Høyres Michael Tetzschner mener dagens arbeidsmiljølov er for rigid
Tetzschner vil myke opp arbeidsmiljøloven enda mer
– Dette er neste skritt i retning av et løsarbeidersamfunn, mener Karin Andersen (SV).
Arkivfoto: Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
helge@lomedia.no
I forrige uke lanserte stortingsrepresentant Michael Tetzschner (H) en ytterligere oppmjukning av arbeidsmiljøloven, som et innspill til Høyres program foran høstens stortingsvalg.
Lokal råderett
– Dagens arbeidsmiljølov er for rigid for småbedrifter, mener Michael Tetzschner.
Han mener landsmøtet til Høyre må gå inn for et eget kapittel i arbeidsmiljøloven som gir større lokalt råderom for bedrifter med 15 årsverk eller mindre.
Det vil gi fagforeninger mindre makt, mens ansatte lokalt skal få mer å si.
– Formålet er å minske risikoen for at bedriften plutselig står med forpliktelser de ikke kan møte. Og så vil det gjøre bedriftene mer egnet til å omstille seg for riktig kompetanse, sier Tetzschner til DN.
Han mener i tillegg at muligheten for innleie av arbeidskraft må utvides, og adgangen til å ansette med prøvetid utvides fra seks til 12 måneder.
• Flere bedrifter bryter arbeidsmiljøloven
Må tas på alvor
Regjeringen har allerede gjort det lettere å ansette midlertidig. Nå mener Høyre-veteranen altså det skal bli enda lettere.
– Vi har sett hvordan det har gått etter utvidelsen av muligheten for midlertidig ansettelser. Det fører bare til at færre får fast jobb og flere får midlertidige jobber. Mer innleie gjør at ansatte stadig må omstille seg til nye arbeidsoppgaver, samtidig som mindre kompetanse blir værende i bedriften, mener Karin Andersen, stortingspolitiker for SV.
– De som dette vil gå ut over er de som allerede sliter med å få fotfeste i arbeidslivet. Dette er en oppskrift på større forskjeller og at enda flere skal falle utenfor arbeidslivet, legger hun til.
Karin Andersen tar alle utspill om arbeidsmiljøloven fra Høyre alvorlig.
Pressefoto/SV
Hun mener slike utspill må tas på ramme alvor.
– Vi har sett at Høyre nærmer seg Fremskrittspartiet i arbeidslivspolitikken. Sammen med Venstre kan regjeringspartiene dreie arbeidslivet vekk fra den norske modellen. Mindre makt og trygghet til arbeidstakere og større lønnsforskjeller gjør ikke norsk arbeidsliv mer konkurransedyktig. Tvert i mot. Gammeldags høyrepolitikk er lite produktiv og usosial, mener Karin Andersen.
• 25.000 flere midlertidig ansatte