Innleie
Tyskland mener norske regler mot bemanningsbyråer er lovlige. EU-kommisjonen er uenig
Det er uenighet innen EU om det norske forbudet mot innleie er lovlig eller ikke. I juni skal Efta-domstolen behandle saken.
Er norske regler mot bemanningsbyråer i tråd med EØS-avtalen? Det skal flere domstoler ta stilling til.
Leif Martin Kirknes
torgny@lomedia.no
Norge får støtte av Tyskland i forbudet mot bruk av bemanningsbyrå. EU-kommisjonen og Eftas overvåkingsorgan, ESA mener derimot at Norge har brutt EØS-retten.
19. juni kommer de norske begrensningene i bruk av bemanningsselskaper opp i Efta-domstolen. Staten er stevnet av 11 bemanningsbyråer og ett polsk rekrutteringsselskap.
Norsk domstol avgjør
Den egentlige rettssaken går for retten i Norge. Men den norske domstolen synes saken er krevende og har bedt om hjelp i form av en uttalelse fra Efta-domstolen.
Etter at Efta-domstolen har uttalt seg skal domstolen i Norge fatte sin avgjørelse.
Krever erstatning
Bemanningsbyråene har krevd erstatning fra Staten på i utgangspunktet 40 millioner kroner. Byråene mener at staten har brutt EØS-retten når de har innført restriksjoner på bruk av bemanningsbyråer.
Saken har vært oppe i tingretten som har bedt Efta-domstolen om hjelp til å tolke EØS-retten før tingretten fatter sin endelig avgjørelse.
Nøkkelspørsmålet som Efta-domstolen skal ta stilling til, er om forbudet og begrensningen bare har betydning i Norge eller om det er grenseoverskridende. Blir utenlandske personer og firmaer hindret i å drive virksomhet i Norge.
Bare støtte fra Tyskland
Når en sak skal behandles i Efta-domstolen har alle EØS-land og berørte instanser lov til å komme med skriftlige uttalelser.
I denne saken har Eftas overvåkingsorgan (ESA), EU-kommisjonen og Tyskland brukt denne retten i tillegg til de norske partene.
ESA er i allerede i gang med en egen sak mot Norge i dette sakskomplekset. De har støttet saksøkerne. ESA hevder at EØS-avtalen er brutt fordi begrensningene både rammer fri bevegelse av personer og fri bevegelse av bemanningstjenester.
Tysk kjøttindustri
EU-kommisjonen har en litt annen vinkel. De mener at Norge har brutt EØS-avtalens bestemmelser om fri etableringsrett.
Tyskland er det eneste landet som har brukt sin rett til å uttale seg. Tyskland har lenge hatt et forbud mot bruk av bemanningsbyråer i byggebransjen. I 2021 innførte landet også et forbud mot innleie fra bemanningsbransjen i kjøttindustrien.
Tyskland støtter derfor Norge og mener at Norge har gode grunner til å legge strenge restriksjoner på bemanningsbyråene. I det tyske svaret til domstolen kommer det fram at de mener at EØS-avtalen ikke gjelder på dette området.
Kommisjonen har oversett et poeng
Den norske staten mener fortsatt at de norske innleiereglene er forenlige med EØS-retten.
– Reglene skal sikre at innleie ikke fortrenger faste stillinger i vanlige bedrifter, skriver Ida Thue, advokat hos regjeringsadvokaten i en epost til FriFagbevegelse. Det er hun som fører saken for Norge
– Kommisjonen synes å ha oversett at ansettelse i et vikarbyrå ikke gir arbeidstakere samme trygghet som en vanlig jobb. Ifølge EU-domstolen er vikarbyråansatte atypiske arbeidstakere med et usikkert ansettelsesforhold, skriver hun.
Flere med fast ansettelser
Hun viser til at i Norge har man over flere år sett klare tegn til at innleie fortrenger vanlige stillinger. Problemene har vært spesielt alvorlige i byggenæringen, særlig i Oslofjord-området.
– De nye reglene har allerede ført til at flere har fått fast ansettelse direkte i virksomhetene. Det viser at reglene virker, skriver Thue.
En av tre saker
Denne rettssaken er en av tre rettsprosesser som omhandler forbudet mot innleie fra bemanningsbyrå i byggebransjen i Oslofjordområdet og innskrenking av retten til innleie av arbeidskraft. Loven trådte i kraft for to år siden.
Den andre saken er at ESA selv har åpnet sak mot Norge med påstand om at forbudet mot innleie bryter mot EØS-avtalen.
Midlertidig forføyning
I en tredje sak har 29 bemanningsbyråer gått til sak mot staten for å sette til side innleieforbudet i bygg- og anleggsbransjen i Oslo-området. De ønsker å få tilbake bestemmelsen om at det er mulig å leie inn arbeidskraft ved midlertidige behov.
Bemanningsbyråene krever en såkalt midlertidig forføyning. Det betyr at rettens avgjørelse blir satt i verk straks. I dette tilfellet vil det bety at forbudet mot innleie i byggebransjen i Oslo-området oppheves øyeblikkelig.
Denne saken har vært i tre rettsinstanser. Før påske ble saken behandlet i Høyesterett som sendte den tilbake til lagmannsretten på grunn av saksbehandlingsfeil.