Urett for uføre rettes opp
Regjeringen retter opp det den selv beskriver som utilsiktede effekter av uførereformen. For enkelte kan endringene gi 100.000 kroner ekstra i året.
Erlend Wiborg, Frp
Martin Guttormsen Slørdal
De nye overgangsreglene til uførereformen har vært ute på høring siden november i fjor. Nå blir de forskriftsfestet.
– En rekke mennesker kom meget uheldig ut som følge av omleggingen. Vi har jobbet for å få rettet opp i den uretten. Det er snakk om betydelige beløp for den enkelte, sier Frps arbeids- og sosialpolitiske talsmann Erlend Wiborg til NTB.
Regelendringen gjelder uføre som mottok uførepensjon fra offentlig tjenestepensjonsordning før 2015. I alt vil rundt 4.000 mennesker få utbetalt høyere uførepensjon. Mange vil også få tilbakebetalt det de fikk for lite i uførepensjon i 2015 og 2016.
I snitt vil det utgjøre 60.000 kroner, men for enkelte kan det være snakk om mer enn 100.000 kroner. Totalt legger regjeringen opp til å bruke 850 millioner kroner på tillegget.
Bakgrunnen for saken er at folketrygden og offentlig tjenestepensjon har ulike regler for hvor mye arbeidsevnen må være nedsatt før man blir berettiget til uføretrygd. I offentlige ordninger er det tilstrekkelig med 20 prosent nedsatt arbeidsevne, mens minimumskravet i folketrygden er 50 prosent.
Endringene trer i kraft 1. juli 2017, men blir gitt med virkning fra 1. januar 2015.