JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiken over – AIM-ansatte tilbake på jobb

350 ansatte gjenopptok arbeidet klokken 10 i formiddag.
AIM-ansatte  på vei tilbake på jobb i formiddag etter to uker i  streik.

AIM-ansatte på vei tilbake på jobb i formiddag etter to uker i streik.

Håvard Sæbø

hanne@lomedia.no

joran.gronstad@lomedia.no

Klubbleder og streikegeneral for de 260 medlemmene i Fellesforbundet, Bjørn Lien, er lettet og glad for at streiken ved AIM Norway på Kjeller er avsluttet.

Rett før klokka 10 i formiddag ankom de ansatte på rekke og rad til vakta for å hente id-kortene de måtte legge igjen da de gikk ut i streik for fjorten dager siden.

-Det har vært en lang prosess helt siden vi for nesten et år siden startet samtalene så vi skulle slippe å ta alt inn i oppgjøret, til streiken og den siste meklingen for å finne en løsning, sier Lien til Magasinet.

Bare ett krav

– Forhandlinger består jo i å gi og ta. Vi hadde jo egentlig bare et krav om å opprettholde våre ordninger, som vi har hatt lenge.

I morgentimene fylte han Folkets Hus på Lillestrøm med medlemmer for å orientere om utfallet av meklingen. Den endte i natt med at mekleren la fram et forslag Lien anbefaler medlemmene til å si ja til i uravstemningen 5. mars.

– Det var fint å ha dem samlet slik at vi fikk ryddet opp i rykter som har versert og svart på spørsmål. Det blir også en regnejobb for oss for å anskueliggjøre hva det nye systemet med månedslønn vil være omregnet i timebetaling, som har vært vanlig hos oss, sier Lien.

Ikke trynetillegg

Han er glad for at det ikke blir noe mer snakk om trynetillegg og kan også leve fint med at lønnsstigen er blitt endret til 16 år, med opprykk annet hvert år.

–Streiken forløp på en ordentlig måte. En disputt med basesjefen om hvor streikevaktene skulle stå postert, løste seg etterhvert, sier Lien.

Langdrygt lønnsoppgjør

Streiken brøt ut etter at meklingen mellom LO Stat og Spekter havarerte 4. Februar. Siden har rundt 350 ansatte vært i streik, av dem 260 fra Fellesforbundet, 50 fra FLT og 50 fra Parat. Onsdag ba partene riksmekler Nils Dalseide om å gjennomføre en samtykkebasert mekling. Meklingen ble avsluttet med at riksmekler la frem et forslag som Spekter/AIM Norway vedtok, og som LO og YS sender ut på uravstemning med anbefaling.

Ifølge NTB innebærer forslaget et lønnsoppgjør på samme nivå som resten av Norge fikk i 2014. Dessuten får de ansatte videreført viktige arbeidsvilkår fra den gang AIM Norway var en del av Forsvaret.

– Dette har vært en lang og tung marsj. Ingen liker å streike. Derfor er vi fornøyd med at vi kom i mål med en løsning for våre medlemmer slik at de kan møte på jobb igjen, sier Lise Olsen, som har vært forhandlingsleder for LO-forbundene i dette oppgjøret.

LES OGSÅ:

FLYMEKANIKERE FORBEREDER SEG PÅ STREIK

350 ANSATTE VED AIM NORWAY ER NÅ I STREIK

FLYMEKANIKERNE MENER DE IKKE HAR VÆRT KRAVSTORE

SPEKTER OVERRASKET OVER UENIGHETENE

STREIKER FOR VÅR FRAMTID

STREIKEN VED AIM

FEILINFORMASJON FRA FELLESFORBUNDETS TILLITSVALGTE

AIM NORWAY SF

Historien om AIM Norway er som følger: Het tidligere Luftforsvarets Hovedverksted.

Ligger ved Kjeller nær Lillestrøm.

Ble utskilt som statsforetak i 2011.

Overgangen til statsforetak har vært tøffere enn ventet. (Les mer om denne overgangen i tidslinjen nederst i saken.)

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

AIM NORWAY SF

Historien om AIM Norway er som følger: Het tidligere Luftforsvarets Hovedverksted.

Ligger ved Kjeller nær Lillestrøm.

Ble utskilt som statsforetak i 2011.

Overgangen til statsforetak har vært tøffere enn ventet. (Les mer om denne overgangen i tidslinjen nederst i saken.)