anita Johansen red. anm.) var et sterkt ønske om regjeringsskifte i september 2017. Det er et ønske Vidar uten tvil kan stille seg bak. Og han ser optimistisk på året som kommer.

– Det virker som om det allerede er større trykk i LO-organisasjonen enn det var på tilsvarende tid for fire år siden. Nå har vi sett hva en blå-blå regjering prioriterer og det provoserer både medlemmer og tillitsvalgte, sier Vidar Hennum. Han hevder Solberg-regjeringen stikker hodet i sanden og at de bare venter på at arbeidskrisa skal gå over av seg selv.

– I det fremtidige arbeidslivet må det sterkere lut til for å bekjempe den stadig økende ledigheten, mener Vidar.

– Statsbudsjettet må prioritere økt sysselsetting og ny vekst i næringslivet. Vi så under forrige regjering hvordan motkonjukturpolitikken faktisk virket, og det er ingen grunn til ikke å skrive ut tilsvarende medisin i forhold til de utfordringene vi står overfor nå.

Indiske IT-arbeidere

EL og IT Forbundet er også bekymret for at økt ledighet skal føre til mer sosial dumping, også innenfor bransjer forbundet organiserer, Samme dag som Vidar holdt innlegget sprakk nyheten om at Arbeidstilsynet hadde funnet lovbrudd blant indiske IT-arbeidere som jobbet med DNBs Vipps-prosjekt. Det var tips fra EL og IT som førte til at blant annet NRK (og Nettverk red. anm.) i sommer skrev flere saker om fryktkultur og ulovlige arbeidstider blant indiske IT-arbeidere i Norge.

– Dette berefter det vi har fått tips om. Lignende historier kommer også fra Norgesgruppen. Indiske IT-arbeidere jobber døgnet rundt. De blir nektet å gå på kino på kveldstid fordi de alltid skal være i beredskap. En av inderne forteller at sjefen kalte han verdiløs, og at han når som helst kan sendes tilbake til India, forteller Vidar.

– Sånne forhold er uakseptable. Arbeidskrafta skal verdsettes og behandles ordentlig, uavhengig av nasjonalitet, fortsetter EL og IT-nestlederen. Han tror ikke mange ungdommer fristes av en fremtid i IT-bransjen hvis det danner seg et inntrykk av at dette er virkeligheten i bransjen.

Også allmenngjøring, digitalisering og faste ansettelser er saker EL og IT er særlig opptatt av.

Statkraft-saken

Vidar kunne heller ikke unngå å komme inn på Statkraft-saken. Bare dager etter at Arendalsuka var over kom nyheten om at Høyres prorgramkomité har vedtatt et forslag om å delprivatisere Statkraft, etter idé fra norsk sokkel. Det synes EL og IT er en svært dårlig idé.

Forslaget går ut på å skille ut kontantstrømmen fra norske vannkraftverk slik at overskuddet direkte tilfaller fellesskapet gjennom staten.

– Her har tydeligvis Nikolai Astrup, stortingsrepresentant og nestleder i Høyres programkomité, funnet en trylleformel som gjør at Statkraft kan delprivatiseres uten at fellesskapet mister sine verdier, sier Vidar.

Tukling med arvesølvet

Han frykter at forslaget, hvis det blir gjennomført, vil redusere Statkraft til et rent entreprenørselskap med ansvar for forvaltning av vannkraftressursene i Norge.

– Det er det helstatlige eierskapet og Statkrafts direkte eierskap til vannkraften som har gjort selskapet til Norges største kraftprodusent og den ledende aktøren innen fornybar energi i Europa. Dagens modell har gitt selskapet et høyt teknologisk nivå og svært god lønnsomhet, noe som har gjort det til en trygg og attraktiv samarbeidsparter i utbygging av fornybar energi, konstaterer Vidar Hennum, som mener dette føyer seg inn i rekken av forslag hvor Høyre tukler med arvesølvet. Tidligere har de foreslått både privatisering og svekkelse av hjemfallsordningen.

– Statkrafts problem er ikke det statlige eierskapet. Det er Høyres uforutsigbare og dårlige utøvelse av eierskapet som er problemet, mener Vidar Hennum.

Sterkere til neste år

I Arendal fikk Vidar selskap av flere lokale EL og ITere som nikket gjenkjennede til argumentasjonen. De synes det er bra at LO og LO-forbundene er synlige under Arendalsuka, men synes EL og IT skulle ha vært enda mer til stede på det som ser ut til å blir en stadig viktigere møteplass for politikere, organisasjoner og media. Vidar tror EL og IT kommer sterkere tilbake allerede neste år.

– Vi må ta en diskusjon om dette i forbundsledelsen, men jeg tror det er viktig å være til stede under Arendalsuka og det blir enda viktigere når valgkampen dras i gang for alvor, sier Vidar Hennum.

Statkrafts problem er ikke det statlige eierskapet.

Vidar Hennum

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse