JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vaskeribransjen går til mekling

For to år siden ble det streik i vaskeriene. Nå er det brudd i forhandlingene.
Unni Johansen jobbet på Sentralvaskeriet for Østlandet da LO-Aktuelt besøkte vaskeriet for to og et halvt år siden. Nå kan bedriften bli omfattet av streik dersom ikke Industri Energi og Norsk Industri blei enige i meklingen.

Unni Johansen jobbet på Sentralvaskeriet for Østlandet da LO-Aktuelt besøkte vaskeriet for to og et halvt år siden. Nå kan bedriften bli omfattet av streik dersom ikke Industri Energi og Norsk Industri blei enige i meklingen.

Siri Hardeland

torgny@lomedia.no

Fredag ble det brudd i forhandlingene mellom Industri Energi og Norsk Industri i forhandlingene om vaskeri- og renserioverenskomsten.

For to år siden var det streik. 190 vaskeriarbeidere streiket i tre dager før de ble stoppet med tvunget voldgift. Risklønnsnemndas kjennelse ga ikke Industri Energi medhold på noen punkter. Det er derfor ventet at årets oppgjør kommer til å bli tøft.

Ikke i taket

– Vi har ambisjoner om å få til noe, men jeg har ikke lyst til å gå i taket nå. Vi er på vei inn i mekling, sier Leif Sande leder i Industri Energi.

– Men hvis det blir streik, da skal jeg snakke med store bokstaver, lover Sande

Forbundslederen sier at problemet i vaskeribransjen er at de ikke har noen regulering av lønn i mellomoppgjørene. Det gjør at de ramler akterut ved hvert eneste mellomoppgjør. For to år siden var det økonomiske tilbudet ganske greit, men Norsk Industri var ikke villige til å gjøre noe med forhandlingene i mellomoppgjørene.

Tvungen voldgift

– Dette er en problemstilling som ligner den de har streiket for i hotell- og restaurant nå.

Begrunnelsen for at det ble tvungen voldgift for to år siden var at det var en del av vaskeriene som vasker for sykehusene. Helsetilsynet varslet om at det var fare for liv og helse og arbeidsminister Robert Eriksson bestemte at det var nødvendig med tvungen voldgift.

Industri Energi mente at Norsk Industri spekulerte i tvungen lønnsnemnd ved å nekte å innvilge dispensasjoner. Saken gikk så langt at forbundslederen gikk til politianmeldelse av to vaskerier og toppsjefen i Norsk Industri.

Neste gang partene møtes er hos riksmekleren. Det blir tidligst i begynnelsen av juni de kan komme i gang der.

Annonse
Annonse