JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyrebølge i dansk LO

Store danske LO-forbund vil samarbeide med det mørkeblå Dansk Folkeparti

Velferdspolitikken er begrunnelsen når flere fagforbund sier de godtar et tett samarbeid mellom Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti (DF).
Partiformann Kristian Thulesen Dahl i Dansk folkeparti kan vente  støtte fra dansk LO

Partiformann Kristian Thulesen Dahl i Dansk folkeparti kan vente støtte fra dansk LO

Utdrag av valgplakat

oystein.braathen@lomedia.no

LO i Danmark har tidligere kuttet båndene til sosialdemokratene. Nå ønsker flere LO-topper et tettere samarbeid med høyrepopulistene i Dansk Folkeparti, som tilsvarer det norske Fremskrittspartiet.

Lederen for det største danske LO-forbundet, FOA, ønsker at sosialdemokratene og Dansk Folkeparti skal samarbeide tettere for å sikre velferden.

(Ugebrevet A4:) Fagforbund er klar til at lukke DF ind i varmen

Sett med norske og svenske øyne er de danske signalene oppsiktsvekkende. Det er utenkelig at LO i Norge eller Sverige skal samarbeid med henholdsvis Fremskrittspartiet eller Sverigedemokratene.

Varmere forhold

Tidligere har forholdet mellom Dansk Folkeparti (DF) og LO vært anstrengt.

DF støttet kutt i perioden med dagpenger for arbeidsløse, en halvering av fradrag for medlemskontingenten og har brukt uttrykk som fagforeningsmonopol om dansk LO.

– Partiets tradisjonelle motstand mot fagbevegelsen har i høy grad handlet om støtten til Socialdemokraterne. I dag, hvor båndene er brutt, er motstanden mindre, sier professor i statsvitenskap, Kasper Møller Hansen, til Ugebrevet A4.

Fire store er positive

Leder Per Christensen i 3F, Danmarks største forbund, støtter tanken.

Forbundsleder Per Christensen i Danmarks største fagforbund, 3F.

Forbundsleder Per Christensen i Danmarks største fagforbund, 3F.

3F

– Hvis man kan finne sammen om en politikk som hjelper samfunnets svakeste, og Dansk Folkeparti faktisk leverer det de lover, kan jeg ikke se noe hinder for tettere samarbeid, sier han.

3F organiserer ansatte i industri, transport, bygg, hoteller, restauranter og landbruksnæringen.

– Jeg synes vi skal samarbeide med alle som vil lage en god arbeidsmarkedspolitikk, sier Kim Simonsen, forbundsleder i HK, tidligere Handels- og Kontorfunktionærernes Forbund.

Forbundsleder Kim Simonsen i danske HK.

Forbundsleder Kim Simonsen i danske HK.

HK

Tilsvarende kommentarer kommer fra det nest største forbundet, Fag og Arbejde (FOA) og Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund.

Kritikere

Lokalt møter kursendringen motstand.

– De vet jo godt at Dansk Folkeparti ikke kommer til å føre en arbeidervennlig politikk, sier en 3F-leder i Horsens på Jylland.

Dansk Folkeparti er det største borgerlige partiet med 37 mandater i Folketinget. Det har også fire representanter i Europaparlamentet.

Tradisjonelt har partiet profilert seg på innvandringsmotstand. Prinsipprogrammet framhever i tillegg blant annet grensekontroll, samt helse- og sosialpolitikk, dyrevelferd og justispolitikk.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse