JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sp vil bli større med Støre

I en ny rødgrønn regjering vil Sp ha betydelig mer innflytelse enn i 2005.
Leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum holder pressekonferanse i forkant av partiets landsmøte i Trondheim

Leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum holder pressekonferanse i forkant av partiets landsmøte i Trondheim

Torstein Bøe / NTB scanpix

aslak.bodahl@anb.no

– Får vi større oppslutning, er det ingen tvil om at vi vil ha en helt annen kraft i en regjering. På siste måling er vi mer enn dobbelt så store som forrige gang vi var med i en regjering. Det er også nøkkelen i en regjering sammen med Ap, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Da Senterpartiet dannet en koalisjonsregjering med Ap og SV etter stortingsvalget i 2005, hadde partiet en velgeroppslutning på 6,5 prosent. Nå er forvandlingen derimot total.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Helt annen politikk

Så langt i mars er Sps velgeroppslutning målt til 10,5 prosent på snittet av de nasjonale målingene. Og på en partimåling som InFact har gjort for Sp, ligger Vedum & co. an til å bli Norges tredje største parti med 14,3 prosents oppslutning.

– Vi er med i politikken fordi vi tror på noen verdier og skal ha gjennomslag, sier Vedum, og underbygger det med at partiet vil vær e enda tydeligere på at tjenester skal være nær folk. Han nevner også at partiet vektlegger en forholdsvis liten sak som pendlerfradraget.

– Vi skal ha en skattepolitikk som utjevner forskjeller både sosialt og geografisk. Det kommer vi til å være veldig opptatt av. Det samme gjelder diskusjonen om norsk eierskap. Vi mener det er veldig viktig at man sikrer eierskapet på naturressursene både lokalt og nasjonalt. Det kommer til å bli en helt annen politikk for hele Norge dersom vi kommer i regjering, understreker Vedum.

Under Stoltenberg II-regjeringen fra 2005 til 2013 hadde ni ulike Sp-politikere ministerjobben i Samferdselsdepartementet, Kommunaldepartementet, Olje- og energidepartementet og Landbruksdepartementet. Gitt at Sp beholder velgeroppslutningen og Ap vinner høstens valg, kan partiet få tyngre statsrådposter.

Opptatt av resultater

– Politikkens innhold er viktigst. Vi er ikke så opptatt av å spekulere på ministerposter, men økt oppslutning innebærer også et større ansvar, medgir Sp-lederen, som til syvende og sist er mest fokusert på regjeringen som et kollegium og den politiske kursen man velger for Norge i posisjon.

– Er Sp avhengig av en tung ministerpost i en ny regjering?

– Det vil vi alltid mene at vi er, sier Vedum og ler.

– Vi er et parti som alltid har vært opptatt av resultater. Sp fikk gjort mye i den forrige rødgrønne perioden, og det ligger i vår partitradisjon. Vi er opptatt av å få gjort ting, ikke bare å prate. Men det er velgerne, ved siden av styrkeforholdet mellom partiene, som avgjør sammensetningen av regjeringen, minner Vedum om. (ANB)

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse
Annonse