JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utvalg går inn for gratis barnehage og behovsprøvd barnetrygd

Flertallet i utvalget som har sett på støtten til barnefamilier, går inn for å fjerne kontantstøtten, innføre gratis barnehage og behovsprøve barnetrygden.
GRATIS: Utvalget foreslår gratis barnehage, noe som kan bety at barnetrygden må endres.

GRATIS: Utvalget foreslår gratis barnehage, noe som kan bety at barnetrygden må endres.

Hans Henrik Torgersen

Kontantstøtten foreslås fjernet for å finansiere gratis barnehage til alle barn. Barnetrygden skal målrettes og satsen økes, samtidig som den skal gis til de familiene som trenger det mest, heter det blant annet i utvalgets utredning som ble lagt fram mandag.

Flertallet vil heve satsene på barnetrygden – som ikke har vært hevet siden 1996 – og vil gjøre den avhengig av foreldrenes inntekt.

Et mindretall på tre foreslår å opprettholde barnetrygden som nå, men ønsker å forenkle og styrke moderasjonsordningen for foreldrebetaling i barnehager. Mindretallet ønsker også å skattlegge barnetrygden og bruke skatteinntektene pluss et tillegg til å øke satsene.

Koster 11,6 mrd.

Utvalget, som har vært ledet av professor Anne Lise Ellingsæter, har beregnet kostnadene ved å innføre gratis barnehage til 11,6 milliarder kroner årlig. Samtidig vil en målretting av barnetrygden bety en innsparing på 9 milliarder kroner, midler som da vil gå til å finansiere gratis barnehage.

Både Venstre, SV og halvparten av Høyres programkomité har tidligere foreslått å gjøre barnehager gratis.

En oversikt utvalget har utarbeidet, viser at det i 2015 ble overført til sammen rundt 90 milliarder kroner til barnefamilier. Av disse går 80 milliarder til barnetrygd, kontantstøtte, foreldrepenger, offentlig driftsstilskudd til barnehager og fradrag for pass og stell av barn, skriver Aftenposten.

Delt foreldrepermisjon

Halvparten av denne summen, 40 milliarder kroner, går til drift av barnehager. Siden det offentlige allerede betaler en stor andel av de totale utgiftene, blir merkostnadene ved å gjøre barnehager gratis også mindre.

Utvalget ønsker å innføre en individuell rett til foreldrepenger og likedeling av foreldrepenger mellom foreldrene. Når det gjelder foreldrepermisjonen, skal tre uker før fødsel og seks uker etter fødsel reserveres mor. De resterende ukene bør ifølge utvalget fordeles med 20 uker på mor og 20 uker på far.

Samtidig foreslår utvalget at det skal innføres barnehageopptak hvert kvartal, og at skolefritidsordningen må utredes nærmere med tanke på å innføre gratis eller sterkt subsidiert skolefritidsordning på sikt.

Hvor lenge skal du være borte fra jobben når du er syk?

(Les videre under bildet)

Solveig Horne (Frp)

Solveig Horne (Frp)

Eirik Dahl Viggen

Horne om familieytelser: – Foreldre må ha valgfrihet

– Utvalget har ikke spart på kruttet, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) om ekspertenes forslag til ny politikk for barnefamilier.

Å målrette barnetrygden mot lavinntektsfamilier og gjøre barnehagen gratis, er blant forslagene flertallet i utvalget stiller seg bak. Det foreslås også å fordele foreldrepermisjonen likt, med unntak av 9 uker rundt fødselen.

– Jeg mener det fortsatt skal være en fleksibilitet og valgfrihet for foreldrene og hvordan de vil fordele disse ukene, sier Horne.

Hun synes imidlertid forslaget om å gi far selvstendig rett til betalt permisjon er interessant. I dag kreves det at mor går ut i jobb eller arbeid (aktivitetsplikt) for at far skal få foreldrepenger.

Et annet forslag som Horne ikke er udelt positiv til, er å droppe kontantstøtten.

– Kontantstøtten varer bare en kort del av småbarnsfamilienes liv. Så lenge jeg har vært politiker, har jeg ønsket å ha en valgfrihet, men samtidig ser jeg utfordringen særlig når det gjelder å få innvandrerkvinner ut i arbeid, sier hun.

Ekspertene har i det store og hele kommet til at det er viktigere å sikre barn gode levekår, enn å legge vekt på at ytelser kan være en hindring for å få foreldre i arbeid.

– Noen av forslagene kan gjøre at folk blir lengre hjemme. Det kan være en utfordring, spesielt for kvinner. Derfor er det viktig for meg at vi har ordninger som gir god velferd for familiene og fleksibilitet, men vi må heller ikke glemme arbeidslinjen. Det viktigste tiltaket mot barnefattigdom er å få foreldrene ut i arbeid, sier Horne.

Venstre omfavner forslaget

Venstre liker ekspertforslaget om gratis barnehage og behovsprøvd barnetrygd. Partiets programkomité har foreslått å gjøre både barnehagen og SFO gratis og droppe dagens ordninger med barnetrygd og kontantstøtte. Dette ligger nært opptil forslagene fra utvalget som mandag leverte sin rapport til regjeringen om ytelsene til barnefamilier.

– For Venstre handler gratis barnehage om å bekjempe barnefattigdom og å gi flere barn en best mulig start på livet og på videre skolegang og utdanning. Det fortjener barna uansett hvordan står til med foreldrenes økonomi, sier Guri Melby, som er nestleder i programkomiteen.

Sp: – Fullstendig uaktuelt

Men i Senterpartiet er tonen en helt annen.

-Det er fullstendig uaktuelt å gå inn på en sånn linje, sier Kjersti Toppe.

Partiet vil beholde kontantstøtten og universell barnetrygd, og Toppe sier det er uaktuelt å bytte barnetrygd med gratis eller billigere barnehage.

– Vi vil at barnetrygden skal være en universell ordning. Dersom det blir en ordning for de aller fattigste, vil det miste den utjevnende effekten, sier hun. Partiet ønsker i stedet å styrke barnetrygden.

Kontantstøtten er viktig for å gi fleksibilitet for de familiene som synes det er for tidlig å sende barna i barnehage når de er ett år.

SV vil kjempe for barnetrygden

Også SV er kritisk til omfordeling fra barnetrygd til barnehage.

– Barnetrygden er den beste måten å utjevne forskjeller på, derfor vil vi ta kampen for barnetrygden. Dette forslaget skal vi stoppe, sier partileder Audun Lysbakken.

Han kaller forslaget et bestillingsverk fra regjeringen, som "legger opp til å ta penger fra barnefamilier" samtidig som "den økonomiske eliten" får skattekutt.

Lysbakken ser likevel noen forslag som gode. Spesielt å øke minsteytelsene for foreldrepenger. Gratis barnehage og fjerning av kontantstøtte faller i god jord.

– Men det er altså familiene med barn i skolealder som må betale for dette, og konsekvensene er økte forskjeller.

Annonse

Flere saker

Annonse