JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bent Høie om sykepleiermangelen:

Sykepleiere slutter og begynner heller i SAS eller Vy: – Dette må det bli slutt på, sier helseminister Bent Høie

Mandag ettermiddag talte helseminister Bent Høie på helsepolitisk dag i forkant av landsmøtet til Norsk Sykepleierforbund.

Illustrasjonsbilde: Vidar Ruud, ANB

helge@lomedia.no

Helseministeren hadde med seg en god og en dårlig nyhet til landsmøte:

– Den dårlige nyheten er at vi mangler altfor mange sykepleiere i dag. Og vi kommer til å gjøre det i morgen også, sa Høie.

Det mangler et sted mellom 28.000 og 40.000 sykepleierårsverk fram mot 2030.

Kamp om sykepleiere

Den gode nyheten var at stadig flere forstår hvor viktig sykepleierne er.

p

– Mange konkurrerer om dere. Stadig flere tilbyr hele stillinger, høyere lønn og bedre arbeidsforhold. Det er bra. Samtidig er det stadig flere andre yrkesgrupper som også kjemper om sykepleierne. 2 av 10 med helseutdanning jobber ikke innenfor helsetjenesten, sa Høie.

Helseminister Bent Høie vil stoppe lekkasjen fra sykepleieryrket.

Helseminister Bent Høie vil stoppe lekkasjen fra sykepleieryrket.

Helge Rønning Birkelund

Helseministeren viste til en SSB-rapport, som han mener er bekymringsfull. Mange sykepleiere søker seg nemlig bort til andre yrker og arbeidsplasser. Et magasin for fremtidens sykepleiere, utdelt på landsmøtet, viser blant annet en som har sluttet som sykepleier og har begynt hos Vy.

– Der er for mange sykepleiere som går til andre ikke helsefaglige, men mer serviceorienterte yrker. Vi har et ekstremt behov for å stanse denne lekkasjen og få noen av de tilbake. Jeg unner SAS og Vy gode medarbeidere. Men jeg synes sykepleierne hører til hos oss i helsetjenesten, sier helseminister Bent Høie til FriFagbevegelse.

– Hvordan skal du stoppe lekkasjen?

– Med hjelp av flere av de tingene jeg snakket om i innlegget mitt. Bedre lønn, selv om jeg ikke bestemmer akkurat det. Heltid betyr mye. Og så er jeg opptatt av det sykepleierne som trives i jobben sier. De snakker om god ledelse, god bemanning og muligheter for egen kompetanseheving. Alle disse tingene må virke sammen, sier Bent Høie.

Heltidskulturen

Helseministeren var veldig opptatt av å fremelske heltidskulturen i sin innledning.

– Gjennomsnittlig stillingsprosent ligger nå på om lag 90 prosent i alle helseregioner. Men tiden er inne for å øke antallet heltidsansatte sykepleiere, sa Bent Høie.

Riksrevisjonen arbeider med en rapport om bemanningsutfordringer i helsetjenesten som skal publiseres i slutten av måneden.

p

– Vi kommer til å følge opp funnene fra denne rapporten når den kommer. Jeg kommer til å gi beskjed om at vi må dyrke heltidskulturen, varslet helseministeren.

– Det er et kinderegg for mange forhold i tjenesten. Det gir sykepleierne en forutsigbar jobb. Det gir bedre og mer helhetlig tjenester. Og det hjelper på sykepleiermangelen. Hvis alle hadde fått mulighet til å jobbe heltid ville det gitt 400 flere årsverk, sa Bent Høie.

Helsepolitiker for Arbeiderpartiet, Tuva Moflag, kommenterte en tidligere innleder under konferansen som snakket mer om frivillig deltid enn ufrivillig deltid.

– Vi har ikke råd til å utdanne en hel sykepleier og ikke kunne tilby mer enn halv stilling. Jeg er mer opptatt av dem som vil jobbe 100 prosent, men som ikke klarer det. Det er en politisk oppgave at vi har nok bemanning for at folk klarer å jobbe 100 prosent. Vi må snakke mer om både de som ikke får og ikke klarer å jobbe 100 prosent, mener Tuva Moflag.

p

– Norske kommuner er mer opptatt av å kreve enn å tilby. Man krever å få en ernæringsfysiolog, men tilbyr bare 50 prosent. Og man krever spesialistsykepleier, men tilbyr bare 19 prosent, sa Bent Høie.

– Dette er vi helt enig om, svarer Bent Høie.

– Vi har behov for å gjøre noe på dette området. Vi må erkjenne at uten å gjlre det er det ikke bærekraftig, svarte han.

Annonse

Flere saker

Annonse