JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjemper for å beholde dagens pensjonsordning

Streik ved to LHL-klinikker

Ansatte ved to LHL-klinikker går ut i streik etter at meklingen brøt sammen natt til onsdag.
Feiringsklinikken i Akershus er en av de to klinikkene der ansatte er i streik. Feiringsklinikken er  Landforeningen for hjerte- og lungesykes (LHL) flaggskip.

Feiringsklinikken i Akershus er en av de to klinikkene der ansatte er i streik. Feiringsklinikken er Landforeningen for hjerte- og lungesykes (LHL) flaggskip.

Stein J. Bjørge/NTB Scanpix

Forhandlingene mellom LO Stat og YS på den ene siden og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter på den andre siden brøt sammen like over midnatt. Dette resulterer i at ansatte organisert i disse fagforbundene tas ut i streik umiddelbart ved LHL-klinikkene på Feiring og Glittre.

Pensjonsstrid kan føre til at LHL blir rammet av streik

– Konflikten mellom partene dreier seg i hovedsak om at ansatte organisert i LO og YS kjemper for å beholde dagens pensjonsordning. LHL-ansatte har i alle år hatt samme pensjonsordning som de offentlig ansatte. Den er lik for kvinner og menn, varer livet ut og sikrer de med full opptjening to tredeler av lønna i pensjon, heter det i en pressemelding fra Fagforbundet.

Arbeidstakerorganisasjonene LO Stat og YS valgte å bryte meklingen på spørsmålet om pensjon, mens Akademikerne, Unio og SAN mekler videre. 

– Arbeidsgiver fremmet krav om at de ansatte skulle godta en innskuddspensjonsordning der arbeidsgiver sparer 5 prosent av lønnen og arbeidstaker 2 prosent. Pensjonsordningen som er foreslått vil gi utbetaling kun i 15 år. Alle taper på en slik omlegging, skriver Fagforbundet.

Konflikten omfatter om lag 180 ansatte fordelt på hovedsammenslutningene LO Stat og YS. Landsforeningen for hjerte- og lungesyke driver klinikker på Feiring, Glittre, Nærland, Røros, Skibotn, Bergen, Trondheim og Gardermoen.

Unio, Akademikerne og SAN aksepterte fire timer på overtid nye overenskomster i tråd med meklerens skisse til løsning.

– Vi er fornøyd med at det ble enighet med Unio, Akademikerne og SAN i meklingen for LHL. Det er imidlertid uforståelig at LO og YS, som organiserer et mindretall av arbeidstakerne i LHL, velger å streike mot en pensjonsordning de andre fagforeningene nå har tariffestet, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Arbeidsgiverforeningen Spekter.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse

Flere saker

Annonse